!
Сряда, 24 Април 2024
19
дек
9
 

Д-р Иван Маджаров: От обобщенията „всички са маскари“ страдат най-вече пациентите

Четвъртък, 19 Декември 2019 | 17:07:44 Надежда Ненова
9

Внушенията, че лекарите за алчни и лоши хора, които мислят само за заплатите си, доведе до съзнателното решение на млад човек да се инвалидизира доброволно. При това – в случай, че изобщо остане жив. Според началника на Клиниката по кардиолог

Внушенията, че лекарите за алчни и лоши хора, които мислят само за заплатите си, доведе до съзнателното решение на млад човек да се инвалидизира доброволно. При това – в случай, че изобщо остане жив. Според началника на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“-София доц. Божидар Финков все по-често пациенти отказват инвазивното лечение и избират медикаментозното, но обичайно те са възрастни. За първи път вчера това направи 41-годишен мъж. С председателя на БЛС разговаряхме за този случай, до който доведе целенасочената сатанизация на лекарското съсловие.

Д-р Маджаров, вчера пациент с инфаркт се отказа от модерно лечение, защото не вярва на лекарите. Какъв е Вашия коментар?

Да откажем науката да ни помогне в резултат на недоверие е може би най-трагичното нещо, което можеше да се случи в отношенията между пациенти и лекари. Това е точно толкова страшно, колкото и отказите от ваксини, които се ширят в света. Категоричен съм, че винаги, когато се вадят данни за злоупотреби, трябва да се внимава много и да не се генерализира, защото това вреди най-вече на бъдещите пациенти, на които би могло да се помогне и да бъдат спасени. Всяко обобщение на принципа „всички са маскари“ води точно до такива резултати.

При тази ескалация на напрежението между лекари и пациенти, може би трябва да се вземат и по-сериозни мерки. Какво трябва да се направи, според Вас?

Откровено казано нямам точната рецепта. Всички знаем поговорка, че доверие се гради с години, а се руши за миг. Единственият изход е да продължаваме да работим бавно и методично за изграждане на доверието между пациентите и лекарите и да призоваваме, разбира се, да има колкото се може по-малко случаи на злоупотреба на определен колега да става повод за обобщение и да се насажда недоверие. Трудно е да се намерят дори думите, защото не е само недоверието… Ситуацията започва да се превръща в епидемия от агресия и настройване на обществото срещу тези, които го лекуват.

Дали не би се стопило напрежението, ако лекарите сами се разграничат от тези измежду тях, които са недобросъвестни и арогантни?

Разширяването на правомощията на Етичната комисия на БЛС е една от мерките, които трябва да се предприемат. Това е органът, който е призван да пази обществото от недобросъвестни лекари и да се намесва в конфликтите между лекар и пациент или между лекари, но е с доста орязани правомощия в момента и наистина не изпълнява функцията си. Наистина трябва самото съсловие да се изчисти от хората, които вредят на образа на останалите, добре работещи лекари. Само тогава ще си върнем доверието на пациентите и като организация, и изобщо като съсловие.

Един от упреците към лекарите е, че не разговарят с пациентите си…

Научно доказано е, в експеримент, че когато в стресова ситуация разкажеш нещо на пациента, излизайки от кабинета, пациентът почти нищо не помни, заради състоянието, в което се намира. Той е притеснен и до съзнанието му много трудно достига казаното. Затова лекарите трябва многократно да обясняват. Ние сме свидетели не на това, че лекарят не обяснява какво ще се прави, а че обяснява недостатъчно и пациентът и близките му остават с усещането, че на тях никой нищо не им е казал. Това проучване показва, че трябва многократно да се обяснява на разбираем език какво предстои и какво трябва да се направи за лечението на дадения пациент. От друга страна, не можем да отречем, че има случаи, когато колеги се отнасят по-прибързано и не отделят повече време, за да обяснят на пациента. Всеки, който е учил медицина обаче знае, че няма как да се случи дори да поставиш диагноза, без да си разговарял с пациента. Винаги има разговор, за да се направи анамнеза. Проблемът е, че понякога ние, лекарите, говорим на високо професионален език, който е неразбираем за хората, които са незапознати с терминологията. Но при всички положения, продължителният разговори и отделянето на повече време, оставя усещането у пациента, че му е обърнато достатъчно внимание.

