Четвъртък, 18 Юли 2019
25
ян
9
 

Д-р Кацаров: Премахването на монопола на НЗОК ще реши повечето проблеми в системата

Няма да се занимаваме със социална политика за своя сметка, заяви д-р Стоян Борисов

Четвъртък, 25 Януари 2018 | 15:09:14
9

Генералното решение на повечето въпроси в здравната система е в премахването на монопола на НЗОК. Това заяви пред Bulgaria on Air председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Тогава самият пазар

Генералното решение на повечето въпроси в здравната система е в премахването на монопола на НЗОК. Това заяви пред Bulgaria on Air председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Тогава самият пазар, търсенето и предлагането на услугата, пациентът със своя избор – те ще урегулират цялата тази система“, посочи той.

Темата на разговора в студиото бе потребителската такса за общопрактикуващите лекари и проблемите около нея. По думите на д-р Кацаров, пазарът може да урегулира и въпроса с потребителската такса. „Защото, помислете само – нима не е възможно тя да бъде различна? Качеството на услугата при различните лекари едно и също ли е? Защо да не е допустимо един лекар да определи по-висока потребителска такса за своята услуга, пък друг може никаква да не иска. Ние дори не стигаме до такъв тип разсъждения. А премахването на монопола ще позволи включително и такъв тип решения на тези въпроси“, коментира той.  

Във връзка с конкретните проблеми около таксата, като вмененото на джипитата задължение да описват в отчетите си касовите бележки от посещенията на пенсионери, д-р Кацаров заяви: „Аз съм напълно солидарен с недоволството на лекарите от въведеното задължение да описват касови бележки. Мисля, че не заслужават такова отношение от страна на държавата, предвид и функцията, която изпълняват в здравната система в извънболничната помощ“. Той посочи, че всъщност държавата има информация за всички издадени касови бележки. „Апаратите им са свързани с НАП и в момента на въвеждането на плащането и отчитането на касовия бон държавата вече знае, че е издадена такава касова бележка. Тя има тази информация и не би трябвало да иска втори път да й се събира от същите хора и да ги натоварва. От тази гледна точка според мен е абсолютно некоректно отношението на държавата към тях“, каза д-р Кацаров.

Темата коментира и главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов, като се спря първоначално на чисто техническите проблеми, свързани с този отчет. „До преди няколко дена това нямаше указание как да стане. Дойде една информация, която е написана така, че не може да бъде със задължителен характер, тъй като няма изходящ номер, няма дата, няма срок, от който да влезе в сила това. Би трябвало да бъде едно указание, което да е унифицирано и всички колеги по един и същи начин да дават своите отчети. Всичко това затруднява работата на колегите в извънболнична помощ“, отбеляза той.

Д-р Борисов, също както и други негови колеги, отбеляза, че това е чисто административна работа, за която общопрактикуващите лекари на практика трябва да наемат допълнителен човек. „В края на краищата, ние сме лекари. Лекар е професия. Ние няма да изпълняваме социални функции на държавата и да се занимаваме със социална политика за своя сметка“, заяви той и допълни: „В същото време държавата, която иска да осигури този контрол и налага този тромав механизъм, не си е изплатила задълженията не само към джипитата, но и към други колеги от извънболничната помощ в последните четири месеца. Не може да искаш, а да не даваш“.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SUNC

БЛС-Въоръжено Крило 26.01.2018 15:27:48

И пациентите и медицинските изпълнители тряба да имат право да избират на кого да внасят здравни вноски респективно с кой здравен фонд ще работят . В момента правителствените боклуци злоупотребяват и с двете страни. За всички е ясно защо не искат повече здравни каси -защото парите са канализирани само към тях в един кюп ,който не е отделен от консолидирания републикански бюджет. Никой не знае какви пари влизат там, още по-малко се знае какъв процент се дават за здравеопазване от събраните и колко са спестени (откраднати) за други цели . Платецът на здравни вноски е донор на управляващата шайка , която и да е тя от разновидностите комунета- червени ,сини ,пембени. Това е причината всички партийци да се обединяват около недопускането на други здравни каси в сектора толкова години.

Гост 25.01.2018 21:30:45

Политическата измет в България няма файда от частни каси. Тия плазмодии искат частните им структури да крадат безнаказано от общия публичен казан и освен това те да назначават чантаджиите из държавните органи. Е няма такава прогнила държава дори и в Латинска Америка!!!

