Неделя, 04 Декември 2022
02
дек
 

Д-р Илия Цеков, ДКЦ "Софиямед": В сезона на грипа върлуват и много други опасни вируси

Понеделник, 02 Декември 2019 | 11:46:41 Невена Попова


Д-р Илия Цеков е началник на Лабораторията по вирусология в ДКЦ „Софиямед“. Завършва медицина през 2007 година в МУ – София. От 2008 до 2011 г. е докторант в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). В Лабораторията п

Д-р Илия Цеков е началник на Лабораторията по вирусология в ДКЦ „Софиямед“. Завършва медицина през 2007 година в МУ – София. От 2008 до 2011 г. е докторант в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). В Лабораторията по молекулярна вирусология на центъра  работи под ръководството на проф. Златко Кълвачев.

В края на 2012 г. придобива специалност по вирусология. Работи като лекар вирусолог във ВМА до края на 2014 г, а след това участва при създаването и е назначен като специалист в Лабораторията по вирусология към Университетски комплекс „Софиямед“. Ръководи лабораторията от началото на 2017 г. Научен редактор е на списание Biotechnology & Biotechnological Equipment в периода 2009-2014 година. Научните му интереси са в областта на клиничната и експериментална вируслогия, онковирусологията и молекулярната диагностика. Участва и в клинични проучвания.

Днес разговаряме с д-р Цеков по темата за грипа и опасностите, които крие за здравето студеният сезон. Кои вируси ни атакуват в късната есен и през зимата? Какви последствия за здравето могат да имат вирусните инфекции? Защо не трябва да забравяме правилата на добрата хигиена? Отговор на тези и други въпроси ще намерите в интервюто, което д-р Цеков даде специално за читателите на Zdrave.net.

Д-р Цеков, преди да сме отворили разговора за сезонния грип и щамовете, които ще ни „гостуват“, Ви моля да се спрете накратко на темата за парагрипните вируси. Какви са техните особености и какви състояния могат да причинят те?

Парагрипните вируси, както и самото им име подсказва, са причинители основно на грипоподобни заболявания. Характерно за тях е по-леката изява на симптоми в сравнение със заболяванията, причинявани от различните щамове на грипните вируси. От парагрипни вируси се засяга главно дихателната система, като заболяването при различните хора може да протече в много широки вариации – от лека настинка с хрема, неразположение и леко болезнено гърло, до тежки бронхити и дори бронхопневмонии. Много чест симптом е кашлицата, като особено характерно при нея е, че е суха и мъчителна и често доста продължителна, до няколко седмици след „отшумяване“ на заболяването.

Логично е да Ви помоля да се спрете накратко и на още една група вируси, с които се срещаме често, особено в по-хладните месеци, а именно риновирусите?

Риновирусите са едни от най-малките познати ни човешки вирусни патогени, част от голямото разнородно семейство на ентеровирусите. Обособени са в една група както заради генетичното си сходство, така и поради сходната клинична картина, която причиняват – грипоподобни състояния, по-популярни като „настинка“ или „простуда“.
Симптомите, предполагам са известни на повечето от нас, а именно: хрема и запушване на носните ходове, болки в гърлото, кихавици и кашлица, евентуално отпадналост и повишена температура. Треската и тежкото протичане (както е при същинския грип) не са характерни за тези вируси, а протичането по правило е леко. Тази клинична картина е много разпространена, като според някои автори това е и най-честото вирусно заболяване при хората. То е с изразен сезонен, есенно-зимен характер и по-често се засягат деца. Понякога едно дете може за една година да се зарази и преболедува многократно (4-6 и повече пъти). За заразяване с тези вируси значение има от една страна въздушно-капковия път на предаване чрез аерозоли (пръски при кихане и кашляне и дори издишан въздух) и секрети по повърхностите (например по ръкохватки в автобуси и влакове). От друга страна предаването по този механизъм се благоприятства и от струпването на повече хора в по-малко пространство както е например в детските колективи (ясли, детски градини, училища), в градския транспорт, кината и т.н. Следователно, лесно може да се предположи, че заразяването с тях е трудно да бъде избегнато, но все пак от полза са мерките, които не изискват особени усилия, но имат ефект: често проветряване на помещенията, добра лична хигиена и особено често и старателно измиване на ръцете, пране на носни кърпи, шалове, ръкавици и т.н.
 
Широко разпространено мнение е, че в очакване на грипната вълна е добре да се приемат средства, укрепващи имунитета. Не крие ли опасност за здравето произволният избор на такива продукти и самостоятелното им прилагане без лекарски съвет?

Действително, самостолятелното прилагане на профилактични и лечебни средства крие рискове, особено ако става дума за лекарствени препарати или хранителни добавки със съмнителен произход. В идеалния случай е добре препоръките за укрепващи имунният отговор средства да дойдат от съответен специалист. Все пак има и относително общовалидни съвети, каквито са препоръките за пълноценен режим на хранене и прием на качествени хранителни продукти. Особено важно за имунната система е набавянето на някои витамини (особено витамин С) и микроелементи (селен, магнезий, цинк и др.). Препоръчва преимуществено да се приемат с храната от естествени продукти (зеленчуци, плодове, натурални сокове, яйца, мляко и т.н.), а по-преценка на специалист – и с определени медикаменти и хранителни добавки. След консултация следва да се извършва и евентуална ваксинопрофилактика и приложение на специфични имунни модулатори (например бактериални лизати).