Понякога обаче пациентите смятат, че знаят повече от лекарите за състоянието си…

Свидетели сме на това, че информацията по медицински проблеми, понякога идва от недостоверни източници. Тя не само не е вярна, а е умишлено изкривена за насаждане на недоверие и омраза. Затова ние сме предприели една инициатива за създаване на интернет платформа „Информирано съгласие“. Там ще може да бъде открита максимално широка информация на всеки, който има нужда, за заболяването му или за заболяването, от което ще бъде лекуван. Това, което по принцип трябва да подпише като информирано съгласие в болницата, да има възможност на спокойствие или в домашни условия да разучи. Да може да се запознае с истинските данни, които са базирани на научни доказателства. Да се пазят неговите права, така и правата на лекаря и екипа, който ще го лекува. Този път – да повишаваме информираността на обществото, е правилният, за да избегнем ситуацията, в която едните мислят, че са излъгани, а другите – са несправедливо обвинени.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1ygA

Лъчко Акъла 21.12.2019 19:43:15

Абе , тоя Маджарката бил голям умник и мъдрец бе......:)))) Абе подлого...., абе ибрикчио на Тиков.

БЛС-Въоръжено Крило 20.12.2019 19:28:00

За да разговаря лекарят с пациента е задължително прегледът да не е по-малко по времетраене от 30 мин . Което означава задължително записан час за пациента. А общия брой прегледи на лекаря за 8 часа не трябва да надвишава 15-16 на ден . Защото това е високо-интелектуален труд и лекарят не е робот ,а се налага да взима важни решения Само ,че за болшевишката тълпа е кощунствено да получи час за преглед след 1-2-3-4 дни за да има време лекарят за него по време на прегледа. Масово висят пред кабинетите и натоварва лекарите с напиране да влезе и на минутата да бъде прегледан. След това се оплаква ,че лекарите не разговаряли с него. Ами ограничете си алчното безобразно ползване на медицински услуги ,бе. Никъде в Холандия или Швеция или Великобритания никой не ходи за една хрема да се преглежда или да си мери кръвното. Тук юруш , щото е безплатно.

Да да 21.12.2019 09:10:32

Точно казано, подкрепям!

Гост 20.12.2019 19:53:29

Абсолютно вярна констатация! 6++ Но алчните за безплатен лекарски труд здравни мародери няма как да го проумеят това, а които могат - пак ехидно, подсмихвайки се, се надяват да минат метър!

Да да 20.12.2019 11:11:32

До колкото разбрах убиецът на фелдшерът си е у дома. Приготвя се за празниците и да посреща гости. Направил луканки и суджуци, домашно вино и ракия. Бил невинен, те циганите били нападнали фелдшера, а той случайно се бил озовал там.

Гост 20.12.2019 11:35:53

Абе и аз така чух. "Неивнен" бил, ако докажат виновност, току виж пак писал до съветското посолство да се жалва и да иска политическо убежище и граждансъво там (както преди време). Разбира се, за тази човешка трагедия МРЪСНИТЕ КАДЕСАРСКИ МЕДИИ мълчат като пукали! Няма да направят репортаж, нали? Оня фъфлещият малоумник с обърнатото чене що не отиде да разследва сега? Кагебистките му началници не разрешават такива командировки! Проклети изроди/

? 20.12.2019 08:28:58

А какво стана с убиеца на фелдшера в село Орешник? Иван Пачеджиев пуснахте ли го у дома, да хапва пържолки и да замезва предколедно? Или - ЗАБРАВЕТЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ, нали? Що няма журнaля да се заинтересуват, да направят разследване...? Хикимяне, Васко Иванов, къде сте бре? Гледахте ли Хикимянчето как угоднически и лакейски се гънеше пред другарката Шаренкова тази сутрин в студиото?

Да да 19.12.2019 18:57:39

Ето го, любимецът на сайта " г-н Маджаров " с прякора Маджарката. Всеки ден всеобщият любимец на този сайт и на част от другарите ни в БЛС ни се натрапва да не го забравим. Би било чудо, ако някой ден не е тук в сайта.

Другата гледна точка 19.12.2019 19:41:16

При положение, че по всички други медии - сайтове, телевизии, вестници, радиа - гъмжи от "свръхкомпетентни" лаици, здравни мародери и откровени шарлатани, какъв ти е проблема с по-честата поява на д-р Маджаров в Здраве,нет?


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...