!
Четвъртък, 13 Юни 2024
24
юни
14
 

Ваксинираме се и махаме всички ограничения, категоричен бе министърът

Д-р Кацаров: Средствата за медиците на първа линия се дават по лоша методика

Бих останал министър само ако има съгласие за идеите ми за реформи, заяви той

Четвъртък, 24 Юни 2021 | 10:20:40
14

Средствата за медиците на първа линия се дават по лоша методика. Такова мнение изрази пред БНТ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Те се дават, без да са обвързани с резултат. Получавате 1000 лв. независимо дали сте срещали болен от COVID и

Средствата за медиците на първа линия се дават по лоша методика. Такова мнение изрази пред БНТ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Те се дават, без да са обвързани с резултат. Получавате 1000 лв. независимо дали сте срещали болен от COVID или не, коментира той.

По думите му понятието „първа линия“ е много широко и в него могат да бъдат обхванати хора, които не са медици и не са се срещали с болни от вируса. Там нещата трябва да се променят, категоричен бе той. Според него допълнителни средства трябва да се дават за медиците, които действително се срещат с вируса. Извън тази категория по думите му остават част от работещите в РЗИ, както и част от спешните медици. Според мен трябва да се направи по-добра оценка, каза той, като допълни, че отговорността за преоценката на методиката трябва да е на БЛС и НЗОК и по въпроса вече се работи.

От думите му стана ясно, че се търсят средства от икономии от всички министерства, за да се изплатят сумите за работещите на първа линия за месец май.

Той отрече да се обсъжда вариантът допълнителното възнаграждение да се дава само на ваксинираните медици, но определи въпроса като резонен. В тази връзка здравният министър изтъкна, че едва 20-25% от медиците у нас са ваксинирани. Това не е добър знак, в много страни ваксинацията се обвързва с възможността да работиш, посочи той.

По темата за епидемията д-р Кацаров каза, че България е в зелената зона и сред страните с най-ниски показатели по отношение на разпространението на вируса, но това не бива да ни успокоява. Ние нямаме пълен контрол над разпространението на инфекцията, вече регистрирахме появата на индийския щам в България. Ако този процес продължи, не можем да изключим вълна и през лятото, каза той.  Д-р Кацаров беше категоричен, че единственият начин да се предпазим е ваксинацията и лятото е много подходящ период за това.

Д-р Кацаров подчерта, че балансът е много труден и една нова вълна на епидемията може да ни върне в позицията от пролетта и да сложи край на туристическия сезон. Поради тази причина и се действа много внимателно с премахването на всички ограничителни мерки, обясни той и посочи, че това може да стане само ако хората се ваксинират масово. „Ваксинираме се и махаме всички ограничения. В противен случай рискуваме нова вълна и тогава не само ще сложим маски, а може да се наложи да се затваря отново“, заяви министърът.

Условие за падане на повече мерки по думите му ще е и по-голям имунизационен обхват сред възрастното население. Възможно е да се разшири обхватът на хората, които се движат без маски, но на този етап не може да се каже кога, стана ясно още от думите му.

Той подчерта, че никога не е бил антиваксър и определи ваксините като едно от чудесата на медицината. Според него ниският процент на ваксинация у нас се дължи на липсата на добра информационна кампания за ваксините. В тази връзка той припомни решението си да трансформира ваксинационния щаб в разширен съвет към министъра с цел обществото да се убеди за ползите от тях.

Част от въведените в отговор на епидемията мерки по думите му не са били последователни и логични. Сега се опитваме да поставим това на здрава основа, да обвържем мерките със заразяването, обясни той. Идеята е те бъдат свързани с броя на заболелите, като се определят предварително, и хората да имат предвидимост.

Запитан дали би се извинил за нещо, д-р Кацаров призна, че в началото може би е подценявал проблема с вируса. „Не мисля, че има нещо, за което да се извинявам. Никога не съм бил против ваксинацията. Винаги съм смятал, че мерките може да се прилагат много по-добре и кризата да се управлява много по-добре“, заяви той. Д-р Кацаров припомни и изискания от него анализ за причините за високата смъртност от COVID у нас.

За проверките в болниците д-р Кацаров за пореден път заяви, че ако се открият нарушения, ще бъде безкомпромисен.

Конкретно по отношение на трансплантациите той заяви, че за миналата година в страната е имало само 2 трансплантации от трупни донори (най-вероятно д-р Кацаров визира двете бъбречни трансплантации от трупен донор през изминалата година – бел. ред.), а е нужно да имаме над 50 донора годишно. Обсъждат се промени в Наредбата за трансплантации с цел да се подобри трансплантационният процес по отношение на донорството.

Има организационни проблеми, които трябва да бъдат коригирани, каза той. За пример д-р Кацаров даде подредбата в листата на чакащите за трансплантация, която по думите му е ставала без правила. Първото нещо е да убедим хората, че повече такива злоупотреби няма да бъдат допускани, подчерта той в коментар за случая в болница „Лозенец“.

