!
Вторник, 05 Март 2024
16
ян
6
 

Д-р Илко Семерджиев е окончателно оправдан по делото за заплаха и принуда

Обвинението към бившия министър е било изначално несъставомерно, смятат върховните съдии

Четвъртък, 16 Януари 2020 | 15:06:42
6

Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия вицепремиер и министър на здравеопазването в последното служебно правителство д-р Илко Семерджиев по делото, заведено срещу него от Върховна касационна прокуратура по сигнал на доц. Асена Стоим

Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия вицепремиер и министър на здравеопазването в последното служебно правителство д-р Илко Семерджиев по делото, заведено срещу него от Върховна касационна прокуратура по сигнал на доц. Асена Стоименова, директор на ИАЛ по това време, съобщи сайтът lex.bg. Решението е на съдебен състав с председател и докладчик съдия Антоанета Данова.

Д-р Семерджиев беше изправен пред съда, защото, според твърдението на Асена Стоименова я е принужавал чрез заплахи назначи за свой заместник Боян Доганов. В разговор И.Семерджиев казал на А.Стоименова, че ако не назначи Б.Доганов, той „ще го назначи на нейно място, ще я уволни и ще ѝ направи други неща“.

Прокуратурата го обвини по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК), а именно «Който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта, представител на обществеността, частен съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функцията му, се наказва с лишаване от свобода до шест години“.

Делото влезе в съда и д-р Семерджиев беше оправдан на две инстанции, но прокуратурата протестира и така то стигна до ВКС.

В решението на върховните магистрати се казва, че обвинението е било изначално несъставомерно.

Според върховните съдии няма как вицепремиер и здравен министър да бъде обвинен за посегателство спрямо дейността на държавните органи, каквото предполага текстът на чл. 269 от НК, защото той визира престъпления, извършени от граждани, които нямат специално качество.

„Посегателствата спрямо дейността на държавните органи могат да се извършват от лица извън системата на държавните органи (обикновени граждани). В този случай става въпрос за посегателство срещу тези органи отвън… От фактическите констатации по обвинителния акт, възприети и в мотивите на решаващите съдилища, подсъдимият Семерджиев е провел разговор със свидетелката Стоименова на инкриминираната по делото дата в качеството си на министър на здравеопазването. При това положение, същият не се явява външно на органа на власт лице, а част от неговата йерархична структура, поради което не може да бъде субект на престъплението по чл.269 ал.1 от НК“, отбелязват в решението си върховните съдии. Освен това, те изразяват съгласие с останалите изводи на Софийския апелативен съд (САС), който миналата година потвърди оправдателната присъда на д-р Семерджиев. И трите инстанции са категорични, че не може да се говори и за вмешателство в работата и решенията на Асена Стоименова,тъй като според Устройствения правилник на агенцията,

заместникът-директорът ѝ заема длъжността и се назначава от директора, но след съгласуване с министъра на здравеопазването.

„Горното означава обаче, че свободата на решението на изпълнителния директор за сключване на трудов договор с конкретно лице на длъжността заместник изпълнителен директор е ограничена. А щом тя е ограничена, не може да се говори за непозволено вмешателство от страна на лице, в чиито законови правомощия е да участва във вземане на конкретното решение“, категоричен е ВКС.

Отделно, съдилищата приеха, че думите за уволнението на А.Стоименова са били изречени, след като тя преди това e казала на И.Семерджиев, че ще напусне, а той от своя страна отговорил, че не иска оставката ѝ. Тогава Стоименова му казала да я уволни, защото няма да назначи Б.Доганов и последвала репликата, че може да я уволни, „а може и други неща да ѝ направи и че не тя е човекът, който да го учи какво да прави“.

Какви са тези неща, така и не е изяснено, въпреки че Семерджиев е казал в обясненията си, че имал предвид уведомяване на Инспектората за евентуална проверка.

Според ВКС заплахата с уволнение също не може да е съставомерна, защото Семерджиев по закон е можел да уволни шефката на агенцията, тъй като му е подчинена, още повече, че е отказвала да изпълни служебните си задължения да назначи свой заместник.

А щом като служител отказва да изпълни служебните си задължения, висшестоящият ръководител е напълно възможно да упражни дисциплинарната си власт, включително и да го уволни.

Втората част на инкриминирания като заплаха израз „че може да направи и други неща“, както правилно е приела въззивната инстанция е дотолкова неконкретизиран, че изобщо не може да се приеме за заплаха“, добавя ВКС.

В решението на апелативния съд пък се казваше, че на служебните правоотношения, включително разговори между служители намиращи се в йерархично отношение, не трябва да се гледа непременно през призмата на Наказателния кодекс. Председателят на състава и докладчик по делото в САС Стефан Илиев беше дал за пример хипотеза, при която по същата логика И.Семерджиев би могъл като ръководител на А.Стоименова да търси съдействието на прокуратурата за извършено от нея престъпление по служба, защото не си назначава заместник.

„Подобни разсъждения биха довели до абсурдни ситуации служебните и трудови отношения в държавните учреждения да се уреждат единствено посредством различни престъпления по НК, което не е смисълът на работата на тези ведомства“, се казваше и в мотивите на САС.

А спорът около назначението на Б.Доганов беше обяснен от А.Стоименова и от прокуратурата с това, че той бил собственик на фирми в областта на здравеопазването и бил председател на Комисията по етика за многоцентрови изпитвания към агенцията, поради което би бил в конфликт на интереси, ако заеме поста. И трите инстанции обаче бяха категорични, че към момента на провеждане на разговора

Доганов не е заемал публична длъжност и не е имало пречка да бъде назначен,

а евентуалната несъвместимост е можело да бъде отстранена в едномесечен срок от назначението.

Отделно, ВКС подчертава, че и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е прекратила делото срещу Боян Доганов, защото не е бил служител на министерството и не е заемал публична длъжност, за да бъде заведено срещу него административно производство.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cmM1

Застраховател 17.01.2020 21:09:43

Пълен мошеник е Илко! Корумпиран като всички останали, били на поста!

Гост 17.01.2020 07:16:14

Илко нехранимайко, фейсбук инфлуенсер

Дааа 16.01.2020 23:04:02

Поредния оправдан разбойник. Нищо ниво под слънцето,....

Гост 16.01.2020 21:07:28

Браво! Много яко им бръкна в здравето с истините за фармамафията!

Гост 16.01.2020 23:01:44

Вярно е!!

Гост 16.01.2020 16:04:02

Илко с неговите непрестанни игрички, сега ще се задави от щастие, но фактически не е мръднал в някаква посока от 15 години, освен в личното си израстване като публична личност с право на мнение и много свободно време.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Персенски: Доказването на поликистозни яйчници изисква специализирани изследвания
05.03.2024 11:09:02

Д-р Персенски: Доказването на поликистозни яйчници изисква специализирани изследвания

„Всяка година у нас се раждат или еднакъв, или по-малък брой бебета, и това е устойчива тен ...

Кампания цели промяна на съзнанието по отношение на кръводаряването у нас
05.03.2024 10:17:07

Кампания цели промяна на съзнанието по отношение на кръводаряването у нас

Целта ни не е да дарим определено количество кръв, а да се борим за създаването на култура на кръ ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...