!
Неделя, 14 Април 2024
30
юли
 

Д-р Иван Маджаров: Трябва да се върви към споразумение с болниците, а не към съдебни дела

Алгоритъмът, по който се плащат допълнителните 1000 лв., трябва да се промени, смята председателят на БЛС

Четвъртък, 30 Юли 2020 | 12:48:26


Увеличението от 30% на заплатите на заетите в държавните контролни органи беше очаквано от години. То трябваше да се случи много по-рано, защото там работят хора на мизерни заплати, и ние го приветстваме. Това заяви в предаването „Тази сутрин&ldq

Увеличението от 30% на заплатите на заетите в държавните контролни органи беше очаквано от години. То трябваше да се случи много по-рано, защото там работят хора на мизерни заплати, и ние го приветстваме. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. По думите му, това са хората, които практически отговарят за това системата да контролира по стандартите, да спазва стандартите, докато НЗОК проверява финансово и има и други алгоритми на проверка, РЗИ са тези, които дават старт на всяко лечебно заведение, регистрират, разрешават и т.н.

Според председателя на БЛС продължаването на мерките с 1000 лв. също е хубаво, но трябва да има промяна в начина на отпускането им и вероятно новият здравен министър проф. Ангелов ще се постарае да го промени. „Защото той идва от болница и знае за какво става въпрос, ще направи стъпки за промяна. Ако остане по същия начин, това практически не е добра мярка. Защото има места, в които дори в Спешна помощ екипи, които работят в един и същи център, едните получават, другите не получават“, каза д-р Маджаров и добави, че в момента има напрежение между медиците. По думите му не е логично да има някакви критерии, които практически да разделят хората от т.нар. първа линия и той самият многократно е алармирал по този въпрос.

„Аз дори не знам точно какви са критериите. Защото в спешната помощ и в болниците са различни. Болниците са в зависимост от това колко пациенти има в момента от COVID, получаваш една сума, надвишиш ли ги – друга и т.н. Като че ли стремежът е да докажем, че имаме повече пациенти. И един пациент е достатъчно тежък за екипите ... Аз водих разговор още в началото на COVID-кризата с представителя на китайското посолство, на медицинския колега. И той каза, че в Китай в най-тежката криза екипите са се сменяли на 4 часа. Ясно е, че няма как да искаме 12-часово екипи да бъдат в кондиция, да не бъдат изтощени и да плащаме по този начин изброени и изчислени парите на първа линия“, посочи председателят на БЛС.

Д-р Маджаров допълни, че вече се провеждат разговори с новия министър за парите, които ще се дадат като по-високи цени, и договора между БЛС и НЗОК. Той поясни, че на практика няма да се дават нови пари, защото това са средства, които са предвидени в бюджета на НЗОК за 2020 г. и не са усвоени досега.

„Само от началото на годината досега по данни на сайта на НЗОК се вижда, че Касата е платила на системата на здравеопазване в България с 200 млн. по-малко, около 200 и малко повече“, уточни председателят на БЛС и допълни, че причината за това е коронакризата и забраната за планови интервенции, както и други такива обективни причини. В резултат в системата на здравеопазване има почти 10% по-малко средства за 6 месеца. Така тези 126 млн.лв., които ще бъдат отделени от НЗОК за дофинансиране на някои пътеки, са парите, които реално не са изплатени и които ще се разпределят.

Д-р Маджаров призна, че самият той е учуден в кой кабинет и в коя лаборатория са били изчислени тези 126 млн., как се е получила тази сума.

„Защото принципно сме усвоили много по-малко, имаме икономии, много повече имаме като икономия, от друга страна това зависи и как точно ще се изчислят тези 10%. И ако трябва да се върна назад, 10% по-малко е взела системата. Влязохме на 1 януари тази година с дълг на НЗОК към болничната система в България около 150 млн. Това са т.нар. извършени, но незаплатени дейности, които ги бяха нарекли незаконни, без дори да проверят поне един човек лекуван ли е, не е ли лекуван, вярно ли е, че ... Това води някъде до около 350 млн., които здравната система на България не е получила в последните 4-5 г. И сега усещането ми е, че дори да вдигнем с 10% от 1 август цените на клиничните пътеки, няма как, ние сме работили 6 месеца с 10% по-малко приходи. Тоест просто ще изравним недостига, който изпитваха болниците. Защото пък за сметка на това, макар да лекуваха по-малко, купуваха много скъпи дезинфектанти, много скъпи консумативи, много скъпи защитни средства, PCR тестове на пациенти и на лекари“, каза председателят на БЛС.

Той бе категоричен, че под натиска на предишното ръководство на здравното министерство неплатената дейност не се признаваше, а в момента при дела пред съда на трета инстанция все повече и повече болници печелят делата. Д-р Маджаров обърна внимание, че тези решения на съда ще се стоварят върху Здравната касата в най-неподходящия момент.

„Затова ние от БЛС за пореден път казваме и на новия министър - крайно наложително е, има пари, над 200 млн. има неусвоени. Трябва да се пристъпи към споразумение с болниците, поетапно започване на изплащане на тези, това са свежи пари, които директно ще отидат в заплати. И повишението, с останалата част повишение на цените наистина с 10%, а може би и с повече, за да бъде категорично ясно, че ще се отрази върху заплатите“, обобщи той. По думите му трябва да се направят стъпки преди да се спечелят делата, защото ако се стигне до момента, в който са спечелени, тогава задълженията на НЗОК ще бъдат над 200 млн. с лихвите, а ако се тръгне към споразумение, сега надлимитната дейност е около 154 млн. лв.

Според председателя на БЛС още сега е ясно, че няма да има същият обем дейности като миналата година заради коронакризата, а не може да се очаква и преразход в системата. Той изрази опасение, че няма да има и възможност за по-високи заплати: „Аз си мисля, че болници, в които фонд "Работна заплата" практически и миналата година беше около 80-90%, работейки тази година на 85% от своя бюджет, 10% увеличение на пътеките изобщо няма да им дадат възможност за повишение на заплатите“, каза председателят на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d4Jg


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...