!
Събота, 18 Май 2024
26
апр
29
 

Д-р Кацаров: Здравната карта създава три проблема

Четвъртък, 26 Април 2018 | 12:12:14
29

В същността си Здравната карта представлява ограничение на броя болни, които вие може да лекувате и Здравната каса ще плати. Това заяви пред БНТ председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той д

В същността си Здравната карта представлява ограничение на броя болни, които вие може да лекувате и Здравната каса ще плати. Това заяви пред БНТ председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той даде и конкретен пример - отделение по вътрешни болести с разкрити 10 легла до този момент. „Според Здравната карта тези легла стават 5, това означава, че вие месечно може да отчетете 5 болни, а не 10 както досега“, заяви д-р Кацаров. „В крайна сметка ще отчетете два пъти по-малко, отколкото досега сте могли да отчитате - това е идеята на Здравната карта, Здравната каса да плати за лечението на по-малко болни“, обясни той.

Според него вторият проблем, свързан с картата е, че се намалява броят на болните, които могат да бъдат отчетени по скъпите клинични пътеки. „Освен, че се намалява общият брой легла, се намалява и броят на легла от най-високото трето ниво на компетентност - драстично, три пъти почти. Това също значи по-малко плащане от Здравната каса, защото по-малко скъпи пътеки ще бъдат отчетени в Здравната каса“, посочи д-р Кацаров.

За него третият голям проблем е, че Здравната карта районира пациентите, защото изчисленията в нея са по области „Следователно, ако аз трябва да се лекувам, трябва да го направя в района, в който живея“, заяви той.

По думите на д-р Кацаров за НЗОК не би трябвало да има значение колко са болниците и леглата, след като тя заплаща за преминал болен. „Тоест, от нейна гледна точка има значение колко са болните, а не колко са болниците или болничните легла. Ако искат да разкрият още 100 болници, никой няма да им плати, това си е техен проблем“, посочи той.

Д-р Кацаров посочи, че контролът в системата никога няма да е ефективен,  ако в него не участва самият пациент. „Когато пациентът смята, че не е лекуван правилно, достатъчно или че са му взели неправилно пари, да може да подаде веднага сигнал до НЗОК и осигурителят да провери дали жалбата е основателна или не и ако е основателна, да не плати“, заяви той. Според него това ще даде възможност не само за по-добър контрол, ни и подобряване на отношенията между болниците и пациентите.

Като цяло решителната промяна в сектора ще дойде с премахването на монопола на Здравната каса и изборът не само на лечебно заведение, но и къде да се влагат здравните вноски, смята председателят на ЦЗПЗ. Според него здравните власти трябва да признаят, че има доплащане, но да направят така, че то е да поносимо.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xpw6

Гост 28.04.2018 10:49:29

това е евтин манипулагор, който е от "сдружението за защита на корпоратевните интереси на частните болници", не ви ли е ясно. кой му поръчва музиката той и му плаща масрафа. Нещастник

Гост 28.04.2018 10:40:43

Всъщност ако искате да знаете как се финансира организацията на д-р Кацаров, това става от "волни пожертвования" на част от частните болници на сдружението на частните болници.

ГЕРБ-здравни глупендъри 28.04.2018 00:52:04

Какво ги интересува броя легла след като плащат за брой пътеки.Ако сега използваемостта е 70% и намалят леглата с 30% естествено че болниците ще отчетат 100% използваемост,т.е. същото...

gost 26.04.2018 20:15:05

Всъщност, забравих да питам, как се финансира организацията Ви, д-р Кацаров!?

Гост 30.04.2018 23:27:21

това въобще не е твоя работа, бе тъпанар! Финансира се по законен начин! И толкова!

Гост 30.04.2018 20:19:00

какво тебкасае теб, как се финасира? Теб пита ли те някой как се финансираш? Не ти дължат обяснение от къде са им парите, защото си никой

Гост 27.04.2018 09:27:12

Не е ЦРУ, а фармаиндустрията.

Гост 27.04.2018 12:15:43

Това означава ли, че пациентите са съгласни да ги лекува фармацевт-търговец пред квалифициран лекар, като се има в предвид доминиращите разходи за лекарства и мед. изделия пред тези за лечения и лекарски труд?! Има дефицит на лекарски кадри поради ниско заплащане и лоши условия, а не на фармацевти, нали? А лекарите (с изкл. на тези, взимащи комисионни от фармаиндустрията) и екипите им съгласни ли са да продължава техният труд да е ниско заплатен, за да има за фарма-търговците?!

