!
Събота, 27 Юли 2024
05
ян
2
 

Д-р Кацаров: Казусът с COVID тестовете e удобен повод за уронване на престижа и името ми

Процедурата за закупуване на тестове за учениците беше опорочена, смята бившият зам.-министър д-р Димитър Петров

Сряда, 05 Януари 2022 | 11:31:47
2

Няма абсолютно никакви факти и аргументи, които да подкрепят корупция при купуването на COVID тестове за учениците. Това заяви пред bTV служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. „Казусът с COVID тестовете е удобен повод за уронване

Няма абсолютно никакви факти и аргументи, които да подкрепят корупция при купуването на COVID тестове за учениците. Това заяви пред bTV служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Казусът с COVID тестовете е удобен повод за уронване на престижа и името ми“, каза той. „Не тестовете са причината да се търси уронване на доброто ми име – те са повод. Истинската причина е друга – тя е свързана с няколко големи столични болници и най-вече с Детската болница“, категоричен бе д-р Кацаров.

Той отхвърли тезата, че е нанесена щета на държавния бюджет, каквото е твърдението на КПКОНПИ.

„Предвидено е да се дават 12 лв. за тест, прогнозната цена е 8 лв. Купихме три пъти повече тестове за същите пари, т.е. три пъти по-ниска цена – между 2,50 и 3,50 лв. на тест“, обясни д-р Кацаров и попита: „Може ли да ощетиш нещо, ако купиш нещо за три пъти по-малко пари?“.

Навлизайки в конкретика, той обясни, че е било променено условието за неустойка при неизпълнение на договор - при първата покана е имало случай на недоставени тестове от една фирма, като тогава неустойката била 0,5% на ден.

„Променихме това и тя стана 5%“, каза д-р Кацаров и допълни, че след това е имало фирми, които се отказали, а са подали оферти. Според него тези фирми всъщност били наясно предварително, че няма да се справят.

Д-р Кацаров заяви, че в разгара на делта вълната сме били под заплаха да не се проведат изборите за президент и парламент, ако е бил въведен локдаун.

„Ако това се беше случило, президентът нямаше да може да назначи ново служебно правителство, защото му изтича мандатът“, каза служебният здравен министър.

„По Закона за извънредното положение можех да не провеждам обществена поръчка. Каква е причината да се стига дотук, с действията на КПКОНПИ? Според мен причината е, че засегнахме много сериозни интереси“, категоричен бе д-р Кацаров.

Той се върна назад във времето и разказа, че е имало един депутат, който е „индикирал още преди да се проведе поръчката за тестовете и е навял съмнения за корупция“. Д-р Кацаров не назова конкретно име, но подчерта, че депутатът е бил представител на партия ГЕРБ.

По думите на бившия служебен 0министър въпросният депутат казал, че един от заместниците на д-р Кацаров щял да попадне в корупционна схема.

Според д-р Кацаров, има всъщност две линии на атака. Едната е политическа - служебното правителство и президента Румен Радев. Втората - Националната педиатрична болница.

„Има дадени 10 милиона лева и не е свършено нищо, но нищо не се разкрива. Ето ви 10 млн. причини да бъда атакуван“, каза бившият служебен министър.

Според д-р Кацаров е възможно да се строи Детска болница на терен на болница „Лозенец“, въпреки че в момента в устройствения план на София такова строителство не е предвидено, само че трябва да има представен проект и това да се случи с Подробен устройствен план (ПУП).

„В документацията, която е предоставена на прокуратурата, има достатъчно данни. Прокуратурата, не аз, трябва да каже кой стои зад атаката“, категоричен беше д-р Кацаров.

Обратната теза за ситуацията с тестовете застъпи бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова телевизия.

„Процедурата за купуване на тестове за учениците беше опорочена“, категоричен бе той.

„Участвах в крайната фаза в прехвърлянето на тестовете от МЗ към МОН. Бях по-скоро наблюдател. Не мога да обвиня никого. Това е работа на други органи. Моята реакция дойде заради това, че процедурата беше опорочена и забавена и тестовете не бяха доставени навреме”, обясни бившият зам.-министър.

По думите му цялата система на образованието е била поставена в неведение, а самият министър Денков е бил подведен на няколко пъти.

„Болно ми е, защото ние както ръководство поехме задължението последни да затворим училищата и при първа възможност да ги отворим“, каза д-р Петров.

Според него в първичната документация умишлено е била заложена висока цена за тест.

„Днес Кацаров казва, че са взети 3 пъти повече тестове от това, което е заложено. Средната цена за тест е 3 лв., а бяха заложени 8 лв.”, обясни бившият зам.-министър на здравеопазването.

На въпрос дали смята, че здравното министерство е толерирало „наши фирми“ за купуването на тестове, Петров отговори по следния начин:

„Не мога да говоря за МЗ изцяло. Мога да говоря за хора, участвали в процедурата. Има няколко проблема. Първият е защо за едни и същи неща имаше четири процедури, а не една? Появиха се странни фирми, които досега не са се занимавали с търговия на медицински изделия и са регистрирани преди 2-3 месеца. Вторият проблем е защо процедурите не се водят от съответния зам.-министър, а бяха поверени изцяло в ръцете на шефа на кабинета – г-жа Лидия Чорбанова. Това не е нейно задължение”, каза той.

Д-р Димитър Петров отбеляза, че тестовете са достоверни и отговарят на изискванията.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7wc1

Да да 05.01.2022 14:26:38

Престъпникът ще бъде в затвора! Кацарче крадливо идва и твоя ред :)

Гост 05.01.2022 23:57:14

Скрий се нещастник. Това за затвора го повтаряш от времето на ГЕРБ и все още никой не е попаднал там.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...