Сряда, 17 Август 2022
26
апр
29
 

Д-р Кацаров: Здравната карта създава три проблема

Четвъртък, 26 Април 2018 | 12:12:14
29

В същността си Здравната карта представлява ограничение на броя болни, които вие може да лекувате и Здравната каса ще плати. Това заяви пред БНТ председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той д

В същността си Здравната карта представлява ограничение на броя болни, които вие може да лекувате и Здравната каса ще плати. Това заяви пред БНТ председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той даде и конкретен пример - отделение по вътрешни болести с разкрити 10 легла до този момент. „Според Здравната карта тези легла стават 5, това означава, че вие месечно може да отчетете 5 болни, а не 10 както досега“, заяви д-р Кацаров. „В крайна сметка ще отчетете два пъти по-малко, отколкото досега сте могли да отчитате - това е идеята на Здравната карта, Здравната каса да плати за лечението на по-малко болни“, обясни той.

Според него вторият проблем, свързан с картата е, че се намалява броят на болните, които могат да бъдат отчетени по скъпите клинични пътеки. „Освен, че се намалява общият брой легла, се намалява и броят на легла от най-високото трето ниво на компетентност - драстично, три пъти почти. Това също значи по-малко плащане от Здравната каса, защото по-малко скъпи пътеки ще бъдат отчетени в Здравната каса“, посочи д-р Кацаров.

За него третият голям проблем е, че Здравната карта районира пациентите, защото изчисленията в нея са по области „Следователно, ако аз трябва да се лекувам, трябва да го направя в района, в който живея“, заяви той.

По думите на д-р Кацаров за НЗОК не би трябвало да има значение колко са болниците и леглата, след като тя заплаща за преминал болен. „Тоест, от нейна гледна точка има значение колко са болните, а не колко са болниците или болничните легла. Ако искат да разкрият още 100 болници, никой няма да им плати, това си е техен проблем“, посочи той.

Д-р Кацаров посочи, че контролът в системата никога няма да е ефективен,  ако в него не участва самият пациент. „Когато пациентът смята, че не е лекуван правилно, достатъчно или че са му взели неправилно пари, да може да подаде веднага сигнал до НЗОК и осигурителят да провери дали жалбата е основателна или не и ако е основателна, да не плати“, заяви той. Според него това ще даде възможност не само за по-добър контрол, ни и подобряване на отношенията между болниците и пациентите.

Като цяло решителната промяна в сектора ще дойде с премахването на монопола на Здравната каса и изборът не само на лечебно заведение, но и къде да се влагат здравните вноски, смята председателят на ЦЗПЗ. Според него здравните власти трябва да признаят, че има доплащане, но да направят така, че то е да поносимо.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
J8KF

Гост 28.04.2018 10:49:29

това е евтин манипулагор, който е от "сдружението за защита на корпоратевните интереси на частните болници", не ви ли е ясно. кой му поръчва музиката той и му плаща масрафа. Нещастник

Гост 28.04.2018 10:40:43

Всъщност ако искате да знаете как се финансира организацията на д-р Кацаров, това става от "волни пожертвования" на част от частните болници на сдружението на частните болници.

ГЕРБ-здравни глупендъри 28.04.2018 00:52:04

Какво ги интересува броя легла след като плащат за брой пътеки.Ако сега използваемостта е 70% и намалят леглата с 30% естествено че болниците ще отчетат 100% използваемост,т.е. същото...

gost 26.04.2018 20:15:05

Всъщност, забравих да питам, как се финансира организацията Ви, д-р Кацаров!?

Гост 30.04.2018 23:27:21

това въобще не е твоя работа, бе тъпанар! Финансира се по законен начин! И толкова!

Гост 30.04.2018 20:19:00

какво тебкасае теб, как се финасира? Теб пита ли те някой как се финансираш? Не ти дължат обяснение от къде са им парите, защото си никой

Гост 27.04.2018 09:27:12

Не е ЦРУ, а фармаиндустрията.

Гост 27.04.2018 12:15:43

Това означава ли, че пациентите са съгласни да ги лекува фармацевт-търговец пред квалифициран лекар, като се има в предвид доминиращите разходи за лекарства и мед. изделия пред тези за лечения и лекарски труд?! Има дефицит на лекарски кадри поради ниско заплащане и лоши условия, а не на фармацевти, нали? А лекарите (с изкл. на тези, взимащи комисионни от фармаиндустрията) и екипите им съгласни ли са да продължава техният труд да е ниско заплатен, за да има за фарма-търговците?!

