Четвъртък, 02 Юли 2020
03
септ
4
 

Д-р Иван Маджаров: Касата за първи път призна, че трябва да плати надлимитна дейност

Вторник, 03 Септември 2019 | 11:23:07
4

„За първи път Надзорният съвет на НЗОК преди месец призна, че рано или късно ще дойде време да се заплати цялата извършена дейност за лечението на пациенти или т.нар. надлимитна дейност от 2015 до 2018 г. включително, която е отчетена, но незапла

„За първи път Надзорният съвет на НЗОК преди месец призна, че рано или късно ще дойде време да се заплати цялата извършена дейност за лечението на пациенти или т.нар. надлимитна дейност от 2015 до 2018 г. включително, която е отчетена, но незаплатена от Касата. За първи път Надзорният съвет призна, че тази дейност ще бъде платена, но с формулировката „за тези, които са спечелили делата“. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че на заседанието си от 24 юли Надзорния съвет на НЗОК взе решение да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения, които са спечелили делата си срещу Касата и на трета инстанция. Това плащане касае само няколко лечебни заведения, предимно държавни, за които съдът се е произнесъл окончателно. Тогава надзорниците се отказаха от идеята да се споразумяват с лечебните заведения, за да не се налага Касата да плаща и лихви за извършената от тях, но незаплатена дейност.

По думите му това е още по-лошо, защото реално се признава, че има извършена, но незаплатена дейност, а същевременно тази дейност няма да бъде заплатена за всички общински и областни болници, които не са имали възможност да заведат дела.

„За първи път тази година не само, че няма да има преразход в болнична помощ, а се очертава да има и неусвоени средства към 31 август в немалък размер. Затова настояваме да се мери с еднакъв аршин, такива пациенти са лекувани във всички болници, не само в тези, които са спечелили дела и най-вече настояваме пари за здраве да не се харчат за съдебни такси. Сега към наличните 150 млн. лв., които трябва да бъдат изплатени на българските болници, с таксите ще набъбнат към 200 млн. лв., а може и повече“, каза д-р Маджаров.

„Не искаме актуализации, има достатъчно пари. Тези пари са гласувани с бюджета на НЗОК за 2019 г., не са усвоени към момента, с тях спокойно могат да бъдат заплатени тези дейности. Трябва да се започне изплащането от 2015 и 2916 г., като това ще даде глътка въздух на болниците. Можем да сключим споразумение, че при такъв излишък и неусвоени средства, ще бъдат изплащани и следващите години“, допълни още д-р Маджаров.

Председателят на БЛС коментира исканията за увеличение на заплатите в сферата на здравеопазването и протестите на медицинските сестри заради неизпълнените им искания.

„Когато говорим за заплати, трябва да говорим само за тези дейности, които са отговорност на държавата - спешна медицинска помощ, детски градини, ясли, училища. Останалата част от здравеопазването от 30 години работи на съвсем друг принцип – там не разчитат на гарантирана заплата от някой министър било то здравеопазването или социалните грижи. Заплатите там се формират от приходите на лечебното заведение или практиката на общопрактикуващия лекар. Затова ние от БЛС отстояваме интересите на всички, работещи в сферата. Когато говорим за преговори по рамковия договор, когато настояваме да се повишават цени на клинични пътеки или процедури и прегледи. Заплатите се формират в лечебните заведения, така че тези искания за еднакви заплати на всички, независимо къде се намират и къде работят за мен е нещо, което ни връща назад“, каза той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EUB*

ГОЛАТА ИСТИНА 04.09.2019 09:16:23

СЕГА НЕКА ВСИЧКИ ДА СЪРБАМЕ ПОПАРАТА НА МОСКОВ. КОГАТО СЕ ПРАВЕХА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ МОДЕЛА МОСКОВ, ПОЧТИ НИКОЙ НЕ ИЗЛИЗА НА ПРОТЕСТИ. А ИМАШЕ ДОСТА ТАКИВА. А И НЕ СЪМ ПРОЧЕЛА И НЯКОЙ СЕГА ДА ГО ОБВИНЯВА ЗА ТОВА. МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВИХА МЕКЕРЕТО МОСКОВ. КАКВО СТАНА И С ДЕЛАТА ЗА ВАКСИНИТЕ. ЖУРНАЛИСТИТЕ МЪЛЧАТ. Е, КАКВОТО СМЕ СИ НАДРОБИЛИ ТОВА ЩЕ ПОХАПВАМЕ.

Лъчко Акъла 04.09.2019 00:01:04

Тоя ....постоянно ръси глупости.... Ной ще ми обяснява кай кум , кай сват....!! Има късмет че лекарите са едно от най заспалите и инерционни съсловия които се продават евтино и са се свили като охлюви..... Иначе този отдавна да е изял тоягите.......

Лекар 03.09.2019 18:09:54

Айде пак коментари от фармаписачите. Собствената политика е да плаща само за лекарства. А докторите и медицинския персонал да духат супата

Гост 03.09.2019 11:59:00

Касата отдавна го е признала - безлимитно и безконтролно лечение . Трябва да следва собствената си политика .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Столична РЗИ: Глобихме 24 депутати за неспазване на правилата, продължаваме с проверките
02.07.2020 14:45:45 Невена Попова

Столична РЗИ: Глобихме 24 депутати за неспазване на правилата, продължаваме с проверките

Продължаваме с проверките във всички обществени институции, освен планови, те ще бъдат и по сигна ...

Наградиха проф. д-р Красимир Иванов с орден
02.07.2020 13:55:55

Наградиха проф. д-р Красимир Иванов с орден "Св. св. Кирил и Методий"

С орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие е удостоен проф. д-р Красимир Иванов с указ на президен ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...