!
Понеделник, 26 Февруари 2024
23
септ
1
 

Д-р Калчев: Повечето родители подценяват ортопедичните прегледи

Петък, 23 Септември 2022 | 13:55:57 Невена Попова
1

„Всички деца над 4-годишна възраст трябва всяка година да преминават през профилактичен преглед при ортопед, а моите впечатления са, че родителите подценяват тази необходимост“. Това заяви пред Zdrave.net д-р Тодор Калчев, ортопед в „

„Всички деца над 4-годишна възраст трябва всяка година да преминават през профилактичен преглед при ортопед, а моите впечатления са, че родителите подценяват тази необходимост“. Това заяви пред Zdrave.net д-р Тодор Калчев, ортопед в „Софиямед“, който и тази година участва в кампанията на ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“ по случай първия учебен ден - 15 септември.

По думите на д-р Калчев един от проблемите, с които той се сблъсква като специалист, е нарастващият брой деца с плоскостъпие.

„Прави впечатление, че го наблюдаваме при все повече деца. Няма нищо страшно и сложно, просто трябва да се открие навреме и коригира със специални ортопедични стелки“, казва той.

Според него още една тенденция вече става очевидна – неправилната стойка, заради тежките раници, които децата са принудени да носят всеки ден.

„Някои деца предпочитат да носят раницата си на едното рамо и това води до неправилна стойка. Констатирам и една друга особеност – тези, които учат в частни училища имат възможност да оставят раниците си там и не са принудени всеки ден да се движат с тях. Останалите обаче, които са в другите училища, не могат да ги оставят, просто там няма създадени условия. И така се стига до тези проблеми“, коментира д-р Калчев.

Той е категоричен, че у родителите трябва да се формира нагласата да обръщат внимание на стойката на детето, на всичко, което е свързано с опорно-двигателния му апарат, а така също и да обръщат внимание на тези неща, ако детето спортува.

Също така е важно да знаят, че след като навършат 4 години, децата всяка година трябва да посещават с профилактична цел ортопеда, за да растат спокойно и без риск от сериозни аномалии по-късно.

„В това няма нищо сложно, нека родителите да разберат, че този преглед е необходим за тяхното дете и те трябва да го заведат при ортопеда, така, както го водят при личния лекар“, подчерта д-р Калчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Lu4z

Гост 23.09.2022 14:45:07

децата всяка година трябва да посещават с профилактична цел ортопеда" ----> Глупости - няма такива стандарти на прегледи ДОРИ И В БОГАТИТЕ ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ с високи здравни вноски. Вместо препоръки от бгмамма.ком започнете да плащате профилактичните прегледи при личните лекари като на лекари ,а не като на общи работници от социализма. И задължете родителите да водят децата си на тези профилактични прегледи със записан час за да може личния лекар да извърши наистина прегледа, а не са бърза да преглежда 30-40 деца на ден. Няма как да има качествени прегледи без тези условия - високоплатен труд и време за извършването му. Това се случва в нормалните западни държави не в посткомунистическите кочинки където има претенции ,но за без пари.


Всичко за коронавируса
Още новини
1,4% положителни проби, отново без починали
26.02.2024 08:46:12

1,4% положителни проби, отново без починали

3 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 214 теста, което прави 1,4% полож ...

Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители
25.02.2024 12:45:52 Невена Попова

Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители

Д-р Ксения Бааджи е част от екипа на Центъра по алергология и дерматология в медицински компл ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...