Гост 26.04.2018 22:19:13

ЦРУ ги финансира ,другарю с ватенката. Щото ЦРУ ненавижда другаря ти Семашко. Питай защо има продължаващи комунистически експерименти в здравеопазването 29 години след 'промените' за да има нужда от организации за борба с манипулациите на управляващите комунета

Гост 26.04.2018 21:02:20

Не ми пука! Добре, че тази организация я има , защото нещата са отчайващи. С теб сме , д- р Кацаров.

gost 26.04.2018 20:10:24

Уважаеми д-р Кацаров, Вие бяхте заместник-министър на здравеопазването и не направихте нищо. Аз помня това. Вие се изявявате като платен говорите на хора с интереси, Аз мисля така. Вие говорите неща, които компетентен човек знае, че са манипулация. Дори Вие знаете това. Бихте ли казали причината да го правите. Добре Ви плащат, или сте човек с идеали?! Май всички знаят защо!

Гост 26.04.2018 22:25:11

Сам ли го написа, бе ватенка или партийния секретар по блок ти го каза или други хора от Позитано 20 чийто интереси пробутваш. Защо ли се фокусирате върху огледалото, а не върху гнусният образ на комунистическото здравеопазване който отразява?

Гост 26.04.2018 20:59:31

Това е един от малкото разумни хора в здравеопазването и адекватни. Всички други си умират да решават проблемите чрез лимити, регулации, репресии и подобни. Ужасена съм от манипулативното отклоняване на въпроса от горния.

Гост 26.04.2018 18:35:53

Защо всеки намесва в тази пуста НЗКарта клиничните пътеки, отчитането по каса, заплащането от нея на преминал болен, след като в същата тази карта никъде не фигурира брой легла или използваемостта на леглата, договорени от касата?! То е ясно, но поне като обвързват НЗК и НЗОК, да бяха си направили труда, да направят и подобен "анализ" - използваемост на леглата не на броя на разкритите легла, а на база на "финансираните" от касата! За болници, които приемат предимно пациенти по каса и спазващи ограниченията, наложени от нея за месечен лимит и брой договорени легла по видове, няма ли този "анализ" да е по-точен?!

само за протокола 26.04.2018 16:11:32

Смисълът на НЗК е не да създава а да решава проблеми. Нито един от така създаваните от НЗК проблеми не е реален. За първия проблем ако се намалят леглата наполовина бройката на преминалите пациенти за месеца ще остане същата защото използваемостта на легловия фонд преди това е била под 50%. За втория проблем ако на едно легло лежи пациент по „евтина” клинична пътека, какво прави невъзможно следващият пациент, който легне на същото легло да е по „скъпа” клинична пътека. За сведение на всички минималния болничен престой на повечето КП е от 2 до 5 -6 дни. НЗК не променя изискванията за ниво на компетентност. За третия проблем с районирането на пациента и сега както и след това всеки пациент ще има право да се лекува там където пожелае. Явно проблемите са някъде другаде а именно в така наречените частни болници, които са вече близо 20% от всички болници в страната, но затова пък усвояват повече от 40 % от бюджета на НЗОК.

Гост 26.04.2018 22:29:13

На комунягите частните болници им пречат. КАкто 70 години и частната собственост. Вземете ги извадете от договори с НЗОК и начукайте електората в стаите по 8 легла в държавните кочинки белким мирясате. Важно да е евтино и безплатно и да казваме ,че има здравеопазване. Пролетарска паплач

чернописец храбър 26.04.2018 15:46:24

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „най-често изказващите се в Здраве нета” не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата. Много е удобно на някои от „най-често изказващите се в Здраве нета” да преиначават някои факти, като например това че НЗОК закупува и едновременно продава здравни услуги. Това е абсолютно непознаване на елементарните финансови механизми на здравното осигуряване у нас. В действителност пациентите ползват здравните услуги ако са здравно-осигурени лица. Доставчиците на здравни услуги отчитат в РЗОК тези вече ползвани здравни услуги. НЗОК заплаща едва на следващия месец финансовата стойност на тези вече ползвани здравни услуги. Даже и хронологически освен фактологически е невъзможно след това НЗОК да препродава вече ползваните здравни услуги, а и кои би ги купил. НЗОК заплаща здравните услуги в полза на здравноосигурените лица. Здравните вноски на същите тези лица се събират само от НОИ. Не мога да разбера как някои може да твърди, че един и същи субект на квазипазара на здравни услуги може едновеременно да бъде и купувач и продавач, сиреч също така едновераменно и моноопсонист и монополист. Това е пълен нонсенс, още повече общо е твърдението, че „няма друг конкурентен купвач на здравните услуги”. За цените на здравните услуги и за тяхната реална себестойност това е съвсем друг въпрос. А относно това кой лъже крайния потребител това също е друг въпрос, като мисля че това е целта на някои от „изказващите се в Здраве нета”.

