!
Сряда, 17 Април 2024
10
юни
6
 

Д-р Кацаров: Темата с проф. Кантарджиев е приключена

Четвъртък, 10 Юни 2021 | 10:15:36
6

„Става дума за служител на държавната администрация. Когато навършиш пенсионна възраст, се пенсионираш. Не са необходими никакви други обяснения. Няма никакъв героизъм, нищо изключително и нищо извънредно в това нещо. Човекът, който съм назначил

„Става дума за служител на държавната администрация. Когато навършиш пенсионна възраст, се пенсионираш. Не са необходими никакви други обяснения. Няма никакъв героизъм, нищо изключително и нищо извънредно в това нещо. Човекът, който съм назначил на неговото място, между другото го назначих по негово предложение. Проф. Ива Христова ни най-малко не отстъпва по каквото и да било на досегашния директор. Тоест, няма никакъв риск или опасност за работата на института. Тя е била заместник досега, тя е професор и като професор не е по-лоша от предишния. Така че, за мен тази тема е приключена.“

Това каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред bTV вчера в отговор на въпрос защо е уволнил проф. Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), след като е пълно с работещи пенсионери, включително и по-възрастни хора, които са членове на служебния кабинет.

Той уточни, че това е подход, който е възприел по отношение на цялата администрация, включително дирекции, служители в здравното министерство. „Говорим за административна длъжност, никой не пречи на лекарите да работят като лекари и до по-късна възраст. Никой не спира учените да продължат да работят до преклонна възраст. Става дума за пенсиониране от служба в администрацията. Въпросът е приключен, аз не разбирам как може пенсионирането на някой да води до протести. Ако протестираме срещу пенсионирането на всеки един от държавните служители, ние ще имаме една администрация от хора на преклонна възраст“, каза още д-р Кацаров.

„Предишното правителство предложи Национална здравна стратегия 2021-2030 януари месец тази година. В нея не пише, че е имало COVID. Как ще променим здравната система към по-добро, как ще си извлечем поуките от това, което ни се случи, ако в стратегическия си документ дори не забелязваме, че има такова нещо. Само по себе си това е достатъчно доказателство за начина, по който е управлявано. Но аз не искам да изпреварвам събитията, нека да дадем възможност на НЦОЗА да завърши този анализ на всичко, което се случи през последната година. Той ще бъде полезен за всички, за всеки един бъдещ министър, който ще дойде след мен, защото надявам се ще помогне да не се допускат същите грешки, на които бяхме свидетели всички през последната година“, каза още д-р Кацаров.

По отношение на уволненията на ръководството на болница „Лозенец“ министърът заяви, че причината е в резултатите от проверката на НЗОК и сигналите, които са се потвърдили документално за извършени трансплантации както от живи донори, така и от трупен донор с пререждане на хора, обаждания по телефона и прочие. „Това е предостатъчно не само за да бъде уволнен бившият управител на болницата, това е предостатъчно да се започне разследване. Аз съм предал всички документи на МВР, какво са направили оттук нататък не знам. Това вече не е моя работа, моята работа свършва до това да се погрижа за болницата. Между другото, въпреки че е сред най-подпомаганите болници в страната, непрекъснато е получавала държавни субсидии, завършва миналата година с 21 милиона лева загуба“, каза той.

По думите му още по-тежко било положението на „Александровска“ болница. „Ние проверихме изказванията на доц. Оскар, няма каквато и да било писмена следа да е канен на заседание на Управителния съвет, което само по себе си е тежко нарушение. Второто нещо, което ме притеснява още повече, е натрупаните близо 70 милиона дългове на тази болница. Това са пари, които ние с вас, децата ни, нашите сънародници ще плащат. И третото нещо, което излезе наяве, е създаването на фондация към болницата, която се оказа, че даренията са прехвърлени в тази фондация, най-вероятно да се избегнат обществените поръчки, тъй като болницата е възложител и трябва да ги прави, а фондацията може да не прави обществени поръчки. Стана известно, че един от предишните директори на болницата чрез тези средства е давал пари на тъща си, или нещо подобно“, каза още д-р Кацаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AuhF

Гост 11.06.2021 08:40:14

Поздравления за министъра! Отдавна не е имало адекватен човек в МЗ.

Гост 11.06.2021 00:40:46

Смел човек е Кацаров, управлява със замах. Така и трябва да бъде. В здравеопазване като нашето трябват крути мерки.

Гост 10.06.2021 23:09:54

Коца Ангелова давала пари на тъщата си. Булка може ли да има тъща?

Гост 10.06.2021 15:40:00

Явно е, че пенсионира селективно и не лъжи, че пенсинираш всички. Защо не пенсионира д-р Радев и Венда Зидаров, която отдавна живее на гърба на колегите си. Пушеше по 2 кутии цигари на Света Неделя. Целият етаж смърдеше.

Gost 10.06.2021 15:34:25

Това с Кантарджиев е саморазправа. Признай си комплексар. Хората харесаха Кантарджиев и това те дразнеше.

Гост 11.06.2021 06:22:55

“Хората” и Правителствена харесваха.


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...