!
Сряда, 29 Ноември 2023
09
апр
1
 

Д-р Ивелин Васков: Образната диагностика е моята специалност, не си представям, че мога да работя нещо друго 

Русе е един прекрасен град, надявам се нашите усилия да допринесат за едно истинско европейско ниво на медицината тук

Неделя, 09 Април 2023 | 10:15:23 Невена Попова
1

Д-р Ивелин Васков е началник на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Канев“ - Русе. Завършва Английска езикова гимназия, след това медицина в Тракийски университет в Стара Загора. Придобива специалност „Образна диагностика&
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Ивелин Васков е началник на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Канев“ - Русе. Завършва Английска езикова гимназия, след това медицина в Тракийски университет в Стара Загора. Придобива специалност „Образна диагностика“ през 2020 г. и провежда курсове за специализация в Австрия. От 2015 г. е част от екипа на УМБАЛ „Канев“.

Д-р Васков, Вие ли избрахте образната диагностика или тя избра Вас?

На специалността попаднах съвсем случайно. Стана така, че мой близък приятел и колега ме запозна с баща си, който е лекар по образна диагностика. Той е човекът, който мезапозна с тази специалност и успя да ме запали за нея. Бях впечатлен от възможностите, които ни дава апаратурата, която ни позволява ни да надникнем в човешкото тяло, така че да можем да поставим точна диагноза.

Наричана в миналото „наука на сенките“, образната диагностика е всеобхватна специалност, която през последните две десетилетия търпи изключителна технологична модернизация, а специалистите, които я практикуват отдавна са излезли от „тъмната стаичка“, както е било преди. В този момент, не мога да си представя да работя в друга област на медицината, образната диагностика е моята специалност.

Технологиите и методите в нея се подобряват непрекъснато, а на този етап можем да прилагаме диагностични методики, които преди 10 години бяха невъзможни. Това ме зареди с мотивация, даде ми ентусиазъм да развивам уменията и знанията си в тази област.

Завършил сте Английска езикова гимназия в един от българските градове със силен европейски дух - Русе, после сте преминал през курсове за специализация в Австрия – също дунавска страна. Какво от тези традиции пренесохте през годините, какво от тях се опитвате да съхраните като стил на работа в отделението, което ръководите?

Да, имам проведени курсове за специализация в Австрия през 2019 г. След като придобих специалност през 2021-2022 г. работех в Медицински център „Спектър“ в София. В началото на 2022 г., отново започнах да работя в Университетска болница „Канев“, и от средата на същата година завеждам Отделението по образна диагностика. А Русе е един прекрасен град, надявам се усилията ни в медицината тук да доведат до едно истинско европейски ниво на здравеопазването тук, ниво, което не отстъпва по нищо на другите големи градове в България.

Пълноценно ли е сътрудничеството с колегите Ви от другите отделения?

Работата с колегите от други отделения е от решаващо значение за успешното лечение на пациентите. В нашата болница имаме перфектно сработване между повечето отделения, всеки ден се провеждат множество срещи, на които обсъждаме нашите пациенти.

Имам честта да получавам помощ и подкрепа от други специалисти – това са най-често колеги от хирургичните отделения, където решенията трябва да се взимат мигновено и в много случаи на базата на находката от образните изследвания. Редовните клинико-рентгенологични срещи, които организираме, са важен инструмент за подобряване на комуникацията, а и за пълноценно сътрудничество между специалисте от различните отделения. Естествено, търсим в обсъждаме най-подходящите методи за диагностиката и лечение в конкретните пациентски казуси.

Кои са Вашите учители в образната диагностика?

Имам късмета да съм се учил от изключително талантливи и опитни професионалисти в тази област. Най-голяма благодарност дължа на д-р Бранимир Пенев, който ми посвети значително време и усилия и ми помогна да се развия в професионален план, при това без никакво колебание и с изключителна проницателност. Искам да спомена и проф. Боян Балев – той беше един от моите учители, които ме въведоха в торакалната образна диагностика и винаги е споделял своят богат опит в тази област. Благодарение на него, разширих своите познания и придобих смелост и умения в интервенционалната образна диагностика.

Важно е да спомена и д-р Злателина Джендова, която ми помогна да разбера етичната част на нашата професия. Тя ме научи как да бъда не само добър специалист, но и добър човек.

