!
Събота, 22 Юни 2024
10
февр
13
 

Д-р Илко Семерджиев: Здравноосигурителният модел не е достигнал 70% от капацитета си

Държавата е най-некоректният платец на здравни вноски, заяви бившият здравен министър

Понеделник, 10 Февруари 2020 | 09:35:49
13

„Не моделът е лош, напротив, този модел работи в много страни по света, в повечето страни от ЕС. Виновно е управлението, лошо е управлението . Дори да имате Мерцедес, ако сте лош шофьор резултатите ще бъдат печални. Когато говорим за тези феномен

„Не моделът е лош, напротив, този модел работи в много страни по света, в повечето страни от ЕС. Виновно е управлението, лошо е управлението . Дори да имате Мерцедес, ако сте лош шофьор резултатите ще бъдат печални. Когато говорим за тези феномени като „нестихващи реформи“, „реформи на реформите“, „смяна на моделите“, тук искам да бъда много ясен и много категоричен – ние сменихме модела, генералната реформа в България е направена 1997-2001 година, когато моделът „Семашко“, североизточният съветски модел беше сменен с модела „Бисмарк“, тоест европейският модел, в който работят повечето от държавите“. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев пред БНТ в отговор на въпрос какво е сбъркано в здравноосигурителния модел, щом непрекъснато се наливат пари в него, а резултатите остават същите. Той уточни, че тези твърдения са „удобна подмяна на истината“,  тъй като доплащанията са най-големи за лекарствата.

„Моделът „Семашко“ не беше сменен, просто сменен, той рухна, той фалира, така, както фалира комунизма през 1989 година и то в целия социалистически лагер. Това така се случи в България през 1989 година, когато аз заварих болниците без лекарства, без консумативи, със стачкуващи лекари, дори „Пирогов“ стачкуваше. Сега стачкуват за по-високи възнаграждения, а тогава нямаха дори възнаграждения. Тогава се работеше по един уникално безобразен начин, без никакви лекарства, нито консумативи, Хората ходеха сами да си търсят и да си носят в болниците, което е абсурдно. Тогава, нека да ви припомня, всички здравни показатели вървяха стръмно надолу, влошаваха се, след смяната на модела със здравноосигурителен модел имаме почти пет години увеличаване на продължителността на живота. Детската смъртност падна почти три пъти в България, тоест здравните индикатори показват реални резултати. Когато говорим за смяна на модели трябва да сме много предпазливи, трябва да говорим за еволюция на модела, за неговото развитие и най-важното, което се изисква, за неговото добро управление“, допълни д-р Семерджиев.

По думите му, ако искаме да сменим здравноосигурителния модел, който работи на солидарен принцип със застрахователен модел, който работи на рисков принцип, няма да можем да платим дори една година неговото съществуване. „В Европа, в такъв модел застрахователен работи примерно Швейцария. Швейцария вече харчи над 9900 евро на човек за здравеопазване годишно, докато ние се справяме с около 780 евро. Тази сума в Швейцария е по-висока от брутния вътрешен продукт на България на глава от населението, което е около 8700 евро. Как си представяте да въведем нещо, което струва повече от цялата икономика на държавата? Второ, застрахователят, който работи на принципа на риска прави нещо много съществено, оценява ви доколко вие сте хронично болен, живеете нездравословно, имате лоши навици и прави рисковата ви премия много по-висока. Това е скъпа система, която между другото тя е класически се е представила от САЩ. Дори в САЩ и Обама, та чак от Клинтън искаха да правят реформи и да въведат Национално здравно осигуряване, защото това е доказан по-работещ модел с много по-ниски разходи, три до четири пъти по-ниски разходи от средните в Европа, не в България. В България имаме до 13 пъти по-ниски разходи в сравнение със САЩ. 1963 година този застрахователен модел беше атакуван от президента Кенеди, за да направи така, че възрастните хора и хронично болните да имат някакъв вид социална защита, той учреди две програми, защото иначе застрахователният модел за такива хора е абсолютно невъзможен и недостъпен. На 50 милиона тогава бяха стигнали незастрахованите лица в САЩ“, аргументира се д-р Семердживе.

