!
Вторник, 23 Април 2024
20
май
11
 

Д-р Кацаров: Плащаме с кръв за недъзите на системата

Четвъртък, 20 Май 2021 | 12:58:32
11

„Разпоредих да се извърши и в момента се работи върху дизайна на епидемиологично проучване, за да добием по-достоверна информация колко наши сънародници вече са се срещнали с вируса.“ Това съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацар

„Разпоредих да се извърши и в момента се работи върху дизайна на епидемиологично проучване, за да добием по-достоверна информация колко наши сънародници вече са се срещнали с вируса.“ Това съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в предаването „Честно казано“ по телевизия „Евроком“ вчера в първото си телевизионно интервю, откакто пое поста.

Той уточни, че такова проучване се налага и заради колективния имунитет, който се постига при 70% имунизирани или преболедували хора в страната, но уточни, че главният приоритет на Здравното ведомство са възрастните хора. „Ако успеем за два месеца да ваксинираме голяма част от тези хора, ще можем да си позволим да намалим много от другите мерки, включително и да се махнат маските“, каза д-р Кацаров.

„Целта не е да се постигне някаква бройка, а на първо място да се спасят човешки животи и на второ място е да се ограничи разпространението на вируса. Разпоредил съм мобилни екипи да имунизират хората, които са неподвижни или живеят на трудно достъпни места, ако те желаят, разбира се. Смятам, че това, че тези хора не бяха ваксинирани първи и поради което даваме толкова жертви до този момент, е нехуманно отношение към тях“, каза още той.

В отговор на въпрос на Люба Кулезич за недъзите на здравната ни система д-р Кацаров заяви, че един от проблемите в системата произтича от Националната здравна карта, която забранява разкриване на нови структури в съществуващите болници и на нови болници.

„И когато изведнъж се появява потребност от много инфекциозни легла или легла във вътрешни отделения за болни с COVID, болниците нямат право да разкриват допълнителни легла, защото тази Национална здравна карта, която ние оспорихме, а съдът отмени, а правителството прие още веднъж, забранява това нещо. Това е в закона, а аз не мога да променя закона. По силата на извънредното положение това беше решено, но това е заобикаляне на закона. С отмяната на извънредното положение се връщаме в същата ситуация, в която бяхме преди това“, коментира той.

„Видяхте, че извънболничната помощ на практика не участваше, чак накрая се включи пълноценно, когато започна ваксинирането, а в болниците през цялото време половината от леглата бяха празни. На фона на това викаме линейки. И аз съм се опитвал да помогна хора да бъдат настанени в болница. Казват: Няма легла! Е как няма легла, като половината са празни. Но е така, защото те по закон нямат право да ги използват. Плащаме с кръв за недъзите на системата и за лошото управление на кризата. Тези неща са поправими. Следващото Народно събрание и следващото правителство могат да ги поправят“, допълни още д-р Кацаров.

Припомняме, че в последните дни на 45-ия парламент Мая Манолова внесе законопроект за изменение на Закона за здравното осигуряване, с който се отменя Националната здравна карта, забраната за разкриване на нови лечебни заведения и нови дейности и лимитите на болниците, но времето на Народното събрание не стигна той да бъде разгледан дори в ресорната комисия.

Д-р Кацаров информира, че Здравната каса ще извърши проверки на болници, за които има сигнали за фалшиви хоспитализации. „Управителят на Касата се съгласи, че трябва да бъде изработено мобилно приложение, което да сигнализира веднага, когато е отчетена дейност за всеки потребител на системата и това ще бъде направено в най-скоро време“, каза д-р Кацаров.

По отношение на проверките по сигнали в болниците той обеща, че ще обяви резултатите от тях веднага, независимо дали те са показали нарушения или не.

Три главни задачи очерта в работата си за следващите 10 дни служебният здравен министър – поправяне на системата за издаване на сертификата за имунизации, което трябва да се случи до петък, пълно преработване на Плана за възстановяване и развитие за сектор „Здравеопазване“, тъй като отделените близо 700 млн. лв. трябва да отидат за нови технологии, за дигитализация, за телемедицина, а „не за стиропор“, и стартиране на процедурата за „Хермес“ системата за въздушна медицинска помощ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ez$4

Гост 21.05.2021 05:56:08

РЗИ-тата пълни с тъпи и некомпетентни калинки. РЗИ Варна - връх на корупцията.

ghost 20.05.2021 20:52:16

Легло, г-н министре, не значи креват! Леглото е обезпечено с персонал и апаратура! Затова стоят половината празни, защото няма!

Гост 20.05.2021 19:13:08

Господин министър, закривай частните перачници на киртаците от ДпС и мутраците на банкянския гащник.

Гост 21.05.2021 05:54:08

Те пък държавните перачници много убави.

Гост 20.05.2021 18:30:08

Стойчо ще прати на проверка за фалшиви хоспитализации хора, лично верни на Велчовски. И какво ще констатират? Поредното голямо нищо.

Гост 20.05.2021 17:52:42

При фалшиви хоспитализирани са замесени и изпращащи лекари ! Закриване на практиките им завинаги и прекратяване на пътеката завинаги на болницата! Източването на касата ще спре !

Гост 20.05.2021 20:25:12

Закриване на прасето касичка.Че гащниците да продават нивите и воловете за да се лекуват.

БЛС-Въоръжено Крило 20.05.2021 17:26:38

Ахаха пари за вертолети и скъпа аеромедицина вместо остойностяване на лекарския и сестрински труд и покачване ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на заплащането в здравния сектор. Без хора сте просто едни болни на улицата. Това трябва да се набие в кратуните на всички качили се на министерски места. Защото утре ще трябва да обясняват в ДАНС защо го няма човешкия фактор и какво правят лекарите емигрирали в Германия и въобще цивилизованата истинска Европа

Гост 20.05.2021 18:26:46

Трътка, само ти не си разбрал, че ДАНС има само на хартия.

Пешо 20.05.2021 14:45:56

Тоя само тупа топката, проверка за фалшиви хоспитализации, а проверка как и от кого печеливши болници са доведени до фалит...???

Гост 20.05.2021 14:25:55

Хайде всички директори на болници да бъдат наново направени конкурси.


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен
23.04.2024 13:14:42

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

УНГ специалистът доц. Александър Вълков застава начело на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Стр ...

Надзорът обсъжда становище на НЗОК и БЛС за противоконституционността на лимитите
23.04.2024 12:31:19

Надзорът обсъжда становище на НЗОК и БЛС за противоконституционността на лимитите

Надзорният съвет на НЗОК ще обсъжда общо становището на НЗОК и БЛС във връзка с решение на Консти ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...