Специалистите твърдят, че имунизираните хора не са напълно защитени от грипния вирус, но ваксината помага за по-лекото протичане на усложнения, ако такива се появят. Моля да обясните на какво се дължи това?

Благодарение на изразената си склонност да се променят грипните вируси са просъществували и най-вероятно ще продължават да циркулират още дълго време, а описания на епидемии, силно напомнящи за грипни датират от векове. Именно високата степен на изменчивост при грипните щамове е и една от основните причини всяка година да има нова ваксина, която се стреми да отрази настъпилите промени във вируса. Затова и технологията за получаване на противогрипна ваксина е такава, че след поставянето и се очаква ваксинираният човек да изгради защитни антитела срещу определени грипни варианти, които са близки, но няма как да са напълно идентични с очакваните да циркулират болестотворни щамове. Тази година например, във ваксината са включени 4 конкретни щама. Два от тях са променени от миналогодишната ваксина и целят изграждане на защита срещу тип А грипни вируси. Другите 2 компонента са насочени към тип В грипни вируси и са запазени непроменени. Именно препоръка от СЗО за актуализация на ваксината бе и една от причините за забавяне в производството й в световен мащаб. А по-топлата и мека есен тази година, макар да благоприятства разпространеннието на някои вируси, даде възможност да се компенсира забавянето в производстовото на тазгодишната противогрипна ваксина. Това обстоятелство по-скоро намали честотата на възникване на респираторни заболявания и като цяло отдалечи във времето идването на вълната от грипни и грипоподобни заболявания.

Освен това, един от основните фактори за заразяване, развиване на болест и нейната тежест е взаимодействието между конкретните вирусни щамове, с които човек влиза в контакт и изградените антитела от ваксината. Разбира се, значение имат и редица други фактори като моментното състояние на имунната система, имунологичната памет от предходни боледувания с грип, пълноценното хранене, наличието на предразпологащи фактори (например някои хронични заболявания) и т.н. Затова е невъзможно да се гарантира, че поставяне на противогрипна ваксина ще предотврати настъпване на заболяване. Но световните проучвания поклазват, че обикновено сред ваксинирани значително по-рядко настъпва заболяване или то протича по-леко и с по-малък риск от развитие на усложнения.

Освен грипните вируси и тези, на които се спряхте дотук, кои други групи вируси са характерни за студения сезон?

Описани са множество вирусни групи, които причиняват дихателни заболявания при хората и едва ли ще мога да бъда изчерпателен и достатъчно подробен. Такива патогени могат да бъдат парагрипните вируси наподобяващи грип и често проявяващи се с оплакване от суха и мъчителна кашлица; някои аденовируси, които причиняват тежки инфекции на долните дихателни пътища; също широко разпространените риновируси с най-честата си проява от хрема, за които вече стана въпрос.

Същото се отнася и за други определени видове от огромното семейство на ентеровирусите, често с трудна за разпознаване проява, но понякога и с характерни обривни прояви, освен това  грипните типове за които вече стана дума; респираторният синцитиален вирус често причиняващ бронхиолит при най-малките деца. Не може да се пренебрегнат и коронавирусите с потенциала им да причиняват животозастрашваща дихателна недостаъчност. Има го и човешкият метапневмовирус, някои полиомни вируси, парвовируси и т.н., а списъкът ежегодно нараства. По тази причина, естествено не претендирам да съм изчерпателен.

Всяка година тези вируси циркулират сред хората, а редица фактори през студения сезон създават предпоставка за по-лесното им разпространение и по-лесното развитие на заболяване. Не бива да се забравя, че когато казваме респираторно заболяване, то не е само болест на белите дробове или на носната кухина или на гърлото. Боледува човека в съвкупната си цялост, а конкретното взаимодейстие между патоген и макроорганизъм води до поява на дадена болест. Затова именно цялостният начин на живот е особено важен за появата и тежестта на протичане на дадена болест.

Ако можете да дадете една обобщена препоръка за поведение през този период, на какво бихте поставили акцент?

В духа на миналия въпрос най-общо бих казал, че акцента преди всичко е в начина на живот – добро хранене и добра хигиена (проветряване, добро и често измиване на ръце, евентуално маски за лице, които редовно да се сменят), някои полезни или вредни навици (респективно спорт и тютюнопушене). След това идва и навремнно потърсената консултация със специалист, ранната и правилно проведена диагностика, като не бива да се забравя, че освен вирусите, различни бактериални патогени са също чести и не по-малко съществени причинители на дихателни заболявания. Допълнително картината се усложнява и от относително честите смесени инфекции между вируси и бактерии, както и между различни вирусни патогени. За финал обаче, отново бих изтъкнал, че възможностите на човешките съпротивителни сили са с огромен потенциал, и именно начина на живот може да е малкото което да помогне болестта да не се развие или да протече по-леко.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kw3C


Всичко за коронавируса
Още новини
EMA спира лекарствата, съдържащи фолкодин
03.12.2022 09:35:33

EMA спира лекарствата, съдържащи фолкодин

Комитетът по лекарствена безопасност PRAC към Европейската агенция по лекарствата приключи прегле ...

5,9% положителни проби, четирима починали
03.12.2022 08:47:10

5,9% положителни проби, четирима починали

185 (5,92%) са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощи ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...