Гост 26.04.2018 22:19:13

ЦРУ ги финансира ,другарю с ватенката. Щото ЦРУ ненавижда другаря ти Семашко. Питай защо има продължаващи комунистически експерименти в здравеопазването 29 години след промените за да има нужда от организации за борба с манипулациите на управляващите комунета

Гост 26.04.2018 21:02:20

Не ми пука! Добре, че тази организация я има , защото нещата са отчайващи. С теб сме , д- р Кацаров.

gost 26.04.2018 20:10:24

Уважаеми д-р Кацаров, Вие бяхте заместник-министър на здравеопазването и не направихте нищо. Аз помня това. Вие се изявявате като платен говорите на хора с интереси, Аз мисля така. Вие говорите неща, които компетентен човек знае, че са манипулация. Дори Вие знаете това. Бихте ли казали причината да го правите. Добре Ви плащат, или сте човек с идеали?! Май всички знаят защо!

Гост 26.04.2018 22:25:11

Сам ли го написа, бе ватенка или партийния секретар по блок ти го каза или други хора от Позитано 20 чийто интереси пробутваш. Защо ли се фокусирате върху огледалото, а не върху гнусният образ на комунистическото здравеопазване който отразява?

Гост 26.04.2018 20:59:31

Това е един от малкото разумни хора в здравеопазването и адекватни. Всички други си умират да решават проблемите чрез лимити, регулации, репресии и подобни. Ужасена съм от манипулативното отклоняване на въпроса от горния.

Гост 26.04.2018 18:35:53

Защо всеки намесва в тази пуста НЗКарта клиничните пътеки, отчитането по каса, заплащането от нея на преминал болен, след като в същата тази карта никъде не фигурира брой легла или използваемостта на леглата, договорени от касата?! То е ясно, но поне като обвързват НЗК и НЗОК, да бяха си направили труда, да направят и подобен "анализ" - използваемост на леглата не на броя на разкритите легла, а на база на "финансираните" от касата! За болници, които приемат предимно пациенти по каса и спазващи ограниченията, наложени от нея за месечен лимит и брой договорени легла по видове, няма ли този "анализ" да е по-точен?!

само за протокола 26.04.2018 16:11:32

Смисълът на НЗК е не да създава а да решава проблеми. Нито един от така създаваните от НЗК проблеми не е реален. За първия проблем ако се намалят леглата наполовина бройката на преминалите пациенти за месеца ще остане същата защото използваемостта на легловия фонд преди това е била под 50%. За втория проблем ако на едно легло лежи пациент по „евтина” клинична пътека, какво прави невъзможно следващият пациент, който легне на същото легло да е по „скъпа” клинична пътека. За сведение на всички минималния болничен престой на повечето КП е от 2 до 5 -6 дни. НЗК не променя изискванията за ниво на компетентност. За третия проблем с районирането на пациента и сега както и след това всеки пациент ще има право да се лекува там където пожелае. Явно проблемите са някъде другаде а именно в така наречените частни болници, които са вече близо 20% от всички болници в страната, но затова пък усвояват повече от 40 % от бюджета на НЗОК.

Гост 26.04.2018 22:29:13

На комунягите частните болници им пречат. КАкто 70 години и частната собственост. Вземете ги извадете от договори с НЗОК и начукайте електората в стаите по 8 легла в държавните кочинки белким мирясате. Важно да е евтино и безплатно и да казваме ,че има здравеопазване. Пролетарска паплач

чернописец храбър 26.04.2018 15:46:24

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „най-често изказващите се в Здраве нета” не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата. Много е удобно на някои от „най-често изказващите се в Здраве нета” да преиначават някои факти, като например това че НЗОК закупува и едновременно продава здравни услуги. Това е абсолютно непознаване на елементарните финансови механизми на здравното осигуряване у нас. В действителност пациентите ползват здравните услуги ако са здравно-осигурени лица. Доставчиците на здравни услуги отчитат в РЗОК тези вече ползвани здравни услуги. НЗОК заплаща едва на следващия месец финансовата стойност на тези вече ползвани здравни услуги. Даже и хронологически освен фактологически е невъзможно след това НЗОК да препродава вече ползваните здравни услуги, а и кои би ги купил. НЗОК заплаща здравните услуги в полза на здравноосигурените лица. Здравните вноски на същите тези лица се събират само от НОИ. Не мога да разбера как някои може да твърди, че един и същи субект на квазипазара на здравни услуги може едновеременно да бъде и купувач и продавач, сиреч също така едновераменно и моноопсонист и монополист. Това е пълен нонсенс, още повече общо е твърдението, че „няма друг конкурентен купвач на здравните услуги”. За цените на здравните услуги и за тяхната реална себестойност това е съвсем друг въпрос. А относно това кой лъже крайния потребител това също е друг въпрос, като мисля че това е целта на някои от „изказващите се в Здраве нета”.

