!
Вторник, 16 Април 2024
17
май
8
 

Д-р Кацаров с апел да се ваксинираме: Вече платихме достатъчно висока цена

И аз имах своите резерви към ваксините, но е факт, че ползата надвишава риска, призна той

Понеделник, 17 Май 2021 | 13:24:19
8

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отправи апел към българските граждани да се ваксинират срещу COVID-19, информират от Министерството на здравеопазването. „Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните м

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отправи апел към българските граждани да се ваксинират срещу COVID-19, информират от Министерството на здравеопазването.

„Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се завърне“, заявява той във видеообръщение.

„Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до този момент има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Всеки може да види промяната в тези показатели на страните, които успяха да ваксинират по-голяма част от населението си“, допълва д-р Кацаров.

Той отбелязва, че за съжаление по този показател сме последни в Европейския съюз. Още по-лошо е, че процентът на ваксинация сред най-уязвимите хора – възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е много нисък.

„Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви най-вече заради краткия срок и обхват на проведените клинични изпитвания“, признава д-р Кацаров. Той обаче посочва факта, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска, подчертава здравният министър.

Вече платихме достатъчно висока цена, категоричен е д-р Кацаров, като отбелязва, че само за последните 6 месеца са починали 26 000 души повече, отколкото са умирали за същия период на годината през всяка една от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които страната ни е дала през Втората световна война, a 80% от починалите от COVID-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст, заявява той.

Д-р Кацаров коментира и издадената от него заповед, свързана с реда за ваксинация, като посочва, че този ред ще бъде валиден за следващите два месеца. „Разпоредих се на регионалните здравни инспекции да осигурят доставката на ваксини до общопрактикуващите лекари, както и да организират мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и такива на отдалечени места. Съдействие при нужда ще се оказва от социалните служби, МВР, областните управители, кметовете и здравните медиатори“, пояснява той.

Д-р Кацаров напомня още, че ваксинацията е безплатна, независимо дали желаещият да си я постави е здравноосигурен или не.

От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките. Ваксинирането е доброволно и всеки трябва да реши за себе си и за своите близки. Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете, допълва той.

Служебният здравен министър посочва още, че е създадена необходимата организация, но посочва, че ако нещо не е както трябва, от ведомството имат готовност веднага да го коригират. „Успехът или неуспехът ще зависи от всеки един гражданин на обществото ни без оглед на възраст, пол, етническа и религиозна принадлежност, финансови възможности или положение в обществото. Нека го направим!“, апелира в заключение той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pZC6

Гост 19.05.2021 20:45:28

Точно!

Гост 17.05.2021 20:36:12

Продажно копеле! Ваксирай се ти! Само призовавате, а не го правите и пак има овце да ви вярват!

Да да 17.05.2021 18:25:45

Оставете хората да решат дали да се ваксината или не. Стига вече с тази пропаганда! Махайте измислените мерки!

Гост 17.05.2021 17:02:18

Ако отворя един флакон , а нямам броя възрастни , хвърляме ли ? Ще търся хронично болни , да им звъня и да им се моля да идват .Хич и няма да стане , всеки пациент се обажда и записва .Само ми е на главата да търса някой си мърляч по телефона и да го врънкам да се ваксинира , аз да не съм телефонна централа .Който иска се записва и идва да се ваксинира .Ако на Кацаров му е зор да ги търси хронично болните , нещастното копеле.

ОПЛ 17.05.2021 16:57:11

При толкова много ваксини как да намеря толкова много възрастни за ваксинация ? Тоя спря ваксинирането . Пълен тъпак.

реален 17.05.2021 14:35:07

Д-р Кацаров,паралелно с това обръщение към нацията,хубаво е да прочистите всички директори на РЗОК и управителя на НЗОК, пенсионери в НЗОК и РЗОК,защото така вони,чак смърди от корупция и схеми,които източват касата.СЪЩИТЕ ДИРЕКТОРИ ИГРАЯТ С УПРАВИТЕЛИ НА БОЛНИЦИТЕ.ПЪЛЕН ОДИТ .ВЯРВАМЕ,ЧЕ ВИЕ МОЖЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ И ДА СЕ СПРАВИТЕ.

Гост 17.05.2021 19:04:34

Нищо няма да направи. И Стойчо е от котилото.

Гост 17.05.2021 13:46:52

А как ще коментира факта, че д-р Тодоров от Русе който е срам за бялата престилка продължава да агитира агресивно срещу ваксините и предупреждава хората да не се ваксинират? В същото време д-р Тодоров е член на Центъра за защита на д-р Кацаров?


Всичко за коронавируса
Още новини
Започна проучване за нагласите на медиците към ваксинацията срещу грип
16.04.2024 14:09:14

Започна проучване за нагласите на медиците към ваксинацията срещу грип

Отношението на медиците и студентите в медицинските специалности у нас към ваксинацията срещу сез ...

Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати
16.04.2024 13:18:22

Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати

„Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...