Неделя, 28 Ноември 2021
25
ноем
7
 

Д-р Кацаров: Държавата трябва да спре да се занимава с лечебните дейности

Четвъртък, 25 Ноември 2021 | 09:59:45
7

„Обърнахме тенденцията. От две седмици има спад на броя на заразените, включително и на репродуктивното число. Успяхме да се справим и без да се пристъпва до локдаун.“ Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров пред bTV снощи.

„Обърнахме тенденцията. От две седмици има спад на броя на заразените, включително и на репродуктивното число. Успяхме да се справим и без да се пристъпва до локдаун.“ Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров пред bTV снощи.  

По думите му обаче силният спад, който сме наблюдавали през последната седмица, може да се забави заради изборите. „Така или иначе ситуацията е в контрола на здравните власти, болниците са добре организирани в момента няма проблем с приема на пациентите, броят на хоспитализациите намаля с 1500 в рамките на последните десетина дни“, каза д-р Кацаров.

Здравният министър беше категоричен, че след въвеждане на зеления сертификат значително се е увеличил броят на ваксинациите. „Те са средно по около 20 хил. на ден. Преди това бяха по около 2000-3000 достигнали на ден през лятото. Така че има и положителни новини в последните седмици. Не е само намаленият брой на заразените. Има значителен ръст на ваксинациите. Разбира се, би могъл да бъде и по-голям. В момента 1,7 млн. души са напълно имунизирани със завършен курс на ваксинация. При сегашните темпове на ваксинация от 100-150 хил. души седмично, значи около 400-500 хил. души месечно. Може да се пресметне, ако се задържат тези темпове, колко време ще бъде необходимо. Доста време още ни чака. Още доста работа ни чака по ваксинацията“, каза д-р Кацаров.

В отговор на въпрос дали заради ниския процент на ваксинация у нас има вероятност България да се превърне в страна, на която ще бъдат наложена санкции на гражданите, ако искат да пътуват, министърът заяви, че има такава опасност. „Трябва да го имаме предвид и това, когато си мислим за тези неща, за ваксинациите. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сигнали от нашите европейски партньори. И не можем да им се сърдим за това нещо“, каза д-р Кацаров.

Той коментира и новите лекарства срещу COVID, които държавата ще купи за 30 млн. лв. „Това са средства, които се дават за период от няколко месеца, не еднократно. Лекарствата са три вида. Едното от тях е таблетна форма, която се очаква съвсем скоро да бъде одобрена от ЕМА. Второто лекарство е моноклонално антитяло, каквото ние веднъж вече внесохме в страната, то вече се прилага на болните, ще се внесат допълнителни количества. И третото лекарство е лекарство, което вече се прилага при много тежки случаи, при които има развита дихателна недостатъчност и пневмония. То не е насочено срещу вируса, а срещу имунните процеси в организма“, каза д-р Кацаров.

„Даваме на медиците допълнителни инструменти да лекуват болните с надеждата също да се намали тази висока смъртност. Предстои сключването на договори, което ще стане буквално в следващите дни, и очаквам доставки на тези лекарства следващата или най-късно по-следващата седмица. Тоест това е нещо, което сега ще се случи веднага“, допълни министърът.

По думите му високата смъртност в нашата страна се дължи на няколко фактора. „Единият фактор, разбира се, това, че сегашният вариант на вируса – делта варианта, се разпространява много по-лесно и заболяването протича по-тежко. Вторият фактор е, че много малка част от населението е ваксинирано. Значи, 90% от постъпилите в болницата и 95% от починалите са хора, които не са ваксинирани. Шансът да умреш, ако не си ваксиниран, в зависимост от възрастта е между 10 и 20 пъти по-голям, отколкото ако си ваксиниран. Третият фактор е като цяло лошото състояние на нашата здравна система. Аз и друг път съм го казвал, и във вашето студио – тя е тежко дебалансирана и се нуждае от незабавни реформи. Но за да бъдат извършени, трябва да има Народно събрание. Пандемията изисква незабавно да се направят реформи, за да може да се намали броят на смъртните случаи. Тя е причина, а не основание, причина да се направят, а не основание да се отложат. Но трябва парламент. Без него не могат да се направят“, коментира д-р Кацаров.

Здравният министър беше категоричен, че ако искаме да подобрим здравната система, трябва да поставим пациента в центъра й. „Той е важният човек. Няма да промени системата това дали болницата е търговско дружество, или е НПО, или е нещо друго. Това, което ще я промени, е, ако дадем възможност на пациента разходите да зависят от това дали той е удовлетворен или не от медицинската помощ, ако може да избира доставчик на медицинска услуга, да може да избира осигурител, при който да внася вноските. Ако осигурим честна конкуренция между лечебните заведения, доставчиците, които да се борят за избора на потребителя, този, който предплаща услугата. В тази посока ако се развият реформите, това ще доведе до подобряване на здравната система. Но нещо още по-важно да ви кажа от това – държавата трябва да спре да се занимава с лечебните дейности, да спре да се занимава с общопрактикуващи лекари, Каса, клинични пътеки и прочее. Не, че не е важно. Функциите, много по-важни функции на държавата са да се заеме с това, което се нарича обществено здраве, с контрола на факторите на околната среда, на храната, на водите, на въздуха замърсяването, промоцията на здраве, профилактиката, включително ваксинациите. Там трябва да си насочи усилията държавата. Това са дейности, които ще дадат дългосрочен ефект, ще дадат повишаване на продължителността на живота и качеството на живот“, уточни д-р Кацаров.

Той допълни, че със здравните теми трябва да се занимават пациентите и лекарите, да  договарят услугите помежду си, както го правят в Холандия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
exHb

Гост 25.11.2021 11:14:25

Един от малкото, който е наясно с нещата от много години насам, а те звучат толкова просто и логично

Да да 25.11.2021 14:19:26

Кацаров с нищо не е наясно! Празни приказки на килограм!

Гост 25.11.2021 10:28:08

Тук всички искат да управляват болници и НЗОК, че да облажат, а не щото разбират

Гост 25.11.2021 14:06:02

Много точно! Затова читав ръководител в НЗОК в последните 10-15 години не се случи. Същото е при конкурсите за около 95% от болниците.

Гост 25.11.2021 15:46:28

затова шеф на НЗОК трябва да е икономист или финансист, а не доктори

Гост 25.11.2021 18:38:47

Докторът викаш не трябва да е шеф. Трябва само да ви слугува. Гиди долни комуняги. Киро тефтера като беше министър цъфнахте и вързахте!

Да да 25.11.2021 14:20:14

Защитниците на Кацар Стойчев не сте спали да го защитавате!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
5% са положителните случаи, 47 са починали
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали

1218 са новите случаи на коронавирус у нас, установени за последното денонощие при направени 25 0 ...

Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства
27.11.2021 12:19:45

Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства

Увеличението на средствата, които НЗОК ще плаща за всяко отчетено електронно предписание с предпи ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...