Той категорично заяви, че здравеопазването е най-реформираната система като подчерта, че в периода 1997-2001 година от един Закон за народното здраве и един Правилник за приложенията са направени 12 закона и Национален рамков договор, който всяка година усъвършенства системата. „Клиничните пътеки са последното и най-модерно средство за управление за качеството и заплащане на болничната помощ едновременно. Когато за първи път бяха въведени в Мерилънд те намалиха разходите с 32 процента. Хората, които непрекъснато говорят, че те са нещо лошо, искат от недофинансираната българска здравна система да си намали разходите допълнително с 30 и повече процента. Това е едното. Второто е, не предлагат модел за управление на качеството. Третото, този модел трябва да се развива, но най-напред трябва да изпълни капацитета си. Вие сте наясно и от години се говори това, че в България има 720 хиляди неосигурени лица. Ето, първата стъпка, една изключително важна стъпка. Ако България си събере здравноосигурителните вноски от неосигурените тя ще има поне един милиард в повече и с този милиард може да намали частните доплащания, може да разшири пакета медицинска помощ, може да разшири реимбурсната листа. Второ, когато говорим за този модел, нека да сме наясно, че той беше системно съсипван през годините. Например през 2008 година здравноосигурителната вноска за лицата, които държавата осигурява, бяха премахнати и оттогава досега държавата превежда към НЗОК трансфер, една обща сума, в която не може да се отразят доходите на тези, които тя осигурява. И вижте какво се получи? Тази година, 2020 година държавата, която е отговорна за над 4 милиона лица превежда трансфер в размер на един милиард и половина, а частният сектор, който осигурява малко над 2 милиона, тоест малко…почти два пъти по-малко лица, превежда два пъти повече, 3.5 милиарда, над 3 милиарда. Тоест, ние имаме една изключителна несправедливост. Как очакваме да работи един модел, който е осакатен от гледна точка на неговото финансиране и то на ниво държава. Държавата е най-некоректният платец на здравни вноски. Хората трябва да изискат тя да бъде такава, каквато са те. В частния сектор по никакъв начин не могат да приемат тази несправедливост да издържат държавата“, конкретизира д-р Семерджиев.

И подчерта, че българският здравноосигурителен модел не е достигнал 70 процента от капацитета си. „Нещо повече, той помага на държавата. Ако си спомняте 2010 година тогавашният министър на здравеопазването подписа споразумение с министъра на финансите и прехвърлиха 1 милиард 413 милиона от НЗОК в държавния бюджет. Следващата година, МЗ взе от НЗОК 340 милиона, по-следващата още 100 милиона, тоест НЗОК издържа държавата, вместо да лекува хората. Аз затова говоря за лошо управление, за нарушаване на всякакви принципи на здравното осигуряване. Няма такава държава в света, в която националното здравно осигуряване да издържа държавата с някакви суми“, каза бившият здравен министър.

По отношение на недостига на средства, той заяви, че през 2001 година е вкарал в Националноздравния осигурителен договор болничната помощ със 149 броя болници, а миналата година НЗОК е имала 387 болнични договора. „Знаете ли защо се случи това? Защото отново през 2002 година беше отменена глава 13 от Закона за лечебните заведения и беше спряна приватизацията на болниците. Тоест, от тези 149 болници, ако инвеститорите си бяха закупили акции и дялове първо щяха да ги капитализират, реновират и направят модерни, оборудват по всички правила на изкуството. Вместо това, тази забрана принуди инвеститорите да правят втора паралелна частна болнична мрежа. И сега имаме най-много болници на глава от населението и най-много хоспитализации на глава от населението. Тоест, едно грешно управленско решение доведе до катастрофа в болничния сектор. Ако забелязвате в извънболничния сектор за такива катастрофи не се говори, там пипаха по-малко, макар че и там пипаха, но това е друга тема, и извънболничният сектор работи сравнително спокойно и добре. Сега ви питам, тази година бюджетът за болнична помощ е 2.2 милиарда, едно и също ли щеше да бъде, ако беше разделено на 149 болници или на 387 болнични договора? Щяха да бъдат съвсем различни нещата. И отново казвам, това не е системен проблем, това не е проблем на модела. Това е проблем на лошото управление, на лошите решения, на пробива, на лобистките пробиви в законодателството, най-много от които станаха в сферата на лекарствата“, заяви д-р Семерджиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FELR

Bolnichen oligarh 11.02.2020 12:37:04

Verno.Mojem da kradem do 100 %,a 70% sa malko.

Гост 10.02.2020 22:47:01

Глупости на квадрат от човек, който отдавна не е нито в системата, нито в управлението й, а гледа отстрани и подпикава кервана, когато е спрял.

Гост 11.02.2020 06:55:31

Интервюто не е за малоумници.

Гост 11.02.2020 08:54:55

Мда ,интервюто е за тъпанари никога не виждали истинска солидарна здравна система и заплатени лекари, както в Австрия,Германия, Дания и т.н. Интервюто е просто оправдание за куцата система на другаря Илко ,която беше пробутана 2000 г като уж европейска .Всъщност тези оправдания са заради гузната му съвест на участник в една манипулация на фалшивите десни. Митът ,че той направил нещо ,ама другите не са го довършили също често го срещаме в наръча манипулации на сините комунисти. А този фасадно боядисан Семашко беше дефектен още от самото начало със символичните плащания на лекарите, неостойностения труд води още от тогава, мизерната потребителска такса също, раздутият здравен пакет на НЗОК без финансово покритие, липсата на доплащане, неосигуряващите се групи лица, анексирането на НЗОК от властта и тн и т.н . Дано някой ден ДАНС разследва всички участници в измамата наречена българска солидарна здравна система, НЗОК и крахът на боядисания Семашко пробутван като европейска здравна система.

Гост 11.02.2020 10:01:31

Мухльо, 20 г. минаха, а ти още не можеш да си "остойностиш" труда и все някой друг ти е срал в гащите. Така ще си умреш недоразбрал.

