Понеделник, 20 Септември 2021
15
септ
5
 

Д-р Кацаров отчете дейността си като служебен министър

Сряда, 15 Септември 2021 | 10:57:18
5

Ден преди президентът да обяви състава на новото служебно правителство, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отчете дейността си за трите месеца във ведомството. „От 1-ви януари до 11 май лекарите пътуваха до РЗИ (някои над 1

Ден преди президентът да обяви състава на новото служебно правителство, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отчете дейността си за трите месеца във ведомството.

„От 1-ви януари до 11 май лекарите пътуваха до РЗИ (някои над 100 км), за да получат ваксини за своите пациенти. За периода в страната са поставени 960 хиляди ваксини. Ние осигурихме доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. От 11 май досега са поставени 600 хиляди ваксини. До 11 май възрастните хора и хората с тежки болести не бяха приоритет на ваксинационния план. Това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината. Дори хората, настанени в домове за възрастни, са ваксинирани само наполовина. Дадохме приоритет на имунизацията на възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания. Сформираха се мобилни екипи за имунизиране на трудноподвижните хора и жителите на отдалечените и труднодостъпни населени места. За периода 11.05.2021-10.06.2021 са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст“, пише в отчета на министъра. 

Той е категоричен, че скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, са позволили в страната

да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите

„Стартирахме информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавирусната инфекция; проведохме срещи за сътрудничество с общини, НСОРБ, представителите на СЗО в България; Представителството на ЕК, БЧК, БЛС, НСОПЛ, директорите на областните болници в страната, АРФАРМ, БАТЕЛ, БГФА, БЗС. НСОПЛБ, НСЧБ, ББА и др. Заварихме над 5000 души с погрешно издадени сертификати. Липсваше дори оперативна процедура за поправянето им. Сертификатът можеше да се получи само от лица, имащи електронен подпис Създадохме процедура за отстраняване на грешки във вече издадени сертификати. Организирахме издаването на електронен сертификат за ваксинирани, тествани и преболедували (зелен сертификат), като България стана една от първите стани в ЕС, която го валидира и българските граждани, които са ваксинирани, могат да пътуват с него без ограничения след 1 юни. Създадохме възможност за изтегляне на зеления сертификат, без да е необходимо гражданите да притежават КЕП или да посещават ваксинационен център“, казва служебният министър.

Той акцентира върху изготвения Национален оперативен план за справяне с пандемията и актуализирането на противоепидемичните мерки в синхрон с показателите за разпространението на заболяването в страната. „Премахнахме ограниченията пред присъственото обучение на учениците и студентите. Намалихме ограниченията при посещения на спортни мероприятия. Премахнахме изискването за PCR изследване на деца до 6-годишна възраст при влизането им в страната. Въвеждаме единен национален КОЛ-център, към който гражданите ще могат да отправят запитванията си за ваксинацията, противоепидемичните мерки, др.“, отчита д-р Кацаров.

Като проблем той изтъква липсата на систематично събиране на медико-статистическата информация, в която има големи неясноти. „Нямаме дори приблизителна оценка на

броя на българите, които вече са се срещали с вируса

По брой на проведените тестове за COVID-19 сме на последно място в ЕС, а леталитетът е два пъти по-голям от средния в ЕС. Извършваме сероепидемиологично проучване и кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да имаме точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса). Със заповед на министъра на здравеопазването е възложено на НЦОЗА извършване на пълен анализ на действията по управление на кризата с COVID-19, анализ на извънредната смъртност и дейността на лечебните заведения. Анализът е извършен, представен на обществеността и внесен в Народното събрание“, отчита още Кацаров.

Сред останалите свършени от неговия кабинет неща са изготвянето на Единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с COVID-19, участие в общоевропейската процедура за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за следващите две години – 2022/23, осъществяване на дарения на 172 500 ваксини на държавите Бутан, Босна и Херцеговина 50 000, Р С Македония 51 000 (в процес на изпълнение), Бангладеш 271 000.

Сред свършените дейности извън COVID пандемията министърът отчита обнародваните изменения в над 20 от съществуващите медицински стандарти, с цел намаляване на административната тежест и създаване на повече възможности за увеличаване на възнагражденията на лекари, медицински сестри и друг персонал на лечебните заведения, стартиране на измененията по две наредби, свързани с акредитацията на лечебните заведения и специализацията на младите лекари с цел подобряване на условията, реда, организацията и възнагражденията им.

„Направена е спешна промяна в Наредба 4, която да даде възможност на лекарите да изписват и на хартиени рецепти, когато лекарствата не се заплащат от НЗОК. От 1 юни беше въведено изцяло електронно изписване на лекарства, които са напълно или частично платени от НЗОК. Предприети са действия рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства да преминат напълно в електронен вариант от 1 юли“, казва министърът. 

„Извършен е анализ на годишните отчети за дейността и на годишните финансови отчети на почти всички държавни болници и са идентифицирани проблемните от тях. В тази връзка и във връзка с други сигнали за нарушения са проведени проверки в УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, държавното дружество „Бул Био“, специализирани болници за рехабилитация, както и проверка по сигнали в УМБАЛ „Лозенец“. Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците „Александровска“ и „Лозенец“, като във втората са констатирани тежки нарушения, свързани с извършени трансплантации.

Нарушенията са били прикрити от МЗ и служби за сигурност,

твърди министърът.

