!
Вторник, 25 Юни 2024
08
февр
2
 

Д-р Иван Христов: Самолечението е опасно в повечето случаи

Петък, 08 Февруари 2019 | 09:26:19
2

Д-р Иван Христов е Завеждащ на Спешното отделение в УМБАЛ „Софиямед“ от създаването на болницата. Д-р Христов е с дългогодишен опит в областта на вътрешните болести, кардиологията и спешната медицина. Работил е в клиниката на акад. Чудо

Д-р Иван Христов е Завеждащ на Спешното отделение в УМБАЛ „Софиямед“ от създаването на болницата. Д-р Христов е с дългогодишен опит в областта на вътрешните болести, кардиологията и спешната медицина. Работил е в клиниката на акад. Чудомир Начев в УМБАЛ „Св. Анна“, София, където формира професионалната си етика и се учи на добро отношение и грижа към пациента, колегиалност и издигане на авторитета на българския лекар. Тези добродетели д-р Христов прилага до ден днешен в своята практика.

- Д-р  Христов, какви пациенти обслужва Вашето отделение ?

В Спешно отделение на УМБАЛ „Софиямед“ се преглеждат пациенти, насочени с екип на Спешна медицинска помощ, а така също самонасочили се пациенти, включително такива, осигурени в допълнителен здравно осигурителен фонд. Отделението е в тясна връзка и колаборация  с всички останали диагностични и терапевтични звена на болницата. В Спешно отделение работят специалисти с много опит в областта на спешната медицина. В екипа ни има хора с различни специалности, обучават се постоянно и млади колеги. Освен професионализма и добрата медицинска практика, за нас от съществено значение е доброто и чисто човешко отношение към пациента.

В Спешно отделение постъпват хора с реално спешни състояния, както и такива, които сами са преценили състоянието си за спешно, но обективно това не е така. При всички положения, на пациентите се оказва съответната помощ и се дават указания за лечението им, като с приоритет са винаги спешните състояния.

- Бихте ли запознал читателите с някои от най-често срещаните  спешни състояния и да ги посъветвате, как да реагират?

Добре е хората да знаят, кога би следвало да потърсят незабавно медицинска помощ, както и в какви ситуации към кого да се обръщат. Спешните състояния са много, но ще обърна внимание на някои от най-често срещаните.

В България, както и по света, водещи са  спешните състояния  при сърдечно-съдови заболявания.

Алармиращ симптом е гръдната болка, особено при наличие на рискови фактори като фамилна обремененост, тютюнопушене, високо артериално налягане, захарен диабет, затлъстяване, дислипидемия, стрес  и др.  Не винаги гръдната болка е предизвикана от сърдечно-съдово заболяване, но при всички положения това трябва да се уточни спешно от лекар.

Друг често срещан проблем е високото артериално налягане. То може да се прояви със симптоми на главоболие, гадене, световъртеж, шум в ушите, кървене от носа. Хората с известна артериална хипертония обикновено имат възможност да измерят самостоятелно артериалното си налягане в дома и при необходимост и след разговор с личния им лекар, да приемат допълнително антихипертензивен медикамент, докато бъдат прегледани . При липса на профилактика и ненавременно лечение, артериалната хипертония може да доведе до усложнения като миокарден  и мозъчен инфаркт, сърдечна недостатъчност и др.

Наличието на оплаквания от внезапно сърцебиене, чести прескачания на сърцето, недостиг на въздух, също изисква незабавно спешно уточняване.

 При внезапно настъпили болка, зачервяване или посиняване, оток, изстиване  в  някой от крайниците  е необходима спешна консултация, при възможност със съдов хирург.

При задавяне и съмнение за аспирация /вдишване/ на чуждо тяло, да се повика незабавно на място екип на ЦСМП.

Спешни състояния са всички травми на главата и гръбначния стълб, както и всички други травми на крайниците  и тялото.  Важно е правилното обездвижване от обучени екипи, особено при травми в областта на шията и гръбнака.

- Кои оплаквания от страна на корема и храносмилателната система са спешни ?

Спешно състояние е остра, продължителна коремна болка,  съпроводена или не с гадене, повръщане, подуване и втвърдяване на корема.  Всички други хронични състояния подлежат на планово уточняване.

При наличие на черни изпражнения и/или повръщане на тъмни материи, пациентите трябва да се обърнат към спешна помощ. 

- Кои неврологични симптоми налагат спешна намеса ?

Внезапно нарушение на говора, затруднено движение в някои от крайниците, световъртеж, внезапно главоболие, гърч изискват незабавно спешно уточняване и консултация с невролог.

- Как  да се постъпва при съмнение за отравяне ?

При съмнение за поглъщане на отровно вещество, хранителни отравяния, както и зачестилите интоксикации с алкохол и наркотични вещества, най – добре е пациентите да бъдат транспортирани  до клиника по токсикология, а при териториална отдалеченост –  до най-близкото спешно отделение.  

- Какво бихте посъветвали пациентите при алергични реакции ?

В случай на алергия, проявяваща се най-често със сърбящ обрив и/или оток на устните и езика, недостиг на въздух, пациентите да се транспортират  незабавно към Спешно отделение  или да се потърси спешна помощ в най-близкото лечебно заведение или практика.

 Добре би било туристи в отдалечени места и планински райони, както и хора с известни алергични реакции, да носят в себе си противоалергични медикаменти по указание от личния си лекар.

- В сезона на респираторни заболявания, как трябва да процедират пациентите?

В случай на остро начало, много висока температура, втрисане, отпадналост, болки по мускулите, суха кашлица е необходим спешен преглед и започване на адекватна противовирусна и симптоматична терапия по преценка на лекаря.  Пациентите не бива да се самолекуват. Желателно е да се спазват общо-хигиенни и противоепидемични мерки, като избягване на посещение на места с много хора, поставяне на маска, добра и честа хигиена на ръцете.

- Какво ще посъветвате хората в заключение ?

За спешността може да се говори много и едва ли бих могъл да обхвана всички възможни теми и състояния. При всяка нововъзникнала ситуация е уместно пациентите да потърсят своевременно помощ или съвет от лекар. Навременната реакция би могла да бъде от съществено значение за добрия изход от заболяването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UFKS

Гост 08.02.2019 10:44:26

А защо ти биха дуспата от интензивната кардиология и те свалиха в спешното?????Що народ си оскубал ти......ама .....

Elf 08.02.2019 10:20:59

Dr Hristov ,razkajete za nepismennite sporasumenia,dalaverite v DKZ-to,Bolnicata i shemite za iztochvane na Zdravnata kasa .Lele Dr.Hristov ako se razpeete kakvi raboti ste izliazat,a ?.........A kakto i vseki lekar v bolnicata i DKZ-to,kakto i v cialata strana.......A pak Pelev ako zapee-male,male.....pesni ot 2000 godina do dnes!Mnogo pesni-za mnogo pari...


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...