Неделя, 11 Април 2021
30
юли
 

Д-р Иван Маджаров: Трябва да се върви към споразумение с болниците, а не към съдебни дела

Алгоритъмът, по който се плащат допълнителните 1000 лв., трябва да се промени, смята председателят на БЛС

Четвъртък, 30 Юли 2020 | 12:48:26


Увеличението от 30% на заплатите на заетите в държавните контролни органи беше очаквано от години. То трябваше да се случи много по-рано, защото там работят хора на мизерни заплати, и ние го приветстваме. Това заяви в предаването „Тази сутрин&ldq

Увеличението от 30% на заплатите на заетите в държавните контролни органи беше очаквано от години. То трябваше да се случи много по-рано, защото там работят хора на мизерни заплати, и ние го приветстваме. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. По думите му, това са хората, които практически отговарят за това системата да контролира по стандартите, да спазва стандартите, докато НЗОК проверява финансово и има и други алгоритми на проверка, РЗИ са тези, които дават старт на всяко лечебно заведение, регистрират, разрешават и т.н.

Според председателя на БЛС продължаването на мерките с 1000 лв. също е хубаво, но трябва да има промяна в начина на отпускането им и вероятно новият здравен министър проф. Ангелов ще се постарае да го промени. „Защото той идва от болница и знае за какво става въпрос, ще направи стъпки за промяна. Ако остане по същия начин, това практически не е добра мярка. Защото има места, в които дори в Спешна помощ екипи, които работят в един и същи център, едните получават, другите не получават“, каза д-р Маджаров и добави, че в момента има напрежение между медиците. По думите му не е логично да има някакви критерии, които практически да разделят хората от т.нар. първа линия и той самият многократно е алармирал по този въпрос.

„Аз дори не знам точно какви са критериите. Защото в спешната помощ и в болниците са различни. Болниците са в зависимост от това колко пациенти има в момента от COVID, получаваш една сума, надвишиш ли ги – друга и т.н. Като че ли стремежът е да докажем, че имаме повече пациенти. И един пациент е достатъчно тежък за екипите ... Аз водих разговор още в началото на COVID-кризата с представителя на китайското посолство, на медицинския колега. И той каза, че в Китай в най-тежката криза екипите са се сменяли на 4 часа. Ясно е, че няма как да искаме 12-часово екипи да бъдат в кондиция, да не бъдат изтощени и да плащаме по този начин изброени и изчислени парите на първа линия“, посочи председателят на БЛС.

Д-р Маджаров допълни, че вече се провеждат разговори с новия министър за парите, които ще се дадат като по-високи цени, и договора между БЛС и НЗОК. Той поясни, че на практика няма да се дават нови пари, защото това са средства, които са предвидени в бюджета на НЗОК за 2020 г. и не са усвоени досега.

„Само от началото на годината досега по данни на сайта на НЗОК се вижда, че Касата е платила на системата на здравеопазване в България с 200 млн. по-малко, около 200 и малко повече“, уточни председателят на БЛС и допълни, че причината за това е коронакризата и забраната за планови интервенции, както и други такива обективни причини. В резултат в системата на здравеопазване има почти 10% по-малко средства за 6 месеца. Така тези 126 млн.лв., които ще бъдат отделени от НЗОК за дофинансиране на някои пътеки, са парите, които реално не са изплатени и които ще се разпределят.

Д-р Маджаров призна, че самият той е учуден в кой кабинет и в коя лаборатория са били изчислени тези 126 млн., как се е получила тази сума.

„Защото принципно сме усвоили много по-малко, имаме икономии, много повече имаме като икономия, от друга страна това зависи и как точно ще се изчислят тези 10%. И ако трябва да се върна назад, 10% по-малко е взела системата. Влязохме на 1 януари тази година с дълг на НЗОК към болничната система в България около 150 млн. Това са т.нар. извършени, но незаплатени дейности, които ги бяха нарекли незаконни, без дори да проверят поне един човек лекуван ли е, не е ли лекуван, вярно ли е, че ... Това води някъде до около 350 млн., които здравната система на България не е получила в последните 4-5 г. И сега усещането ми е, че дори да вдигнем с 10% от 1 август цените на клиничните пътеки, няма как, ние сме работили 6 месеца с 10% по-малко приходи. Тоест просто ще изравним недостига, който изпитваха болниците. Защото пък за сметка на това, макар да лекуваха по-малко, купуваха много скъпи дезинфектанти, много скъпи консумативи, много скъпи защитни средства, PCR тестове на пациенти и на лекари“, каза председателят на БЛС.

Той бе категоричен, че под натиска на предишното ръководство на здравното министерство неплатената дейност не се признаваше, а в момента при дела пред съда на трета инстанция все повече и повече болници печелят делата. Д-р Маджаров обърна внимание, че тези решения на съда ще се стоварят върху Здравната касата в най-неподходящия момент.

„Затова ние от БЛС за пореден път казваме и на новия министър - крайно наложително е, има пари, над 200 млн. има неусвоени. Трябва да се пристъпи към споразумение с болниците, поетапно започване на изплащане на тези, това са свежи пари, които директно ще отидат в заплати. И повишението, с останалата част повишение на цените наистина с 10%, а може би и с повече, за да бъде категорично ясно, че ще се отрази върху заплатите“, обобщи той. По думите му трябва да се направят стъпки преди да се спечелят делата, защото ако се стигне до момента, в който са спечелени, тогава задълженията на НЗОК ще бъдат над 200 млн. с лихвите, а ако се тръгне към споразумение, сега надлимитната дейност е около 154 млн. лв.

Според председателя на БЛС още сега е ясно, че няма да има същият обем дейности като миналата година заради коронакризата, а не може да се очаква и преразход в системата. Той изрази опасение, че няма да има и възможност за по-високи заплати: „Аз си мисля, че болници, в които фонд "Работна заплата" практически и миналата година беше около 80-90%, работейки тази година на 85% от своя бюджет, 10% увеличение на пътеките изобщо няма да им дадат възможност за повишение на заплатите“, каза председателят на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Lt1a


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
2803 са потвърдените случаи на COVID за последните 24 часа (Обновена)
10.04.2021 08:35:22

2803 са потвърдените случаи на COVID за последните 24 часа (Обновена)

2 803 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 1 5 ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...