Гост 26.04.2018 22:39:01

Какво заплаща НЗОК на изпълнителя бе другарю манипулатор ? Нищо. Символично. НЗОК е изкупвач на евтини здравни услуги шантажирайки лекарите защото няма друг изкупвач на тези услуги. ТОЧНО ПРЕПРОДАВАЧ на услуги е НЗОК. Самата НЗОК не е доставчик и изпълнител на самите медицински услуги.Само посредник изнудвач. Както с тютюна -някой произвежда , а идват мръсните изкупвачи на тютюн , които грам труд не са вложили и го изкупуват на безценица от производителя АБСОЛЮТНО СЪЩОТО ИЗНУДВАНЕ ПРАВИ НЗОК.

Гост 26.04.2018 21:06:19

Алоу, научи се да пишеш по сбито и само най- важното. Заболява ме главата докато стигна до края.

Гост 26.04.2018 13:04:44

Мисля, че по-скоро решенията за още финансови и нормативни рестрикции са тъпи, а не д-р Кацаров. С тази национална здравна карта се слага кръст на системата, не го ли виждате! Каква финансова дисциплина ще затягате, когато имате тежко недофинансиране? Крайно време е всички да се опомним...

Компетентен 26.04.2018 12:44:45

Ако не беше лобист, щях да реша, че е просто много тъп. Но да си лобист в сл. Е по-зле отколкото да си тъп.

БЛС-Въоръжено Крило 26.04.2018 15:33:32

Ти тогава си лобист на червените потници бе другарю чекист. А това е по-зле отколкото да си тъп ,да си нагъл и да си автентично прост взети заедно. Не е нужен много интелект да стигнеш до тези идеи, че НЗК е перверзи облечена с фалшиви мотиви. Ние тук отдавна ги коментираме преди интервюто с д-р Кацаров. Всеки вижда ,че вие болшевиките лавирате, лъжете населението, изтъквате невалидни аргументи. ВСИЧКО ТОВА Е ЕДНА ГОЛЯМА ПРОЛЕТАРСКА ИКОНОМИЯ на средства, никакво планиране , никаква оптимизация.. Защото за кАманистите човекът не е важен, а на пациент здравия като чугун комуняга не вярва.

Гост 27.04.2018 09:26:20

Удивлявам се на езика на защитниците: ватенки, червени потници и т.н., все атрибути червените рупори след 9-ти!

Гост 26.04.2018 13:03:31

Е да ама е прав!

willy 26.04.2018 13:03:30

Всъщност тъпият си ти, но когато човек е много, много тъп даже и това не може да разбере!

Гост 26.04.2018 13:08:33

Аман от лобисти. Стига вече са ги пускали да се изявяват .Никой и за нищо не иска да ги слуша и вижда повече.Щом е лекар да ходи да лекува .Ама е по сладко и лесно да си на хранилка на Мафията в Здравеопазването.

Компетентен 26.04.2018 16:24:19

В Германия да не са комунисти ? Щото имат не само регулиране на леглата и болниците, ами и на практиките ! 2 месеца за невролог и 4 за ревматолог се чака и пак не сключват договори с други !

Гост 26.04.2018 15:40:07

Путьоооо, ако имаше мафия в здравеопазването ти щеше да си мълчиш като Путьо Маринкин както си мъличш когато мутрати ти вземе под носа паркомястото. Може да се репчиш с купени слова само защото няма мафия в здравеопазването, просто вие тъпите пролетарии с негативни слова се опитвате да спрете плащанията които идват за вас. Авантата свърши - ще ти плющат червените уши от плащане на здравните услуги пък си повтаряй на баща си милиционера клишираните фрази...

Гост 26.04.2018 14:35:49

Аман от тролове като теб.


Всичко за коронавируса
Още новини
Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат
17.05.2024 18:15:24 Надежда Ненова

Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат

Десетки са лекарите, включени в листите на партиите и коалициите за изборите на 9 юни, показа про ...

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване
17.05.2024 17:22:22

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване

Между 34% и 36% от румънските лекари имат прегаряне, а 58% от младите медици на възраст под 35 г. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...