На въпрос дали би останал на поста, той отговори: „Бих останал само ако има съгласие да се извършат реформи такива, каквито аз ги разбирам. Ако има съгласие, бих останал.  В никакъв друг случай.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6CKn

запознат с методиката 24.06.2021 18:01:04

Методиката е такава, че скатваш и получаваш пари. Тия, които реално бачкат не получават никакви средства по Методиката! Така, че за част от докторите методиката е средство да ти падат едни пари без реално да работиш и при други условия, ако нямаше пандемия, реално нямаше да получават такива средства вече 1.5 год. Така, че Министърът е напълно прав!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Гост 24.06.2021 20:03:00

ако нямаше пандемия, реално нямаше да получават такива средства ДА бе кретен, ако нямаше особено опасна инфекция ,която дишаме всеки ден в кабинетите си нямаше да плащате вие ватниците изобщо. Какво значи да се скатаваш бе олигофрен ? Лекарите всеки ден преглеждаме пациенти с пневмонии и АКТИВНА COVID-19 .Какво знаеш ти за този труд бе мухльо ? Поне пред загиналите десетки лекари и медсестри последните 1г и половина си затвори лай няната уста на пролетарски боклук.

Гост 30.06.2021 14:47:40

Вие г-не/г-жо сте ПОЗОР! Получавахте тези пари докато преглеждахте по телефона и се правихте на жертви. Тези, които наистина работиха с COVID пациенти те станаха жертва на пандемията. Поклон пред тях и пред всички загинали българи!

Да да 24.06.2021 18:25:17

В нищо не е прав! Смешникът Стойчо Кацаров!

Гост 24.06.2021 16:45:04

Разбира се ,че е по-лоша методика , тази на скапаняка Семашко и плащането на лекарския труд на остатъчен принцип. Най-нсикото заплащане в ЕС на лекари ,а плебеите искат отлични резултати за 20 пъти по-ниско финансирано здравеопазване. Е , няма как с пари за Трабант да получиш Ферари. Но вместо да си налягат пролетарските парцали все по-големи претенции за европейски нива на обслужване. Комунизация и Циганизация ,да видим кой ще продължава по този начин и къде наглостта им го им го начука.

Да да 24.06.2021 15:17:04

Нагъл и арогантен безхаберник е Стойчо Кацаров,е излезе по - голям комисар и от Ангелов и компания

Гост 24.06.2021 16:48:35

За вас комунетата е така ,забрави да подчертаеш. Щом не говори за безплатно здравно обслужване както кандидатите за изборите мутренски партии, Възраждане, ала бала , дор и Изправи се мутри вън били против доплащането. Просто съветски мутри, защото само съветски мутри може да искат не заплащани неща

Да да 24.06.2021 18:24:26

изключително некадърен човек, не виждал болен в близките 20 години. Явно си му някое приятелче, че го защитаваш!

Гост 24.06.2021 20:06:06

А ти си приятел на Бочко Мутрата и техните мажоретки изритани от Здравното -другаря Бойко Пенков и сие лежачите на една кълка на държаната хранилка. И едва ли имаш диплома на повече от шлосерче да коментираш кой колко е кадърен в здравеопазването

Да да 24.06.2021 15:18:25

Да се чете по - голям ковидар!

Да да 24.06.2021 20:22:42

Имам повече дипломи от тебе селянино! Намери си занимание, вместо да лаеш в форума Със нищожества като теб няма за какво да говорим. Приеми, че си комплексар и нищожество! До гост - 24.06.21 година - 20.06

Гост 25.06.2021 13:21:16

Кучката ,която лае въшност си ти с натрапливите мисли от типа да,да

Гост 24.06.2021 12:15:24

Достойно заплащане на всички лекари, които бяха командировани в Ковид отделенията и разбира се на персонала от сестри и санитари, на работещите в спешна помощ, където и шофьорите на линейки бяха в контакт с пациентите. Целият болничен персонал трябваше да получи допълнително заплащане, защото вероятността от заразяване е еднаква както за медицинските специалисти, така и за т.нар. немедицниски специалисти. Много химици и биолози, които изследваха пробите не бяха включени в методиката на НЗОК. Същото се отнася и за медицинските физици от лълетерапевтичните отделения, където много онкоболни пациенти бяха с Ковид. Да напомним на ръководство на МЗ,че съществува Наредба №1 от 22.01.2015г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазване, обн., ДВ, бр.7 от 27.01.2015г., съгласно нея немедицински специалисти имат придобити клинични специалности. Такива специалности съгласно наредбата са: 1. Вирусология (за биолози и микробиолози) 2. Клинична психология (за психолози) 3. Клинична химия (за химици, биохимици и биолози) 4. Лабораторна имунология (за биолози, биохимици, молекулярни биолози, биотехнолози) 5. Медицинска радиологична физика (за лица с квалификация в областта на физическите науки) 6. Микробиология (за микробиолози, молекулярни биолози, биолози и биотехнолози)

Гост 24.06.2021 10:45:28

А на СИМП пулмолози не се даваха по никаква методика. Затова сега юли и август минаваме на първа линия на брега обаче.


Всичко за коронавируса
Още новини
С кръводарителска акция отбелязваме Световния ден на кръводарителя
13.06.2024 11:37:43

С кръводарителска акция отбелязваме Световния ден на кръводарителя

Утре от 9:30 ч. до 12:30 ч. във фоайето на централата на БЧК на бул. „Джеймс Баучер“ ...

МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане
13.06.2024 10:59:45

МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане

С промяна в Наредба 2 се залага конкретно изискване към офертата от приемащото лечебно заведение ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...