Компетентен 25.01.2018 18:06:40

Премахване монопола на НЗОК означава още няколко каси и всяка да реши каква сума да прибира и какъв пакет да предлага. Представям си ако дърт и полиморбиден пациент почука на вратата на нова каса какви екстри и на каква цена ще му предложат. Само безотговорни дебили могат да подкрепят подобни варианти за БГ. У нас трябва касата да остане една, вноската да се вдигне до 13 процента и касата да работи с двеста болници, и по ограничен брой специалисти. Иначе лавината галопира

БЛС-Въоръжено Крило 26.01.2018 15:13:29

Мухъл ,кажи го на германските 110 здравни каси. НЯМА ДА ВИ ДУНДУРКАМЕ ВЕЧЕ С ЕДНАТА ВИ ПРАВИТЕЛСТВЕНА 'ЗДРРАВА' КАСА, КОЯТО НАЛАГА УНИЗИТЕЛНИ ЦЕНИ НА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД. ФИНИТА ЛА КОМЕДИА. Ако правителствените кретени продължат да ви слушат, ще имате все повече нерегламентирани плащания , които да компенсират незаплащането. Ако ви харесва , чудесно-бакалската система не може да прескочите щом не желаете регламентирани плащания. Вноската и 50% да стане тя не отива при работещия лекар, а при хунтата на Баце за асфалт и партийни концерти на Весо Потния. ИЗОБЩО НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА ТОЗИ ПРОЦЕНТ .Заврете си го знаете къде и не настройвайте населението и съвестния плащач на здравни вноски, който съвсем ще се откаже да внася за кефа на комунистическите управници.

Гост 25.01.2018 17:00:09

Който плаща ,определя и правилата .На който не му изнася се изнася и отива на частно.Стига стеняхте и ремавахте.Като се плащат луди пари за членски внос към БЛС ,трябва и да се изисква отговорност от тях.Не си вършат работата ,ама прибират парите ни.

Гост 25.01.2018 17:35:39

Здравните вноски са много по-луди пари от тези за чл.внос. И ти като данъкоплатец, т.е плащач, усещаш ли се като определящ правилата?! И каква отговорност изиска от поредния калпав разпоредител и разпределител на тези вноски?!

"" 25.01.2018 16:51:57

"Не следва ли за този НОВ документ да се ОБНАРОДВА ново Постановление на МС, или ако приемем, че това е отчетност към касата да се ОБНАРОДВА анекс към НРД. Или най-малкото да се "въведе" със съвместно указание, подписано от НЗОК и БЛС. А не с някаква си "ИНФОРМАЦИЯ относно отчетен документ....", касата ултимативно да налага задълженя на договорните си партньори за ред на отчитане, форма, формат и съдържание на този НОВ отчетен документ. Доколко този неподписан пасквил има правни последици за договорните й партньори?!"

DOST 25.01.2018 16:49:55

КОЛКОТО ПАДНА МОНОПОЛА И ПРИ ПОЯВАТА НА ПОВЕЧЕ МОБИЛНИ ОПЕРАТОРИ, ЕНЕРГИИНИ ДРУЖЕСТВА И ДР. НИКАКЪВ ЕФЕКТ ОТ ОТ ТОВА НЯМА ДА ИМА .. ТРЯБВАТ СМИСЛЕНИ РЕФОРМИ !!

Гост 25.01.2018 16:46:54

Само си разтягат локумите ,но понеже нищо не зависи от тях могат да си лаят колкото искат и каквото искат.Едно е да искаш,друго е да можеш ,а трето и четвърто е да го направиш.Умна приказка и се отнася до всякакви такива тиквеници с кухи напъни за нещо да кажат, като горните двама душеприказчици -Кацаров и Борисов.По добре да мълчат и да не говорят .


Още новини
Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата
18.07.2019 17:32:54

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването отхвърлиха на първо гласуване предложени ...

Над 30 млн. лева са платили фармакомпаниите за обучения и хонорари на лекари през 2018 г.
18.07.2019 16:53:09

Над 30 млн. лева са платили фармакомпаниите за обучения и хонорари на лекари през 2018 г.

Фармацевтичната индустрия е финансирала български лекари и здравни организации с над 30 млн. лева ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...