Благодарен съм и на доц. Светла Динева, която ми помогна в професионалния ми път, когато имах най-голяма нужда от това. Всички тези хора и професионалисти са ми дали страхотни знания и умения, които прилагам всеки ден в работата си.

Вече имате опит в прилагането на нискодозова компютърна томография за ранна диагностика на рака на белия дроб. Ще развивате ли това направление в бъдеще?

Първоначално интересът ми беше насочен към възможността да разгадавам мистериите, скрити зад всяка снимка. Като лекар по образна диагностика в отделение от ранга на отделението в Университетска болница „Канев“, имам възможността не само да разполагам с целия спектър от образни изследвания, а и да извършвам инвазивни изследвания (биопсии), което е едно от предизвикателствата на моята професия. Заболявания като рак на белите дробове, пневмония, туберкулоза и други могат да имат сериозен ефект върху здравето като цяло, а в тези случаи точната диагностика е от решаващо значение за лечението и прогнозата за пациента. Именно тук е мястото на лекаря рентгенолог, защото ние имаме решаваща роля за поставяне на правилната диагноза. Изключително важна е екипната работа, защото, ние не сме в състояние сами да постигнем това, което може един голям мултидисциплинарен екип, в който взимат участие пулмолози, гръдни хирурзи и патоанатоми.

Мога да кажа, че имаме известен опит в прилагането на нискодозова компютърна томография за ранна диагностика на рак на белия дроб, и към този момент провеждаме скрининг на лица с висок риск. През ноември миналата година, скринирахме около 30 души, които отговаряха на утвърдените критерии. Финансирането пое болницата. С тази инициатива показахме, че се ангажираме сериозно с ранната диагностика на рака и мислим най-вече за здравето на нашите пациенти. На фона на това, миналата година излезе решението на Европейската комисия, с което се разширяват програмите за скрининг на онкологични заболявания, като в тях се включва и карциномът на белия дроб и нискодозовата компютърна томография. Това решение съвпада с идеята на нашата инициатива и се основава на последните научни разработки и доказателства. Има обаче няколко въпроса, по отношение на прилагането на тази програма у нас, в България - какви ще бъдат критериите за подбор на пациентите, кои центрове ще могат да извършват това изследване и дали ще бъдат въведени минималните изисквания към апаратурата, препоръчани от Европейската асоциация по торакална рентгенология(ESTI).

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Естествено, като лекар в голяма болница, работата ми отнема огромна част от времето, с което разполагам в едно денонощие, но това е в името на пациента. Малкото свободно време, което успявам да си „открадна“ изцяло отдавам на съпругата ми и двете ни прекрасни деца. Четенето на книги е хобито, на което все по- често не мога да обърна никакво внимание. Някои от моите любими автори са Бари Айслър, Винс Флин и Лий Чайлд...

Кои морални принципи се опитвате да отстоявате винаги и при всички обстоятелства?

Стремежът ми е винаги да съм честен и добросъвестен в моите действия и решения, като същевременно се ръководя и от нивото на моите знания и умения. За мен е важно да бъда справедлив и да зачитам правата и достойнството на всички пациенти, без значение от техния социален статус, националност, пол или възраст.

Какво е Вашето пожелание към колегите Ви, с които работите – не само в отделението, но и в болницата?

Искрено желая на колегите ми, с които работя не само в отделението, но и в болницата, да продължат да се стремят към най-високите стандарти на професионализъм и етика. Затова бих помолил колегите ми да ме извинят, за някои неща, в които не винаги съм бил прав. Искрено благодаря на хората, които ме подкрепят и стоят зад мен в работата ми. Без тяхната подкрепа нито една от целите и постиженията, които имам не биха могли да се осъществят.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uG@R

surg 10.04.2023 10:16:26

още една платена публикация з а някой зет - селски лекар мислили си да ставаш......доволен ще останеш да знаеш


Всичко за коронавируса
Още новини
Внезапно почина д-р Наталия Якубенко
28.11.2023 17:46:35

Внезапно почина д-р Наталия Якубенко

На 24 ноември внезапно почина д-р Наталия Якубенко, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна &ndash ...

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд
28.11.2023 17:18:54

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд

Констатациите в болница "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...