Сряда, 14 Ноември 2018
12
септ
8
 

МЗ заявили, че няма да има рамков договор

Д-р Иван Маджаров: Не можем да си позволим да се връщаме пак към административно здравеопазване

Доплащането трябва да бъде поето от обществени фондове, а не от пациента, каза Пламен Таушанов

Сряда, 12 Септември 2018 | 10:08:15
8

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е представил теоретичен модел, в чиято основа прозира отмяната на договорното начало. Това каза пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод предложенията на промени на здрав

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е представил теоретичен модел, в чиято основа прозира отмяната на договорното начало. Това каза пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод предложенията на промени на здравноосигурителния модел, които бяха представени пред съсловните организации в понеделник.

„Това, което беше завоевание преди 18 години при създаването на Здравната каса. Тогава въведохме здравноосигурителния модел и премахнахме административното здравеопазване, за което всички помним, че доведе до липса на лекарства, липса на бельо, стара апаратура, незаинтересован персонал. Това нас най-много ни притеснява, защото договорното начало само по себе си осигурява освен договор и отговорност от отсрещната страна. Това са лекарите, които изпълняват тази част от задълженията да обслужват и да лекуват пациентите“, каза д-р Маджаров.

„На срещата със здравния министър в понеделник попитахме къде е нашето място и ни беше отговорено, че няма да има рамков договор. Разбрахме се обаче да дадем нашите предложения къде виждаме своето място в законодателните промени и ни увериха, че ще бъдат приети. Въпреки това съм длъжен да алармирам, защото не можем да си позволим след 18 години да се връщаме пак към административно здравеопазване“, допълни още той.

Д-р Маджаров категорично заяви, че не Лекарският съюз е виновен за това безконтролно да се разрастват лечебните заведения, не той е виновен безконтролно да се раздува основния пакет при липсата на достатъчно средства,  за да се налага такава промяна. „Ние сме настоявали бързо да се въведе електронната система, защото когато плащаш за една дейност, трябва да можеш да я контролираш“, заяви той.

Единственото положително е, че министър се опитва да прави промяна в здравния модел от 10 години насам, каза членът на Надзорния съвет и председател на Асоциацията за закрила на пациентите Пламен Таушанов. По думите му в предложените модели от министър Ананиев има добри идеи, но не е правилно да се плаща допълнително от пациентите за здравна застраховка. „СЗО казва, че 44,2% от услугите се плащат кешово от пациента, а препоръката е тези плащания да не надвишават 15%. Разликата трябва да бъде поета от обществени фондове“, каза Таушанов.

Д-р Маджаров подчерта, че според министъра има една критичната линия, до която трябва да плаща държавата. „Тя е създадена с помощта на компютърно моделиране на база данните от миналата година за изплатените всички клинични пътеки, е установено, че линията около която най-често се плаща е 700 лв. Над 700 лв. са по-малкото количество пътеки. Коректното е да се кажа, че Касата смята да заплаща до 700 лв., а всичко, което е над тази сума – всяка диагноза, всяка пътека, да се заплаща от задължителните допълнителни фондове, които обаче трябва да имат поне 500 000 записани при тях граждани, за да бъдат донякъде сигурни застрахователи“, каза председателят на БЛС.

„Ние очаквахме да видим мерки спрямо неосигурените, а не допълнително натоварване на хората, които се осигуряват стриктно“, допълни д-р Иван Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QwD$

БЛС-Въоръжено Крило 13.09.2018 13:34:31

Изобщо не са противоположни интересите на лекарите. Така се подхвърлят спекулации по комунистическите наръчници от Симеоново за борба с интелигенцията Всички лекари искат достойно заплащане и не се опитвайте да пробутвате ченгесарските стратегии с разделяне на съсловието. Аз като ОПЛ нямам никакъв противоположен интерес един хирург или невролог да не взема добро заплащне. Не ни интересува и бюджетната рамка за да се дърпаме за нея. Ако един преглед струва 80 лева , а НЗОК заплаща 20 ллева ОСТАНАЛОТО ЩЕ СИ ГО ПЛАЩАТЕ КЕШ. Къде има противопложни интереси между лекарите ?

БЛС-Въоръжено Крило 13.09.2018 13:27:29

„СЗО казва, че 44,2% от услугите се плащат кешово от пациента, а препоръката е тези плащания да не надвишават 15%. Разликата трябва да бъде поета от обществени фондове“, каза Таушанов. ' Абе чугун парите в 'обществените фондове ' са пак от вносителя гражданин ,не са от Космоса. Каквото си внесеш и платиш това ще ползваш. Така,че дали средствата за плащане на здравни услуги са от джоба кеш или от вноски все тая. ВСЕ ТРЯБВА ДА ДАВАТЕ ПАРИ ако искате здравеопазване в България.

Гост 12.09.2018 15:31:29

Голем tashak.

999 12.09.2018 13:29:59

Свиквайте спешен извънреден събор. Това подхвърляне на откъслечни идеи не решава проблеми, а създава напрежение. Не виждам нищо положително от посоченото до тук. Единственото, което е сигурно е невежеството в УС на БЛС и дълбокото неразбиране на здравната система от страна на министъра. Прозират и известни уклони към геноцид по финансови критерии, защото повечето от хората, лекувани по пътеки по-скъпи от 700 лева са с реална опасност за живота. Те не са привлекателни за фондове, организирани на търговски принцип. Държавата не можа да се оправи с една смотана Гражданска отговорност и набута маса шофьори. Дали и как ще се справи със сигурността на здравното застраховане? Когато човек не знае какво да прави /какъвто е случая/ е по-добре нищо да не прави. Самоцелни рискове заради случайни хрумвания на случайни хора могат да съсипят окончателно системата.

Гост 12.09.2018 12:55:51

Защо никой не говори за премахване на лимитите?

GP 12.09.2018 11:48:46

„Ние сме настоявали бързо да се въведе електронната система, защото когато плащаш за една дейност, трябва да можеш да я контролираш“, заяви той. Ето това е. За това са глухи всичките управници .

Компетентен 12.09.2018 11:04:39

По принцип съм съгласен с колегата, но той не отчита,че понеже всички лекари са в БЛС, общ вектор не може да има. Лекарите в частния сектор, личните, общинските и областните имат различни интереси . По добре БЛС да се занимава с общите неща като лекарските камари, а субгрупите да се обединят в сдружения, които да им бранят интересите, понеже често са противоположни

Никодимчо 12.09.2018 11:00:40

Тотален хаос и безумие са и двата модела на крадливия комунист Киро.


Още новини
БЛС и болнични сдружения поискаха Касата да изплати „надлимитната“ дейност
13.11.2018 17:55:22 Ирина Пекарева

БЛС и болнични сдружения поискаха Касата да изплати „надлимитната“ дейност

Да се премине към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от български лече ...

Предложенията за промени в проектобюджета на Касата за 2019 – до края на седмицата
13.11.2018 17:06:08

Предложенията за промени в проектобюджета на Касата за 2019 – до края на седмицата

16 ноември е крайният срок, до който депутатите могат да внасят предложения за промени в проектоз ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...