Четвъртък, 28 Май 2020
06
апр
1
 

Д-р Иван Маджаров: Изплащането на 85% от прогнозната дейност ще даде спокойствие на колегите

Понеделник, 06 Април 2020 | 18:15:27 Надежда Ненова
1

Днес БЛС и НЗОК подписаха нов Анекс към НРД 2020, с който беше регламентиране плащането на лечебните заведения в условията на извънредното положение. Постигнатото споразумение гарантира осигуряването на заплатите за всички медицински специалисти, н

Днес БЛС и НЗОК подписаха нов Анекс към НРД 2020, с който беше регламентиране плащането на лечебните заведения в условията на извънредното положение. Постигнатото споразумение гарантира осигуряването на заплатите за всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност заради кризата с Covid-19. Пред Zdrave.net д-р Маджаров коментира постигнатото и очакваните резултати. 

Д-р Маджаров, БЛС успя да договори 85% от очакваните постъпления да бъдат изплатени на лечебните заведения за неизвършена дейност в условията на извънредното положение. Достатъчни ли ще са тези средства?

Тези проценти няма да са достатъчни за лечебните заведения, които са на ръба и които всеки месец едва свързват двата края. От друга страна, в условията на криза, в които цели сектори от икономиката имат нулеви приходи, смятам, че постигнахме добри параметри. 85% са все пак знак към всички колеги, към всички лечебни заведения, че могат донякъде да имат спокойствието да останат на своя пост, на своето работни място.

Освен начина на плащането на лечебните заведения, сте договорили и други промени в Рамковия договор.

Това са неща, които бяха поставени на масата на преговорите още преди извънредното положение. Едното от тях беше изискването за видеозаснемането на определени оперативни интервенции в "Офталмологията", което не може да бъде въведено в изпълнение в условия на извънредно положение и постигнахме отлагането му. Другото е едно дългогодишна настояване от страна на детските онкохематолози техните пациенти да бъдат лекувани от тях до 25-годишна възраст. Досега, след навършване на пълнолетие, те трябваше да бъдат лекувани в клиники за възрастни. Сега те ще останат при лекарите, които познават и които ги познават. 

Втората мярка, която приема народното събрание е да се осигури възможността да се плаща по 1000 лв. бонус за медиците и болничните служители на първа линия. Вие имахте притеснение, че това може да доведе до конфликти, както и че мярката може да стане неизпълнима в пика на епидемията. Има ли решение по този въпрос?

Не сме го обсъждали. Има сигнали от различни части от страната, по начина, по който се разпределят тези средства. Както предполагахме, се създава усещане за равнопоставеност. Има колеги, които също са работили в условия с опасност за заразяване с COVID, но смятат, че няма да бъдат компенсирани. Надявам се тези неща да се изгладят и Министерството на здравеопазването да вземе по-правилните решения и максимален брой от колегите да получат тази компенсация.

Вече мина близо месец от въвеждането на извънредното положение в страната, може ли да се каже, че вече сме наясно какво ни чака?

Има притеснение при всички, дори сега то е по-голямо в сравнение с началото. Добрата страна на тези мерки обаче, беше възможността лечебните заведения да могат да се подготвят. Това време, което ни дадоха мерките, без да се разрасне епидемията, позволи на множество от тях да се организират и подготвят за прием на пациенти, пък дай Боже да не се стига до това. Смятам, че благодарение на мерките, взети навреме, системата на здравеопазване в България е доста по-подготвена за удар, отколкото беше преди един месец. Виждаме, че едно закъснение от четири-пет дни само, води до повишавана не болните и постъпванията в болница. Виждаме, че в момента много по-големи държави от нас, изпитват изключително голямо затруднение. Ако се бяхме забавили с пет дни за въвеждане на забраната за посещения на молове, ресторанти, кина, в момента щяхме да наблюдаваме съвсем друга картинка.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
Vdwt

Гост 06.04.2020 19:16:20

Гепете като за последно, пичаги! Тъкмо партийната касичка ще отиде в небитието още тази година и минаваме на частните фондове.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Израел: С навлизането на 5G ще има и промяна на законодателството за защита на човека
27.05.2020 17:29:50 Невена Попова

Проф. Израел: С навлизането на 5G ще има и промяна на законодателството за защита на човека

Проф. Мишел Израел е физик, завършил е магистърска степен по физика на твърдото тяло и магист ...

Д-р Стоян Борисов: Стресът при медиците води до хронични заболявания
27.05.2020 16:39:16 Надежда Ненова

Д-р Стоян Борисов: Стресът при медиците води до хронични заболявания

Шест са основни неща, които са изключително важни за стимулиране на имунната система без да се из ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...