Петък, 30 Септември 2022
23
септ
1
 

Д-р Калчев: Повечето родители подценяват ортопедичните прегледи

Петък, 23 Септември 2022 | 13:55:57 Невена Попова
1

„Всички деца над 4-годишна възраст трябва всяка година да преминават през профилактичен преглед при ортопед, а моите впечатления са, че родителите подценяват тази необходимост“. Това заяви пред Zdrave.net д-р Тодор Калчев, ортопед в „

„Всички деца над 4-годишна възраст трябва всяка година да преминават през профилактичен преглед при ортопед, а моите впечатления са, че родителите подценяват тази необходимост“. Това заяви пред Zdrave.net д-р Тодор Калчев, ортопед в „Софиямед“, който и тази година участва в кампанията на ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“ по случай първия учебен ден - 15 септември.

По думите на д-р Калчев един от проблемите, с които той се сблъсква като специалист, е нарастващият брой деца с плоскостъпие.

„Прави впечатление, че го наблюдаваме при все повече деца. Няма нищо страшно и сложно, просто трябва да се открие навреме и коригира със специални ортопедични стелки“, казва той.

Според него още една тенденция вече става очевидна – неправилната стойка, заради тежките раници, които децата са принудени да носят всеки ден.

„Някои деца предпочитат да носят раницата си на едното рамо и това води до неправилна стойка. Констатирам и една друга особеност – тези, които учат в частни училища имат възможност да оставят раниците си там и не са принудени всеки ден да се движат с тях. Останалите обаче, които са в другите училища, не могат да ги оставят, просто там няма създадени условия. И така се стига до тези проблеми“, коментира д-р Калчев.

Той е категоричен, че у родителите трябва да се формира нагласата да обръщат внимание на стойката на детето, на всичко, което е свързано с опорно-двигателния му апарат, а така също и да обръщат внимание на тези неща, ако детето спортува.

Също така е важно да знаят, че след като навършат 4 години, децата всяка година трябва да посещават с профилактична цел ортопеда, за да растат спокойно и без риск от сериозни аномалии по-късно.

„В това няма нищо сложно, нека родителите да разберат, че този преглед е необходим за тяхното дете и те трябва да го заведат при ортопеда, така, както го водят при личния лекар“, подчерта д-р Калчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%WUQ

Гост 23.09.2022 14:45:07

'децата всяка година трябва да посещават с профилактична цел ортопеда" ----> Глупости - няма такива стандарти на прегледи ДОРИ И В БОГАТИТЕ ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ с високи здравни вноски. Вместо препоръки от бгмамма.ком започнете да плащате профилактичните прегледи при личните лекари като на лекари ,а не като на общи работници от социализма. И задължете родителите да водят децата си на тези профилактични прегледи със записан час за да може личния лекар да извърши наистина прегледа, а не са бърза да преглежда 30-40 деца на ден. Няма как да има качествени прегледи без тези условия - високоплатен труд и време за извършването му. Това се случва в нормалните западни държави не в посткомунистическите кочинки където има претенции ,но за без пари.


Всичко за коронавируса
Още новини
Касата ще предложи договори за споделяне на риска с фармакомпаниите
29.09.2022 17:21:38 Невена Попова

Касата ще предложи договори за споделяне на риска с фармакомпаниите

„Експертите на НЗОК правят разчети, на базата на които може да се подготви предложение в бю ...

Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна през октомври
29.09.2022 17:13:20

Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна през октомври

За поредна година УМБАЛ „Света Марина“ - Варна се присъединява към инициативата за пр ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...