!
Неделя, 23 Юни 2024
22
юни
19
 

Д-р Кацаров: Грешно е на здравната система да се гледа като държавен разход и социално подпомагане

Ако решите да демонополизирате Касата, ще бъдем най-добрия застраховател и ще си избираме с кого да работим, заяви проф. Салчев

Вторник, 22 Юни 2021 | 16:01:23 Надежда Ненова
19

„Докъм 2000 г. имахме една система, която беше почти изцяло регулирана от държавата във всяко едно отношение. След промените тогава, регулацията намаля и имаше либерализация на пазара на здравните услуги. През последните години обаче тя намаля и

„Докъм 2000 г. имахме една система, която беше почти изцяло регулирана от държавата във всяко едно отношение. След промените тогава, регулацията намаля и имаше либерализация на пазара на здравните услуги. През последните години обаче тя намаля и сега наблюдавамe съвсем отчетливо връщане на държавната регулация, държавния контрол и държавната намеса в сектора. Като се започне от субсидиране на лечебните заведения, което беше въведено по времето на COVID, мине се през лимитите и се стигне до това, че НЗОК започна да плаща директно заплати на персонала в лечебните заведения.“ Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на дискусията „Инвестициите в здравеопазването“, която се проведе днес.

По думите му може да се продължи в тази посока и така да се обезсмисли въобще съществуването на Здравната каса. „Ако преминем на пряко субсидиране на лечебните заведения и заплащане на възнагражденията на персонала, няма нужда от НЗОК. Това го правеше Здравното министерство. Ако сте забравили, ще се сетите какви са недостатъците на това“, коментира той.

„На здравната система е неправилно и грешно да се гледа като на държавен разход, администрация или система за социално подпомагане. Това е икономическа дейност, която носи приходи и може да носи печалба. Тя дава не само здраве на хората, но може да носи приходи и печалба, включително и на държавния бюджет. Здравеопазването е икономика и трябва да се развива като такава“, заяви още д-р Кацаров.

Той подчерта, че е важно всички усилия на здравната система да бъдат насочени към повишаване качеството и продължителността на живота у нас. „До момента високите технологии бяха компютрите и софтуерът. Оттук нататък високите технологии ще са в медицината“, отбеляза д-р Кацаров и добави, че това ще промени стандарта на живот на хората, както е станало вече с бързото разработване на ваксините срещу COVID-19 благодарение именно на новите технологии. „Това е само вратичка, която показа как ще се промени качеството на живот. Това е икономика, която не зависи от природните ресурси, а от човешкия потенциал“, заяви той.

„Европа ни показва ясно, че трябва да се сложи поантата в доболничното здравеопазване. Населението е възрастно, но то не е виновно, защото е изоставено и от лечението, и от превенцията. Ние сме на първо място по смъртност в страна, в която има доминиращо болнично лечение“, заяви кандидатът за депутат от БСП проф. Георги Михайлов.

„Категорично новият парламент и новото правителство трябва да се заеме още есента с модела на финансиране и управление на здравеопазването. Ако растем на разходи само, а не на ефективност, нищо няма да стане. Болниците са викарен проблем – много легла и много болници, но няма лекари. Проблемът с инсултите не е  обучаването на невролози, ами че не стигат инсултите навреме до мястото на лечение“, заяви още онкохематологът.

Той беше категоричен и че болниците не могат да бъдат търговски дружества. „Ако те можеха да бъдат, нямаше най-работещите болници да са най-задължени. Не сме съгласни, че здравеопазването е икономика. То, както и образованието, са основна социална функция на държавата с елементи на икономическа дейност. Трябва да има оценяване на всяка дейност в здравеопазването. Идеята ви с д-р Семерджиев беше кастрирана след 2001 г. Искам обаче ясно да заявя – в най-бедната държава на ЕС, някой да предлага изцяло частно здравеопазване по швейцарски модел, към което в последните 15 години вървим със ситни крачки на гейша, е политически неиздържано“, заяви още проф. Михайлов.

„Без консенсус няма как да направим стратегически скок. Ние нямаме здравеопазване, а имаме болелечение. Трябва да има яснота на източниците на финансиране. Има предимства здравноосигурителния ни модел, но той оставя доста голям процент от хората без лечение. Трябва да има място, където да има 100% покритие и това е профилактиката“, каза кандидатът за депутат от Демократична България-Обединение д-р Александър Симидчиев.

