Събота, 02 Юли 2022
14
юни
9
 

Д-р Иван Маджаров: Парите за здравеопазване са само половината от реално необходимите

Ако се допусне незаплащане на лъчелечението, БЛС ще реагира остро като договорен партньор

Четвъртък, 14 Юни 2018 | 12:25:04
9

„Ние винаги сме били против лимитите и особено против лимити за дейност за лечение за онкоболни. С Българския лекарски съюз не са договаряни лимити на лъчелечението и смятам, че става въпрос за недоразумение“. Това каза новият председател н

„Ние винаги сме били против лимитите и особено против лимити за дейност за лечение за онкоболни. С Българския лекарски съюз не са договаряни лимити на лъчелечението и смятам, че става въпрос за недоразумение“. Това каза новият председател на БЛС д-р Иван Маджаров пред bTV по повод писмото от гилдията на лъчетерапевтите, в което се алармира за наложени лимити и на тази дейност, която доскоро се заплащаше изцяло.

По думите на д-р Маджаров недоразумението идва от това, че за първи път тази година лъчетерапията е била извадена в отделна група, за да бъде планирана по-добре. „Това създава усещането за определени бройки и определена сума, която трябва да бъде похарчена за лъчетерапия. Лекарският съюз се е съгласил да бъде планирана на ниво централно управление на Касата, а не на ниво лечебни заведения. Колегите на свой събор са разгледали новите момент в лъчелечението и това ги е притеснило. Имаме уверението от НЗОК, че няма да се допусне незаплатена дейност. Ако се допусне незаплащане, ще реагираме остро като договорен партньор“, каза той.

Д-р Маджаров подчерта, че не трябва да се допуска българските пациенти да се лекуват в чужбина, защото у нас са инвестирани огромни средства за високотехнологична техника. Освен това разликите в цените и стойността на всяка медицинска услуга у нас и в чужбина са значителни и трябва да бъде направено всичко възможно българските пациенти да се лекуват тук.

Председателят на БЛС допълни, че сумата, отделяна за здравеопазване у нас чрез НЗОК, е само половината от реално необходимите средства. „Не твърдя, че 4 млрд. лв. са малко, но освен тях има данни за още почти толкова, които се плащат извън публичния фонд. Което означава, че системата се нуждае и от тези допълнителни средства. Трябва да направим така, че тези пари да излязат на светло, било чрез допълнителен осигурителен стълб, или чрез застрахователни компании. Но е истина, че лечението в България не се осигурява от тези 4 млрд. лв.“, каза д-р Маджаров.

Председателят на БЛС отново се обяви категорично против новата Здравна карта. „В този си вид тя не е подкрепена от БЛС, защото не сме участвали активно в изработването ѝ и не са взети основни неща предвид, като регионални особености например. Заставам твърдо срещу това Здравната карта да бъде използвана за рестрикция на легла и ограничаване на достъпа на пациентите“, каза д-р Маджаров и допълни, че всеки документ, който не е достатъчно добре направен и не служи на поставените цели, трябва да бъде преработен.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6JWm

Запознат 14.06.2018 14:45:19

Парите, отделяни за здравеопазване, са точно 10% от необходимите! Я вижте една Австрия с население приблизително колкото у нас колко средства отделя годишно за здравеопазване?

Гост 14.06.2018 21:12:33

ДА 18-22 пъти са нивата , а не просто 2 пъти. Ама Тиквата ще си скубе косата от мъка ако осигурят и 8 милиарда за здравеопазване, направо ще се спомине от нощни терзания ,място няма да си намери тва колко милиона тона асфалт е б@си, колко лентички, колко тържества ,мъкааааа, мъка.

Компетентен 14.06.2018 13:07:26

очертават се интелектуалните рубежи на новия шеф на БЛС , както и зависимостите му и - простете за гадния израз - политиката , която ще прокарва . 1. Другарю УНГ - икономист . Парите , които се въртят в системата отделно от парите на НЗОК са си съвсем на светло . Това са доплащанията на рецепциите на МЦ и Частните болници , както и на държавните макар и в доста по-скромен обем . Тези пари се осчетоводяват , върху тях се плащат данъци . Какво има да се вади по-на светло ? Нима твърдиш , че частните болници крият доходи и не плащат данъци ? 2. Здравната карта трябвало да се използва за планиране ???? Ой ой ! Май лобираме за частните болници ??? Болниците и хоспитализациите у нас са точно два пъти повече от тези в коя да е държава от ЕС . И за какъв чеп тогава ще да е здравната карта , акто не приложи и наложи европейските стандарти у нас ? 3. Точките 1л и 2л показват отсега пълната несъстоятелност и неадекватност на новият "ръководител" . Наздраве , другари !

Иван 14.06.2018 13:15:08

Ти пък защо реши, че си компетентен, като имаш очевидни проблеми с грамотността?

Компетентен 14.06.2018 13:20:46

не бъркай грешките на ръката с грешките на мисълта . Дай по същество , оборвай тези , не се хващай за запетайките . Ако можеш .

999 14.06.2018 12:36:56

Без нарастване на размера на вноската няма да се получи нищо добро. Допълнителните стълбове първо ще увеличат разходите на системата, а дали ще подсигурят повече налични средства е много съмнително. Това, че управляващите на искат и да чуват за увеличаване на вноската, не е повод БЛС да бяга от този разговор. Иначе се получава нещо като негласно съглашателство, от което никой не печели.

Гост 14.06.2018 20:10:01

Не ни трябва увеличаване на вноската,което отива за асфалт.Категорично искаме да се въведе доплащане,което отива директно в джоба на лекаря.

Гост 14.06.2018 22:17:38

Точно така. Парите от здравни вноски не отиват при работещия лекар. Първи ,втори трети стълб алабала са трикове на мутрите да удвоят паричния поток пак към политическата класа комуняги. А глупавият пациент да си вика 'качиха вноските и никаква промяна' . А политическите говеда пак да казват 'докторите ги окрадоха' . Ето как покачването на здравната вноска служи на комунягите - с един куршум два заека.

Гост 15.06.2018 19:39:04

Абсолютно вярно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й
02.07.2022 11:36:54

Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й

Здравният министър проф. Асена Сербезова разкри в предаването „Събуди се” по Нова тел ...

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция
02.07.2022 10:59:19

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция

Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в космоса изобрети екип ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...