Гост 10.02.2020 18:44:20

Глупости. Всяка система в окяото не се плаща адекватно на лекаря е комунистическа и Семашковска. Така,че хайде стига сме ви слушали простотиите и да ни сравнявате западните системи и че тази била същата като западните. Заминаващите си лекари с хиляди пи плюят в лицето за пшропагандните л;ъжи. ТЪпанариоте на другарят ти Костов хем направиха лекаря ЕТ, хем му наредихга за колко пари да работи - левче два-три. Нито остойностяване на труда ,нито доплащане както при стоматолоьзите. ИУ това е зашотро фалшивите демократи на Костов дадоха жертва хуманните лекари във флирта си с безпросветната пролетарска тълпа. Нямаше как другаря Костов от ВИИ Карл Маркс закърмен с комунистическата чугунена икономика да каже на тълпата през 2000 г ,че ще трябва да си доплаща лекарските прегледи, защото НЗОК никога не е покривала стойностно този труд и трябва да се доплаща .Долни комунета от СДС,ДСБ боядисани като десни . Ето затова т.н реформи на модел бяха скопени ,фасадни ,намерете и още някакви думи за ФАЛШИВИ . Затова и проблемите днес не са решени .Колегите просто да стискат зъби с намаляването на работещите лекари някой ден може да доживеят бръснарско-фаянсаджиската система плащаш по пазарни цени в брой -получаваш медицински услуги. Тогав анай-накрая ше бъдат заплатени. Защото дните на тунингования Семашко просто ще свършат със сигурност утре. Но, глупости ще продължаваме да четем от правсдаващ

Гост 11.02.2020 08:45:34

Ще ти бъде полезно да знаеш, че нищо не знаеш. Препоръчвам ти специализирана помощ. Психиатрична.

Гост 10.02.2020 11:01:47

Крайно време е да се прекрати проточилата се серия от последователно сменящи се некомпетентни и некадърни министри на здравеопазването и шефове на НЗОК, както и техните още по-некомпетентни заместници. Да се възстанови принципа за финансиране на дейности, а не на структури (както е в момента с лимитите). Да няма категории лица, на които държавата внася здравните осигуровки. Децата (родителите), пенсионерите и хората с увреждания (техните близки и попечители) да бъдат компенсирани от държавния бюджет за внесените здравни вноски, а всички останали да се осигуряват на общо основание. Да няма освободени от потребителска такса (в противен случай тя губи смисъла си като регулатор на потреблението). Задължителният пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК да бъде съобразен с наличния здравно-осигурителен ресурс, което предпоставя реално остойностяване на медицинските дейности. Незабавно въвеждане на електронно здравеопазване и електронна здравна карта.

Д-р Д.Ленков-АГУ 10.02.2020 10:52:57

Уважаеми колеги, защо изобщо се поставя въпроса-а сега накъде-отговора на цялото съсловие трябва да бъде-към Терминали 1 и 2.Защото територия ,на която населението бие своите лечители и затова получава наказание глоба или пренен вашиобация, не заслужава тези ,които са поели тежкия кръст да го лекуват!Затова се обръщам към младите колеги-не си губете времето тук.Навсякъде другаде по света ,ще работите при по-добри условия ,ще бъдете уважавани и в пъти по-високо ще бъде оценен вашия висококвалифициран труд. И ще сте горди ,че практикувате най-хуманната професия.

Гост 10.02.2020 10:46:20

"Как очакваме да работи един модел, който е осакатен от гледна точка на неговото финансиране и то на ниво държава. Държавата е най-некоректният платец на здравни вноски". "Това е проблем на лошото управление, на лошите решения..."

?!? 10.02.2020 10:07:29

Много добър и правдив анализ. Въпросът, който възниква към днешна дата обаче е - а сега накъде? Как да стане промяната, та да няма свръх хоспитализации, а в един следващ момент - как ще се пълнят с пациенти, като народът се изнася от страната?!

Гост 10.02.2020 11:23:28

Пълненето с пациенти е сбъркан принцип. Трябва да се поощряват мед. специалисти, които имат висок брой здрави и ефективно излекувани пациенти, а не на ТЕЖКО болните. Превенция на здравето, профилактика, извънболнични лечения за хронично болните, повишаване на стойността и срока на клиничните пътеки за пълно излекуване на пациентите. Необходимо е реално остойностяване на мед. труд и национална здравна карта. Постъпленията ще дойдат, ако държавата въведе подоходния критерий за здравни вноски на тези, на които им ги подарява и/или от които не ги събира. https://m.offnews.bg/news/Analizi-i-Komentari_65/Zashto-i-kak-zdravnata-sistema-ni-poddarzha-bolni-dokato-ni-ubie_715466.html

Гост 10.02.2020 11:03:58

Свръххоспитализациите са в резултат на умишлено ограничаване на доболничната и извънболничната помощ, т.е. модела на "обърнатата пирамида". ----> https://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9E%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85%D1%85%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/n2870


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...