Понеделник, 01 Юни 2020
07
апр
6
 

Д-р Иван Маджаров: Няма нито един доклад за затруднения за доставка на лекарства

Вторник, 07 Април 2020 | 17:47:32 Надежда Ненова
6

Няма нито един доклад към ИАЛ за затруднения в логистиката за лекарствата. Затрудненията в производството, доставките и наличностите се декларират от притежателите на разрешения за употреба, а не от аптеките, така че твърденията за недостиг са неверни.

Няма нито един доклад към ИАЛ за затруднения в логистиката за лекарствата. Затрудненията в производството, доставките и наличностите се декларират от притежателите на разрешения за употреба, а не от аптеките, така че твърденията за недостиг са неверни. Това каза пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод твърденията на БФС за липси на масови лекарства за социалнозначими заболявания, чиято субстанция се произвежда в Индия и Китай и това е причината да се иска осигуряване на възможност фармацевтите да заменят лекарства по лекарско предписание с генерици.

Д-р Маджаров подчерта, че движението на микробуси, зареждащи аптеки, не е забранено у нас и страната ни е в извънредно, а не военно положение.

„Под предлог за времето на извънредното положение, текстът, който беше предложен от МЗ и в последствие свален от сайта на министерството, даваше възможност на аптекаря да заменя терапия, предписана от лекаря с едно единствено условие – липса на медикамент в аптеката. За нас това е изключително неприемливо, извънредното положение не е свързано с доставките на лекарства. Това е опит да бъде заменен лекаря при предписването на терапията с друг човек. Питаме тогава кой ще носи отговорността за лечението? Лекарството е само една част от лечебния процес. В останалата част има наблюдение на пациента, проследяване на ефекта от терапията, анализ на лабораторни данни, в които задължително взима участие лекаря“, това каза по повод опита да бъде записано в Закона за извънредното положение  фармацевтите да имат право да заменят изписан оригинален продукт с генеричен само със съгласието на пациента.

„Всъщност тази промяна изобщо не касае извънредното положение. В Закона за извънредното положение тя не беше допусната. Не случайно в закона е записано, че лекарят е този, който предписва и не случайно в рецептата фигурира и телефона на лекаря. Не само пациента може да му се обажда, но и фармацевта, за да консултира терапията“, каза д-р Маджаров.

Той подчерта, че БЛС ще направи всичко възможно пациентите, които не трябва да излизат от домовете си и трябва да получат рецептите си, да си ги получат. “Имаме разговори с пациентски организации, с БЧК, с редица доброволчески организации, които реално да могат да извършват и вземането на рецептата, и закупуването на лекарствата. Има различни варианти. Не можем обаче да се съгласим терапията им да бъде подменяна от друг, който не е лекар“, каза председателят на БЛС.

„И в момента съществува като възможност да бъдат заменяни лекарства, но винаги със знанието и одобрението на лекаря“, допълни д-р Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ercD

999 08.04.2020 10:08:31

В БЛС няма ли лекари? Как може да се твърди, че генеричното заместване променя клиничния резултат? По кой критерий лекарят избира фирмата производител, защото активното вещество пристига от едно и също място във фабриките за таблетиране? Колко съобщения за клинично несъответствие на конкретни лекарствени продукти са изпратили лекарите до ИАЛ?

Гост 08.04.2020 12:03:35

Чисто емпирично се знае кои лекарства не са с добър ефект независимо от всичко. Вероятно роля имат помощните вещества. Има и добри генерици и те също се знаят от практика. Никой няма нерви и сили да води войни с фармагиганти. В практиката най- добре се вижда кое как действа. Че не са равностойни е факт.

Crocodile 07.04.2020 23:40:01

Понеже Маджаров е капия на Тиков, разбирай ДПС, няма как да очакваме да говори другояче! За съжаление "меките китки" доста се издигнаха в медицината на територията! Не се смей Ангелов, педал професоре!

ЧРД НА Р. КРОНЕВА 07.04.2020 21:18:25

Днес е родена Радмила Кронева началник правен отдел РЗОК София. Област.Нейният живот е празен без деца,без внуци,пълнотата в нейниното битие се свежда до домашният и любимец.Тя е генетично обременена и не понася деца,затова дава сина си на майка си в Кюстендил за 12 год. ,затова е виждала първите си две внучки пет или шест пъти,а те са на 17 и 15 год. ,затова не е виждала третата си внучка която е на 3години,затова не е виждала дъщеря си 10 години ,затова честити рождения ден на зет си на 15 вместо на 19 (с мъжът ми сме вече 22 год. ).с една дума "е такъв б..лук нема! "ДЪЩЕРЯ" Диана Цветкова

фармацевт 07.04.2020 18:49:35

Много смешна позиция. Как ли би прозвучала на международен форум на лекарите.

Гост 08.04.2020 12:08:02

Нормално. Под сурдинка в неформални разговори се знае, че основното вещество не е достатъчно. Има предпочитани медикаменти.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Красен Венков: Сбъднах мечтата си да работя в Отделението по трансплантация на стволови клетки
31.05.2020 11:15:34 Невена Попова

Д-р Красен Венков: Сбъднах мечтата си да работя в Отделението по трансплантация на стволови клетки

Д-р Красен Венков e роден в Плевен. Завършва медицина в МУ – София през 2016 г. В момен ...

Холивуд спешно търси медици - специалисти по COVID-19
31.05.2020 10:55:41

Холивуд спешно търси медици - специалисти по COVID-19

Пандемията COVID-19 изправи Холивуд пред множество трудности, като най-голямата сред тях към моме ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...