!
Понеделник, 04 Декември 2023
23
март
 

Д-р Калайджиев: Пандемията не беше такъв удар за болниците, както е скокът на цените в момента

Трябва да има 100% увеличение на цените на клиничните пътеки

Сряда, 23 Март 2022 | 11:41:56


"Пандемията все още не си е отишла, продължават да постъпват по няколко пациенти на ден, преди всичко възрастни хора над 70 години с хронични заболявания. Няма млади пациенти, което наблюдавахме при делта варианта, но при тези възрастни пациенти грижат

"Пандемията все още не си е отишла, продължават да постъпват по няколко пациенти на ден, преди всичко възрастни хора над 70 години с хронични заболявания. Няма млади пациенти, което наблюдавахме при делта варианта, но при тези възрастни пациенти грижата е в пъти по-голяма". Това каза пред БНР д-р Петър Калайджиев, кардиолог, ръководител на COVID отделението за неусложнени пациенти в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. От началото на пандемията той работи на първа линия и е наясно с всички трудности и предизвикателства, с които се сблъскват медиците всеки ден.

"Пандемията обаче не беше такъв удар за болниците, както е скокът на цените в момента. Затова повишаване на цените на клиничните пътеки е крайно наложително, както настояват от болничните асоциации. Категорично трябва да има такава увеличение дори на 100 % и сме закъснели, защото медицинският персонал е с обидно ниско заплащане. А медицинските сестри напускат и отиват на други работни места. Ако цените в магазина са нараснали, то цените в медицината са в пъти по-високи вече. Университетската клиника, каквато е нашата болница, е на върха на пирамидата. И за да изпълняваме нашите високи компетенции, трябва да имаме и такъв качествен и добре заплатен персонал", категоричен е д-р Калайджиев.

Той подчерта, че пандемията не е изчезнала и хората трябва да си дават сметка за това.

„Носенето на маски и дистанцията на закрити обществени места, в градския транспорт трябва да остане поне още известно време", смята лекарят.

"Вирусът мутира, когато човек не е здрав, а когато боледува - тогава той се дели многомилионно. Отпадането на мерките ще доведе до респираторните заболявания", обясни  д-р Калайджиев.

По думите му, сега постъпващите сега са най-вече неваксинираните.

„И понеже са възрастни, те подлежат на стриктен мониторинг, като внимаваме за дихателната функция, тъй като влошаването при възрастните сравнително бързо и има нужда да се реагира за минути. За жалост, това са хора, при които усложненията са чести и при тях симптоматичната терапия не помага. Независимо, че и симптоматично ги лекуваме. Не се включва и лечението с моноклонални антитела, защото се доказа, че те при варианта омикрон не помагат, затова ги лекуваме с антикоагуланти“, посочи д-р Калайджиев.

Той подчерта, че COVID не е само инфекциозно заболяване, а води и до системни нарушения в кръвообращението, на мозъчната функция, на сърцето, на бъбреците, засяга целият организъм.

„Следим стриктно тенденциите в медицината. При пациенти с омикрон дори в ранен стадий не прилагаме моноклоналните антитела, защото те са създадени за специфичния спайк протеин при делта варианта. Затова се връщаме към терапията и с кортикостероиди, и антибиотично лечение, където е необходимо. За да не се получи бактериална пневмония при възрастните хора, а също и проследяването на дихателната недостатъчност и добавянето на кислород“, каза лекарят. По думите му, едва след като излязат клиничните проучвания за ползите от четвърта доза ваксина, може да се каже дали и при кои хора да се постави.

„Да, има случаи след неколкократна употреба на антибиотици, да се стигне до по-специфични заболявания - като тежки усложнения на гастроинтестинален тракт, червата, профузни диарии, гадене, повръщане, заради убиването на микрофлората ни, която предпазва червата ни и целият ни организъм. Затова при използването на антибиотици, веднага се изписва приемането и на пробиотик. А в болнични условия се правят допълнителни изследвания, за да се установи вида бактерия или друго", допълни той.

 По думите му, отпадането на зеления сертификат е добра стъпка сега, най-вече заради това, че той не беше добре използван като форма у нас.

"Неговата цел беше по-лесната възможност да се разделят групите на неваксинираните, преболедуваните, ваксинираните, да се насочи вниманието на хората, които не са ваксинирани, че зеленият сертификат не е просто вход за мола, а носи спокойствието, че дори да се заразим с последващ вариант, ние ще го прекараме по-леко“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V#6r


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце
03.12.2023 10:27:26 Невена Попова

Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце

Д-р Калоян Дянков завършва средното си образование в Гимназия с преподаване на испански език ...

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)
03.12.2023 09:35:13

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)

49 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, едно о ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...