!
Сряда, 17 Април 2024
08
юли
6
 

Д-р Иван Маджаров: НРД не бива да се превръща в тефтер, в който през пет дни се пише

Нетестването на персонала в болниците за COVID е изключително тежък проблем

Сряда, 08 Юли 2020 | 18:02:40 Надежда Ненова
6

Предстои да бъде подписан поредният Анекс на НРД 2020, като част от предложенията за изменения идват от НЗОК. Поводът беше искането на Лекарския съюз да се намери решение на проблема с плащането на тестовете при хоспитализация на пациенти, но от Зд

Предстои да бъде подписан поредният Анекс на НРД 2020, като част от предложенията за изменения идват от НЗОК. Поводът беше искането на Лекарския съюз да се намери решение на проблема с плащането на тестовете при хоспитализация на пациенти, но от Здравната каса разшириха измененията, като добавиха и предложения за увеличение на цените на пътеките за инфекциозни болести, разделяне на пътеката за раждане на две - за естествено раждане и секцио, и въвеждане на всекидневни отчети в реално време и за извънболничната помощ. Пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира предложените изменения преди поредния етап от преговорите по тях. 

 Д-р Маджаров, как ще коментирате предложенията на НЗОК за Анекс в НРД 2020-2022?

Не бива да превръщаме НРД в тефтер, в който през пет дни се пише. Не сме настоявали по средата на лятото отново да се подписва Анекс, а повдигнахме въпроса кой ще компенсира ниските доходи на болниците, при положение, че те трябва да прилагат мерки за предпазване на персонала и пациентите си, да правят скрининг на постъпващите и през определен период от време да тестват и персонала си. Това беше темата, по която ние водехме задочен спор с ръководството на Министерството на здравеопазването. В резултат се стигна до разговори с НЗОК.

По време на разговорите с МЗ стана ясно, че на този етап държавата няма намерение да отдели целеви средства за борба с COVID-инфекцията и оттам ни уведомиха, че ще предложат на Надзорния съвет на НЗОК да се предвидят такива средства. Така реално се стигна до тези срещи и разговори.

Ние направихме своите изчисления и смятаме, че в рамките на четирите месеца и половина, които остават до края на годината (тъй като декември месец се плаща през следваща година), сумата, която да бъде покрита от НЗОК и която беше предложена от Националния съвет на БЛС - 25 лв. на преминал пациент, е напълно приемлива. От МЗ предвиждаха да се заплащат по 15-20 лв., но за шест месеца. Реалността обаче е друга - първо обемите дейност няма да са като тези през миналата година, тъй като самата мярка 85% показва, че няма да има толкова преминали пациенти, и второ, месеците не са шест, а четири, четири и половина. Затова и ние ще отстояваме сумата, за която сме постигнали съгласие на Националния съвет.

 Тези 25 лв. се предвижда да бъдат добавени към цената на всички клинични пътеки?

 Точно така. Ще продължим да настояваме за това, въпреки изявленията на директори на държавни болници, че се справят сами. Разбираемо е те да говорят така, затова ние сме тези, които трябва да кажем: “Царят е гол“.

Изследванията на персонала в болниците също са изключително тежък проблем. Броят на лекарите и специалистите по здравни грижи в големите болници е огромен. Според мен доброто менажиране на персонала изисква минимум на седмица всеки от активно работещите лекари и сестри да бъде тестван.

Не е редно да се твърди, че това, както и тестването на пациентите, не са проблеми, защото само след половин година същите тези болници ще кажат, че са задлъжнели и нямат пари за заплати. За мен е учудващо, че уважавани ръководители излизат и казват: “Спокойно, всичко е за наша сметка". Коя е Вашата сметка? Тази сметка, в повечето случаи, е тънка. Парите, които получават голяма част от болниците, са 85, а не 100% от планираното, и бързо свършват. Ако някой си мисли, че това ще е за сметка на лекарите, ние от Лекарския съюз сме категорични - това е недопустимо и никога няма да се отстъпим. 85% за първите два месеца бяха спасение, но до края на годината да не можеш да заработиш нормалния си бюджет и да продължиш да получаваш 85% е пагубно. Това означава, че голяма част от болниците изведнъж ще се окажат пред финансов колапс. И ако ние не го кажем сега, защо сме тук?

Каква е причината НЗОК да е платила едва 330 теста за COVID за целия май месец?

Ще продължим да дълбаем в тази посока, защото има нещо, което не е както трябва. Не може управителят на НЗОК да казва, че Касата има готовност да плаща по 2300-2400 теста на ден по 60 лв., а те да не се правят. Те бяха предвидени, за да покрият случаите, които възникват на териториите на РЗИ. Те обаче не ги правят. Нямам представа защо и за мен е необяснимо. 

Сред предложенията на Касата е и увеличаване на цените на всички инфекциозни пътеки…

Не сме против увеличението на цените. И миналата година заедно с увеличението на цените на педиатричните пътеки, по наше настояване бяха увеличени значително и инфекциозните пътеки. Увеличение имаше и при подписването на новото НРД в края на миналата година. За мен обаче това не е решение на проблема. Борбата с инфекциите трябва да е държавна политика и инфекциозните болести рано или късно трябва да се върнат там, където им е мястото. Инфекциозните болести трябва да бъдат третирани както  Спешната помощ, като пожарната, като полицията. Те не би трябвало изобщо да бъдат финансирани по клинични  пътеки. Инфекционистите и инфекциозните болници трябва да бъдат финансирани, само защото е възможно да възникне епидемия  и те трябва да са в готовност. Така че увеличението на цената на клиничната пътека е една палиативна мярка, която няма да реши проблема в дългосрочен план.

