!
Неделя, 10 Декември 2023
25
ян
9
 

Д-р Кацаров: Премахването на монопола на НЗОК ще реши повечето проблеми в системата

Няма да се занимаваме със социална политика за своя сметка, заяви д-р Стоян Борисов

Четвъртък, 25 Януари 2018 | 15:09:14
9

Генералното решение на повечето въпроси в здравната система е в премахването на монопола на НЗОК. Това заяви пред Bulgaria on Air председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Тогава самият пазар

Генералното решение на повечето въпроси в здравната система е в премахването на монопола на НЗОК. Това заяви пред Bulgaria on Air председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Тогава самият пазар, търсенето и предлагането на услугата, пациентът със своя избор – те ще урегулират цялата тази система“, посочи той.

Темата на разговора в студиото бе потребителската такса за общопрактикуващите лекари и проблемите около нея. По думите на д-р Кацаров, пазарът може да урегулира и въпроса с потребителската такса. „Защото, помислете само – нима не е възможно тя да бъде различна? Качеството на услугата при различните лекари едно и също ли е? Защо да не е допустимо един лекар да определи по-висока потребителска такса за своята услуга, пък друг може никаква да не иска. Ние дори не стигаме до такъв тип разсъждения. А премахването на монопола ще позволи включително и такъв тип решения на тези въпроси“, коментира той.  

Във връзка с конкретните проблеми около таксата, като вмененото на джипитата задължение да описват в отчетите си касовите бележки от посещенията на пенсионери, д-р Кацаров заяви: „Аз съм напълно солидарен с недоволството на лекарите от въведеното задължение да описват касови бележки. Мисля, че не заслужават такова отношение от страна на държавата, предвид и функцията, която изпълняват в здравната система в извънболничната помощ“. Той посочи, че всъщност държавата има информация за всички издадени касови бележки. „Апаратите им са свързани с НАП и в момента на въвеждането на плащането и отчитането на касовия бон държавата вече знае, че е издадена такава касова бележка. Тя има тази информация и не би трябвало да иска втори път да й се събира от същите хора и да ги натоварва. От тази гледна точка според мен е абсолютно некоректно отношението на държавата към тях“, каза д-р Кацаров.

Темата коментира и главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов, като се спря първоначално на чисто техническите проблеми, свързани с този отчет. „До преди няколко дена това нямаше указание как да стане. Дойде една информация, която е написана така, че не може да бъде със задължителен характер, тъй като няма изходящ номер, няма дата, няма срок, от който да влезе в сила това. Би трябвало да бъде едно указание, което да е унифицирано и всички колеги по един и същи начин да дават своите отчети. Всичко това затруднява работата на колегите в извънболнична помощ“, отбеляза той.

Д-р Борисов, също както и други негови колеги, отбеляза, че това е чисто административна работа, за която общопрактикуващите лекари на практика трябва да наемат допълнителен човек. „В края на краищата, ние сме лекари. Лекар е професия. Ние няма да изпълняваме социални функции на държавата и да се занимаваме със социална политика за своя сметка“, заяви той и допълни: „В същото време държавата, която иска да осигури този контрол и налага този тромав механизъм, не си е изплатила задълженията не само към джипитата, но и към други колеги от извънболничната помощ в последните четири месеца. Не може да искаш, а да не даваш“.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FbBc

БЛС-Въоръжено Крило 26.01.2018 15:27:48

И пациентите и медицинските изпълнители тряба да имат право да избират на кого да внасят здравни вноски респективно с кой здравен фонд ще работят . В момента правителствените боклуци злоупотребяват и с двете страни. За всички е ясно защо не искат повече здравни каси -защото парите са канализирани само към тях в един кюп ,който не е отделен от консолидирания републикански бюджет. Никой не знае какви пари влизат там, още по-малко се знае какъв процент се дават за здравеопазване от събраните и колко са спестени (откраднати) за други цели . Платецът на здравни вноски е донор на управляващата шайка , която и да е тя от разновидностите комунета- червени ,сини ,пембени. Това е причината всички партийци да се обединяват около недопускането на други здравни каси в сектора толкова години.