Получени са резултатите от извършена от НЗОК проверка на УМБЛАСМ „Пирогов“ ЕАД, в която са констатирани множество нарушения, в това число отчетена и неизвършена дейност. Заради допуснати тежки нарушения са сменени изпълнителните директори на УМБАЛ „Лозенец“ и  УМБЛАСМ „Пирогов“ ЕАД. До момента са установени са злоупотреби с клинични пътеки и източване на НЗОК, като само в болница „Лозенец“ те са в размер 374 523 лв., в „Пирогов“  на стойност 1 680 005 лв. Проверките ни установиха също – тежки задължения на дружествата, например 30 млн. задължения в „Лозенец“, 70 млн. в „Александровска“ и др. Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците „Александровска“, „Лозенец“ и „Пирогов“ заради установените нарушения. В УМБАЛ „Лозенец“ са установени тежки нарушения, свързани с  незаконно извършвани трансплантации. Сезирани са съответните органи“, допълва още Кацаров в отчета си.

Той посочва, че са проведени непрозрачно голяма част от процедурите по закупуване на лични предпазни средства, респиратори и лекарства за  периода на извънредната епидемична обстановка от 13 март 2020 г. досега и в резултат на това част от закупените респиратори и лекарства, някои като хидроксихлорохин (купен на цена повече от два пъти над пазарната) са останали неизползваеми и може да бъдат бракувани. Закупени са без обществена поръчка ненужно голям брой респиратори на цени, надвишаващи пазарните, част от които са доставени неокомплектовани и без дължимата гаранция за употреба. Материалите от проверката са изпратени на МВР и прокуратурата.

„Министерството на здравеопазването взе решение за предоставяне на сграда и средства за ремонт за нуждите на областният център за психично здраве в София, което да позволи до началото на зимата болните с психични разстройства, настанени сега в бараки, да бъдат преместени в реновираната сграда“, отбелязва още министърът.

Той коментира и обществена поръчка за изграждане на нова детска болница в София, спечелена от ДДЗД „Детско здраве“. „МЗ се оттеглило като възложител и прехвърлило правата си на нарочно създадено дружество със записан капитал от 95 милиона лева. Авансово за изплатени 9 милиона и 213 хиляди лева. Отчетени са разходи за възнаграждения и осигуровки от 160 хиляди лева, външни услуги за 17 хиляди лева и 20 хиляди лева за банкови такси и комисионни. Не е издавано разрешение за строеж, не е изготвен инвестиционен проект, не е одобряван комплексен проект. В Министерството на здравеопазването бяха проведени срещи с всички заинтересовани страни, организации и ведомства, ангажирани със строежа на национална детска болница. Извършен е анализ на дейността на дружеството през последната година. Констатира се, че за една година не е направено нищо за изграждането ѝ. След получен отказ от МРРБ да разреши изменение на ПУП и издаване на виза за проектиране

се взе решение за прекратяване на договора,

поради липса на предмет на същия“, казва министър Кацаров.

По отношение на лечението на коронавируса, той допълва, че са създадени условия за разкриване на COVID зони за лечение на пациенти. „Прегледите на пациентите ще бъдат поети от НЗОК.  Дейността на COVID зоните ще бъде подпомогната от МЗ чрез  допълнителна субсидия от 30 000 лв.  А лекарствата за пациентите ще се покриват от НЗОК. МЗ ще подпомогне новоразкритите зони и с диагностична апаратура за 50 000 лв. за всяка зона. Направихме промени в нормативните актове, изменихме ПЛС, инициирахме анекс към НРД. Инициирахме  забрана за износ на лекарства за COVID. Осъществихме обществена поръчка за осигуряване на запаси от лекарства за COVID. Инициирахме ПМС за нов вид лекарства за COVID – моноклонални антитела. Създадохме нова методология за по-справедливо заплащане на медицинските специалисти работещи на първа линия и подложени на риск от COVID-19“, отчита още министър Кацаров.

Пълния текст на отчета можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nyMZ

Гост 17.09.2021 17:07:10

Кога най- после лицето Маджаров и БЛС , ще вземат отношение относно незаконно задържания, бит и унижаван от полицията, колега Д-р Джамфер ? Работещите в две болници , за сега чакат реакция , но скоро ще търсят отговорност

Гост 15.09.2021 19:54:15

Стойчо толкова си може, не му се сърдете.

Гост 15.09.2021 19:52:55

Стойчо, Стойчо голяма грешка беше, че стана министър. След тебе всеки средностатистически лекар без ден трудов стаж може да бъде избран за министър.

Гост 15.09.2021 19:38:18

Стойчо, а по отношение верните кадри на ГЕРБ в българското здравеопазване какво свърши? Нищо, само ги направи по-богати. Докато НЗОК и МЗ ще бълбукат от членове на ГЕРБ-жени?

Гост 15.09.2021 18:03:01

Отчете ли какво е свършил за болницата в Казичане?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID
20.09.2021 14:15:53

НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID

Безплатните лекарства за домашно лечение на COVID ще бъдат изписвани на здравноосигурени лица с п ...

Прокуратурата проверява случая с нападението над ваксинационен пункт във Варна
20.09.2021 13:34:36

Прокуратурата проверява случая с нападението над ваксинационен пункт във Варна

Районна прокуратура-Варна се самосезира след публикации в медиите за случай на възпрепятстване на ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...