Има ли нещо в тези предложения, което да Ви притеснява?

Има. За пореден път се срещаме с опит от днес за утре, в средата на лятото, да бъдат правени фундаментални промени, които носят последствия в дългосрочен план. Става въпрос за ежедневното отчитане в реално време на всички кабинети от извънболничната помощ. Тук не говорим за 400 болници, които преди години го въведоха, но с пробен период, с тестове на системата и въпреки това в началото имаше проблеми с отчитането.

Става въпрос за нещо много по-различно. Казах го много ясно и на днешната среща с НЗОК: „Цялата тази реформа, отчитане в реално време на всички кабинети от извънболничната помощ, не може да бъде направена по този начин с десетсантиметров абзац. БЛС няма да се съгласи с това“.  Въвеждането в този му вид и в тези срокове ще доведе до много проблеми. Трябва да има тестови период, да бъде въведено поетапно, първо да се проиграе в няколко кабинета в СИМП и ПИМП. Трябва да се отчете и фактът, че в момента има рестрикции за продължителността на прегледа - 20 минути. Въвеждането на отчитането в реално време, без това изискване да бъде премахнато би довело до проблеми при реалното провеждане на прегледите. Ако остане в този вид, в един момент може да се окаже, че лекарят ще може да преглежда максимум трима-четирима души. В реалния живот този, който има нужда от продължителен преглед от 30-40 минути е компенсиран от пациентите, които минават за по-кратко време през лекарския кабинет. Отчитането на прегледи в извънболничната помощ трябва да се въведе, но това не може да стане прибързано. Всяка прибързана фундаментална промяна е предварително опорочена. Ако това нещо остане, няма да подпишем Анекса, с риск болниците да ни се разсърдят, че парите няма да дойдат при тях веднага.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mYFj

Гост 09.07.2020 07:49:27

Добре е, че БЛС не кляка на всяка касиерска манипулация. За разлика от някои предишни ръководства на съюза.

БЛС-Въоръжено Крило 09.07.2020 09:44:07

ГЛупости. Цената на лекарския труд е унизителна и дори не може да стигне онези 8 Евро на час които получава каналджия с начално образование в Германия. На какво се радвате ?!?!?!? ако не сте тъпи клакьори на слугинажа в БЛС ? Ежецдневнопто отчитане се споменава с грижа за пролетрариата ,КОЙТО НЯМАЛО ДА МОЖЕ ДА МИНЕ НА ПРЕГЛЕД ПРИ ДОКТОРА видиш ли .Б@си глупостите и грижите на нещастния УС на БЛС... Нищо за унизителната потребителска такса непокриваща хартия и тонер дори , нито за 80% прегледи годишно НЕПЛАТЕНИ ОТ НИКОГО КАТО ТРУД НА ЛЕКАРЯ

Гост 08.07.2020 19:05:20

Поздравления за д-р Маджаров! Позицията на БЛС този път наистина е адекватна, твърда и аргументирана. В конкретния случай се чувства защитата на професионалните права и интереси на лекарите.

ПОЗИЦИЯ 08.07.2020 22:17:47

ГОСТ, ТИ СИ ГОЛЯМА ПОДЛОГА!!! КАК МОЖЕ ДА АДМИРИРАШ УВЕЛИЧЕНИЕ С 25 ЛВ. НА ПО НАЧАЛО НЕДОФИНАНСИРАНИТЕ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ! КЛИНИЧНА ПЪТЕКА ОТ 1000 ЛВ. СЕ УВЕЛИЧАВА С 25 ЛВ И ТОВА СЕ ПРЕДСТАВЯ КАТО ГОЛЯМ УСПЕХ ?!?! МАДЖАРОВ ЗАЩО НЕ СЕ ГРЪМНЕ! СЛЕД КАТО БИЛЕТЧЕТО ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ СКОЧИ ОТ 1 ЛВ. НА 1,60 ЛВ, ТО И ПЪТЕКА ОТ 1000 ЛВ ТРЯБВА ДА СТАНЕ 1600ЛВ! КАКВИ СА ТЕЗИ СМЕШНИ 25 ЛВ? БЛС ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПРЕДАВА ЛЕКАРИТЕ, ПО СТАР НАВЕК ОБЛИЗВАЙКИ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, КОИТО И ДА СА ТЕ!

до "позиция" 09.07.2020 00:10:29

Тези 25 лв. са за скрининг. А ако не знаеш с колко са увеличени цените на клиничните пътеки от началото на годината, дълбоко ме съмнява, че имаш досег с медицината, освен като пациент.

Гост 09.07.2020 09:46:42

Какъв скрининг с 25 лева бе, комуне ? ТИ знаеш ли какво е скрининг и колко струва на Запад ? Ти си по-близо до Маркс отколкото до медицината ,чантаджия от някоя държавна хранилка ,нали ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...