Гост 26.04.2018 22:39:01

Какво заплаща НЗОК на изпълнителя бе другарю манипулатор ? Нищо. Символично. НЗОК е изкупвач на евтини здравни услуги шантажирайки лекарите защото няма друг изкупвач на тези услуги. ТОЧНО ПРЕПРОДАВАЧ на услуги е НЗОК. Самата НЗОК не е доставчик и изпълнител на самите медицински услуги.Само посредник изнудвач. Както с тютюна -някой произвежда , а идват мръсните изкупвачи на тютюн , които грам труд не са вложили и го изкупуват на безценица от производителя АБСОЛЮТНО СЪЩОТО ИЗНУДВАНЕ ПРАВИ НЗОК.

Гост 26.04.2018 21:06:19

Алоу, научи се да пишеш по сбито и само най- важното. Заболява ме главата докато стигна до края.

Гост 26.04.2018 13:04:44

Мисля, че по-скоро решенията за още финансови и нормативни рестрикции са тъпи, а не д-р Кацаров. С тази национална здравна карта се слага кръст на системата, не го ли виждате! Каква финансова дисциплина ще затягате, когато имате тежко недофинансиране? Крайно време е всички да се опомним...

Компетентен 26.04.2018 12:44:45

Ако не беше лобист, щях да реша, че е просто много тъп. Но да си лобист в сл. Е по-зле отколкото да си тъп.

БЛС-Въоръжено Крило 26.04.2018 15:33:32

Ти тогава си лобист на червените потници бе другарю чекист. А това е по-зле отколкото да си тъп ,да си нагъл и да си автентично прост взети заедно. Не е нужен много интелект да стигнеш до тези идеи, че НЗК е перверзи облечена с фалшиви мотиви. Ние тук отдавна ги коментираме преди интервюто с д-р Кацаров. Всеки вижда ,че вие болшевиките лавирате, лъжете населението, изтъквате невалидни аргументи. ВСИЧКО ТОВА Е ЕДНА ГОЛЯМА ПРОЛЕТАРСКА ИКОНОМИЯ на средства, никакво планиране , никаква оптимизация.. Защото за кАманистите човекът не е важен, а на пациент здравия като чугун комуняга не вярва.

Гост 27.04.2018 09:26:20

Удивлявам се на езика на защитниците: ватенки, червени потници и т.н., все атрибути червените рупори след 9-ти!

Гост 26.04.2018 13:03:31

Е да ама е прав!

willy 26.04.2018 13:03:30

Всъщност тъпият си ти, но когато човек е много, много тъп даже и това не може да разбере!

Гост 26.04.2018 13:08:33

Аман от лобисти. Стига вече са ги пускали да се изявяват .Никой и за нищо не иска да ги слуша и вижда повече.Щом е лекар да ходи да лекува .Ама е по сладко и лесно да си на хранилка на Мафията в Здравеопазването.

Компетентен 26.04.2018 16:24:19

В Германия да не са комунисти ? Щото имат не само регулиране на леглата и болниците, ами и на практиките ! 2 месеца за невролог и 4 за ревматолог се чака и пак не сключват договори с други !

Гост 26.04.2018 15:40:07

Путьоооо, ако имаше мафия в здравеопазването ти щеше да си мълчиш като Путьо Маринкин както си мъличш когато мутрати ти вземе под носа паркомястото. Може да се репчиш с купени слова само защото няма мафия в здравеопазването, просто вие тъпите пролетарии с негативни слова се опитвате да спрете плащанията които идват за вас. Авантата свърши - ще ти плющат червените уши от плащане на здравните услуги пък си повтаряй на баща си милиционера клишираните фрази...

Гост 26.04.2018 14:35:49

Аман от тролове като теб.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Миндов: Редно е епидемиологът, който назначава карантината, да определя времето за нея
17.08.2022 12:47:24

Д-р Миндов: Редно е епидемиологът, който назначава карантината, да определя времето за нея

Решението за намаляването на карантината е закъсняло. Това каза председателят на Сдружението на с ...

Д-р Симидчиев: При съществена промяна на COVID заразността мерките може да се преосмислят
17.08.2022 11:58:02

Д-р Симидчиев: При съществена промяна на COVID заразността мерките може да се преосмислят

„Мярката относно намаляването на периода на карантина и изолация при COVID-19 е свързана с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...