Според кандидат-депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов пък заплащането е от първостепенно значение за младите лекари и затова е въведено тристълбовото финансиране, включително и с осигуряване на жилища в труднодостъпните райони. По отношение на финансирането от ГЕРБ са заложили увеличаване на БВП, като са си поставили цел 100 млрд. евро след четири години. „Това би позволило всяка година приходите в НЗОК да се увеличават с 500 млн. евра. Те може да се разпределят в доболничната помощ“, каза той.

„Трябва да се мисли къде се инвестира – за здраве или в здраве. Защото може да се инвестира и на индивидуално ниво. В доклада липсват социално-икономическите и психологическите фактори. Физическият достъп до здравеопазване е нарушен, а от миналата година е нарушен и психологическият достъп. Ако решите да демонополизирате Касата, ще бъдем най-добрия застраховател. Тогава обаче ще работим като такива, а на като сега, и ще си подбираме с кого да работим“, заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*t8z

Даринка 26.06.2021 11:20:48

Простаците в БГ биха определили здравните системи в ЕС като "командно-административни" . Така е . Никъде в ЕС шефове на клиники не могат да стигнат фантастичните доходи в БГ , никой не получава 10 пъти повече от специалист от друга специалност или пари по 5 направлениея - три чегални и седем корупционни .

Криворазбраната дигитализация 28.06.2021 09:41:14

3+7=5

Гешев 23.06.2021 10:01:18

Здравните системи в останалата част от Евросъюза са социално и хуманно ориентирани! Явно още от времето на Семерджиев / сега кандидат-депутст от ГРОБ/, в България се опитват да пробутват австралийски-американска здравна система "cash and carry". Преведено на български: ако нямаш пари, нямаш достъп до що годе прилична здравна услуга! Решението е просто: както в останалите страни от Евросъюза: на едно болнично легло минимум 5 човека персонал! Профилактичните програми: задължителни за всички както в Евросъюза: над 55 години колоноскопия, над 59 години за жените мамография! Направете Правителствена Национален Център по трансплантации, ИСУл - национален център по рехабилитация и физикална терапия, Пирогов да се занимава само с травматизъм и на една година да се върти персонала там от всички софийски болници. В линейките да има само парамедик и шофьор, както е в Европа и личните лекари да имат директна телефонна и онлайн връзка със спешните центрове в болниците! Ние с 2 болници и 1000 легла обслужване 1.5 млн население на Албиона, плюс най-голямата военно-въздушна база в Англия и 40% от персонала ни е военен! Закрийте МВР болница, а ВМА да обслужва и затворите плюс МВР! Никъде в Европа няма Затворническа или Транспортна болница!

Гост 23.06.2021 12:00:06

Забрави да споменеш въвеждане на германски стандарти за здравно осигуряванев - 360 евро средна здравна осигуровка месечно. Ако ли не тогава sorry-няма да имате социално и хуманно ориентирана система за която циврите без да плащате/

агент-провокатор 24.06.2021 08:18:11

360 ойро са 8% от 4500 ойро! Повярвай ми, при такава заплата всеки с кеф ще си дава десятъка. Обаче, и всичко друго по германски!

агент-провокатор 24.06.2021 12:36:58

то вярно, ламтежа е страшно нещо! стига дотам, да извадиш бъбрек от молдовец и да го трансплантираш на чичА му, японец! ама кой ти гледа...

Гост 24.06.2021 09:54:46

Като нямаш заплата 4500 евро, а получаваш 1000 лв ще се лекуваш за 1000 лв. Нямаш никакво право да ламтиш да се лекуваш като германеца. Хем бедни, хем с големи претенции.

Гост 23.06.2021 13:47:18

Ако прочетете програмата на Полша например за развитие на здравната им система от 2010 година, ще видите, че здравната осигуровка там не е 360 евро на човек, но качеството на здравеопазването им е в пъти по-добро от това в България и дори полските лекари напускат Англия, защото нещата според тях доста са се подобрили. Пример за модел на публично-частно партньорство в сфера здравеопазване е това, което става в Люблин например! Но, няма как в България да има положителни здравни реформи, при положение че хора като Цеко Воденичаров, Салчев и компания са Семашков продукт и не искат да пуснат кокала! И прочетете пак: всички здравни системи в Евросъюза са социално и хуманно ориентирани! Основните морални ценности дори на NHS в Англия са такива! Не бъдете говеда като гробаджиите, не мислете за пациентите като стока, защото това винаги се връща като бумеранг върху вас!

