Неделя, 26 Май 2024
27
май
5
 

Д-р Кацаров: От новото ръководство очаквам подобряване работата в ИАМН

Осигурени са средства за медиците на първа линия до септември

Четвъртък, 27 Май 2021 | 09:39:33
5

По-добра организация на работата на администрацията в ИАМН, както и мерки за проблема с трансплантациите – това очаква д-р Стойчо Кацаров от новия шеф на Агенцията д-р Георги Христов, стана ясно от думите на служебният здравен министър пред БНТ.

По-добра организация на работата на администрацията в ИАМН, както и мерки за проблема с трансплантациите – това очаква д-р Стойчо Кацаров от новия шеф на Агенцията д-р Георги Христов, стана ясно от думите на служебният здравен министър пред БНТ.

Д-р Кацаров посочи, че доклад на Медицинския инспекторат след проверка в агенцията „Медицински надзор“ констатира множество просрочени преписки по жалби на граждани.

Първото нещо, което очаквам, е да няма просрочени преписки. След като е постъпила жалба, в срока трябва да бъде извършена проверка и на гражданина да бъде отговорено. Това е едно от нещата. Второто нещо – очаквам, понеже д-р Георги Христов е с много дълъг опит в контрола – той е работил и в Медицинския надзор, и в контрола на Здравната каса дълги години – да организира по-добре работите и да подобри ефективността на контролната дейност. Тъй като я познава идеално, бидейки толкова години контрольор“, коментира д-р Кацаров.

По отношение на трансплантациите пък министърът заяви: „Очаквам предложения за мерки, които да подобрят проблема с трансплантациите. Там е огромен проблем. Не знам дали знаете, но през цялата минала година има само две трансплантации от трупни донори. Само две. А средно през последните години са били между 15 и 20. Това, към което ние трябва да се стремим, е 80-100 на година“.

Д-р Кацаров се спря и на средствата за медиците, работещи на първа линия, като увери, че за тях парите са осигурени до септември. „С вземане на много резерви, най-вече резерви от незаети бройки в администрацията и такива допълнителни плащания на администрацията, на практика в момента се осигуряват парите както за пенсионерите, така и за лекарите на първа линия. Успяха да се организират до септември месец са осигурени, слава Богу, тогава вече ще има Народно събрание, то може да реши проблема по-нататък“, коментира министърът.

Допълнителни резерви се търсят по всякакви начини, включително и чрез проверки на обществените поръчки в болниците, стана ясно от думите на д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR. Търговете в лечебните заведения се проверяват не толкова за нарушения, колкото за целесъобразност в този момент, уточни министърът. Нито една вече започнала обществена поръчка не е спряна, увери той и допълни, че се прави преглед доколко разходите на болниците са спешни, тъй като с оглед на факта, че няма Народно събрание, правителството не може да разчита на актуализация на бюджета и осигуряване на допълнителни средства по този начин. Затова и ако има разход, който може да бъде отложен, той ще бъде отложен, обясни д-р Кацаров. 

Той информира, че проверката в Александровска болница вече е приключила и резултатите от нея ще бъдат обявени публично. 

Запитан дали са възможни смени на места, където има нарушения или други проблеми, той заяви: „Съвсем реално и възможно е да има промени. Там, където се установи, че са извършени нарушения, там, където се установи, че управлението е лошо и са натрупани големи задължения, ще се търси по-добро управление във всички случаи“. Министърът отново посочи, че се проверяват всички получени във ведомството сигнали.

В контекста на ситуацията с коронавируса в страната д-р Кацаров отново призова хората да се ваксинират и за пореден път подчерта важността на имунизацията при възрастните хора. Той заяви, че смъртността при тях е притеснителна, и добави: „Смятам да възложа на Националния център по обществено здраве да направи специален анализ на изключително високата смъртност през – то не само през миналата година, ами на практика до края на април тази година. Това са рекордни нива на смъртност“.

Според него по отношение на ваксинацията е създадена добра организация и има достатъчно ваксини, стига хората да поискат да се имунизират. „Създадохме според мен добра организация. Заредихме с ваксини личните лекари, в смисъл осигурихме доставката на място до тях, да не пътуват, да не ходят да я търсят – по заявка, колкото пожелаят. Осигурихме мобилни екипи за хората, които са на отдалечените места. Помолихме там, където съществуват „зелени коридори", ако е необходимо, да се отворят допълнителни ваксинационни центрове. Включително ги помолихме, ако може, да работят малко по-късно в извънработно време за хората, които работят, да могат да се възползват от това нещо – да се ваксинират“, изреди министърът.

От думите му стана ясно още, че страната ни вече е напълно задоволена с ваксини и се мисли в посока даряване на съседни страни. „В момента има предостатъчно ваксини. Имаме толкова много ваксини, че започваме да мислим какво да правим с тези, на които започва да им изтича срокът на годност. Имаме възможност да даряваме на съседни страни. Между другото, има искания от съседни страни да получат от нас ваксини. Ние можем да създадем организация и възможност за всички“, обясни д-р Стойчо Кацаров. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*BE5

Гост 27.05.2021 20:02:34

Важното е че в надзора всичко е наред

ghost 27.05.2021 19:24:46

Господин министър, две заповеди издадохте и после и двете се поправят - за ваксините от понеделник до четвъртък и за влизането в България от Румъния. Май не е толкова лесно, а?

Гост 27.05.2021 14:18:14

Хахаха, висока летва!!! Високата летва с пръв приятел Тошо-лудото, изпълзяла от село и намерила прокопсия във флиртуване с всичко дет мърда и дробене на кал зад всеки. Човек трябва да е много прост, за да й се върже на номерата. Знаят я, знаят как "да се разбират" с нея добре и на ниско, хахахаха..

Гост 27.05.2021 12:32:46

Никакво подобрение на организацията на работа и смислено изпълнение не можете да очаквате в ИАМН след като цялото ръководство е назначавано от Герберския тандем, който хората вече не искат! Макрончо, Кобилкина, Тошо- лудото, Елшица-кълначката и една паднала от небето приятелка на птицевъда Дембелянов! Какво подобрение, кви пет лева??

NHIF 27.05.2021 13:34:32

Толкова ли е пропаднала вече Сабинчето. Като беше при нас, много висока летва го играеше.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...