Гост 25.01.2018 21:30:45

Политическата измет в България няма файда от частни каси. Тия плазмодии искат частните им структури да крадат безнаказано от общия публичен казан и освен това те да назначават чантаджиите из държавните органи. Е няма такава прогнила държава дори и в Латинска Америка!!!

Компетентен 25.01.2018 18:06:40

Премахване монопола на НЗОК означава още няколко каси и всяка да реши каква сума да прибира и какъв пакет да предлага. Представям си ако дърт и полиморбиден пациент почука на вратата на нова каса какви екстри и на каква цена ще му предложат. Само безотговорни дебили могат да подкрепят подобни варианти за БГ. У нас трябва касата да остане една, вноската да се вдигне до 13 процента и касата да работи с двеста болници, и по ограничен брой специалисти. Иначе лавината галопира

БЛС-Въоръжено Крило 26.01.2018 15:13:29

Мухъл ,кажи го на германските 110 здравни каси. НЯМА ДА ВИ ДУНДУРКАМЕ ВЕЧЕ С ЕДНАТА ВИ ПРАВИТЕЛСТВЕНА ЗДРРАВА КАСА, КОЯТО НАЛАГА УНИЗИТЕЛНИ ЦЕНИ НА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД. ФИНИТА ЛА КОМЕДИА. Ако правителствените кретени продължат да ви слушат, ще имате все повече нерегламентирани плащания , които да компенсират незаплащането. Ако ви харесва , чудесно-бакалската система не може да прескочите щом не желаете регламентирани плащания. Вноската и 50% да стане тя не отива при работещия лекар, а при хунтата на Баце за асфалт и партийни концерти на Весо Потния. ИЗОБЩО НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА ТОЗИ ПРОЦЕНТ .Заврете си го знаете къде и не настройвайте населението и съвестния плащач на здравни вноски, който съвсем ще се откаже да внася за кефа на комунистическите управници.

Гост 25.01.2018 17:00:09

Който плаща ,определя и правилата .На който не му изнася се изнася и отива на частно.Стига стеняхте и ремавахте.Като се плащат луди пари за членски внос към БЛС ,трябва и да се изисква отговорност от тях.Не си вършат работата ,ама прибират парите ни.

Гост 25.01.2018 17:35:39

Здравните вноски са много по-луди пари от тези за чл.внос. И ти като данъкоплатец, т.е плащач, усещаш ли се като определящ правилата?! И каква отговорност изиска от поредния калпав разпоредител и разпределител на тези вноски?!

"" 25.01.2018 16:51:57

"Не следва ли за този НОВ документ да се ОБНАРОДВА ново Постановление на МС, или ако приемем, че това е отчетност към касата да се ОБНАРОДВА анекс към НРД. Или най-малкото да се "въведе" със съвместно указание, подписано от НЗОК и БЛС. А не с някаква си "ИНФОРМАЦИЯ относно отчетен документ....", касата ултимативно да налага задълженя на договорните си партньори за ред на отчитане, форма, формат и съдържание на този НОВ отчетен документ. Доколко този неподписан пасквил има правни последици за договорните й партньори?!"

DOST 25.01.2018 16:49:55

КОЛКОТО ПАДНА МОНОПОЛА И ПРИ ПОЯВАТА НА ПОВЕЧЕ МОБИЛНИ ОПЕРАТОРИ, ЕНЕРГИИНИ ДРУЖЕСТВА И ДР. НИКАКЪВ ЕФЕКТ ОТ ОТ ТОВА НЯМА ДА ИМА .. ТРЯБВАТ СМИСЛЕНИ РЕФОРМИ !!

Гост 25.01.2018 16:46:54

Само си разтягат локумите ,но понеже нищо не зависи от тях могат да си лаят колкото искат и каквото искат.Едно е да искаш,друго е да можеш ,а трето и четвърто е да го направиш.Умна приказка и се отнася до всякакви такива тиквеници с кухи напъни за нещо да кажат, като горните двама душеприказчици -Кацаров и Борисов.По добре да мълчат и да не говорят .


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...

Над 12% положителни проби, няма починали
10.12.2023 09:23:48

Над 12% положителни проби, няма починали

51 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 417 теста, което прави 12,23% по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...