Гост 24.06.2021 13:39:21

Пълни глупости! Тайната на доброто здравеопазване е правилната организация и изразходване на средствата! Плюс спазване на определени морални ценности! Явно българските лекари и тези, управляващи българското здравеопазване са "глухи" за подобни неща! При 9 млд лева въртящи се в сферата на здравеопазването годишно и само 4 милиона постоянно живеещи на територията по данни на Ми-службите пари има достатъчно! Но, когато едни вземат от 15хил лева нагоре, колкото е заплатата на лекар в Германия и стигат до 286 хил лева годишна заплата като Финков - повече от професор по кардиология в Лондон, явно сбърканата система е повече от крещяща! Да не говорим за онколозите! При нормални 8 цикъла на химиотерапия след операция за коло-ректален карцином в Западна Европа, в България им правят от 12 до 16 цикъла и то за пари! Явно "бизнесът" тотално е превзел душите на българските лекари!

Гост 23.06.2021 21:21:52

Полските лекари преди 20 г много бързо се изнесоха в Германия и принудиха полските комунистически жмуди да им вдигнат заплатите почти колкото германските. Полският ЛС не е подлизурски като БЛС. Тайната на доброто здравеопазване е високоплатения лекар. Пациентът може да не е стока,обаче здравето е- скъпоплатена стока.

ПАК 22.06.2021 21:42:42

Май общественото здраве е тема табу за всички присъствали на този псевдофорум.

Гост 23.06.2021 09:37:20

Тъ-ПАК

Пациент 22.06.2021 21:39:52

Боже, няма ли да се намерят поне няколко свесни лекари в тази държава, боже!!!! Да са ходили по света и да са видели как се правят добри политики в здравеопазването.

Гост 23.06.2021 07:13:06

Да се научиш да правиш добри политики става в университети, а не като ходиш в чужбина. С нашия ФОЗ от AliExpres толкоз

БЛС-Въоръжено Крило 22.06.2021 19:21:33

Ахаххаха при отнемане на монопола на НЗОК, не касиерките ще решават с кой доктор ще работят ,а ще е цяло чудо ако някой изобщо работи с гнидавата НЗОК. която се занимава с глоби за канцеларски нарушения от рода на не сложен печат и прави икономии от изследвания на гърба на лекаря, който се чуди как да постави диагноза с изчерпаните жалки средства отпуснати за изследвания от галфоините на НЗОК. Кой ли лекар ще работи с такива боклучави фалшиви политически удобни фондове за незаплащан труд , които политически недоносчета системно не плащат лекарския труд?!?!? Кой ЩЕ ИЗБИРА според вас А ? Да ,не вие. Ало галфоните от НЗОК,РЗОК, стягайте се за трудовата борса безработни в момента в който лекарите имаме избор на повече ДРУГИ фондове. Супата,супата почвайте от днес с дихателните упражнения за супата.

Галфон 24.06.2021 22:59:54

Алооо БЛС/БЗС ...А като лапате хилядрките и 85% за нищо НЗОК/РЗОК не са гнидави, нали??? И спуквате телефоните да питате "Ще има ли пак парички този месец?" Не се наядохте вие докторите и все още и още искате!!! Вие, които сте се клели да лекувате!!! Знаете ли значението на тази дума??? Лечение, което пренърнахте в търговия с живот!!! Защото лекаря, е лекар без значение болния има ли или няма пари, без значение дали НЗОК/РЗОК ще му плати!!! Ясно??? А дали хората ще останат без работя, ще идат на борсата и т.н. няма значение!!! Важното е че ЛЕКАРИТЕ ИЗГУБИХА ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА!!!

pimp 23.06.2021 06:47:35

kakva borsa, predizborni naznacenia na gilogram v rzok ot gerb

СИМП 22.06.2021 18:38:03

Държавните болници са все повече обори, в които са останали малко свестни лекари, на които им идва в повече

Знаещ 22.06.2021 17:46:36

Както е известно на проф. Михайлов, докато той не стана директор на хематологията, тя беше една просперираща и печеливша болница. И да, тя е търговско дружество. Едни управляваха болницата отговорно, а за друг като него, управлението беше яко дране на държавата и пациента и уреждане на близки и роднини на добре заплатени работни места. Докато не се измете цялата тази корумпирана паплач, здравеопазването ни ще е на този хал. Всичко друго са празни приказки.


Всичко за коронавируса
Още новини
След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол
23.06.2024 11:32:12

След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол

55-годишен пациент започна да тренира футбол след успешна смяна на става по нов метод. Новият нач ...

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ и Мед ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...