!
Събота, 27 Юли 2024
26
юли
25
 

Д-р Кацаров: Трябва да се премахне монополът на НЗОК

Нужно е преговорите за анекс към НРД да започнат веднага, смята той

Понеделник, 26 Юли 2021 | 09:55:35
25

Трябва да се премахне монополът на Здравната каса. В това бе категоричен пред БНР служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. „Аз съм един от силните привърженици на премахването на монопола на Здравната каса“, заяви той. По дум

Трябва да се премахне монополът на Здравната каса. В това бе категоричен пред БНР служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. „Аз съм един от силните привърженици на премахването на монопола на Здравната каса“, заяви той.

По думите му това е фундаментален въпрос за системата и от промяната ще спечелят най-много потребителите. „Защото, ако не сте доволен от единия фонд, ще можете да пренасочите вашите осигуровки към другия фонд, който може би ще удовлетвори вашите потребности по-добре, ако не сте доволен от втория – към третия. Така фондът ще се стреми да спечели вас като потребител, да спечели възможността вашите пари да са при него. А за да постигне това нещо, той ще трябва да се постарае така да контролира дейностите на лечебните заведения, че вие да сте доволен, защото ако не сте доволен, ще изтеглите парите си и ще отидете в друг фонд“, обясни той.

Според него е нужна реформа не само на болничното здравеопазване, но и на извънболничната сфера. „Едно от нещата, които трябва да се промени, е да се натоварят с повече отговорности и финансиране извънболничната помощ и най-вече първичната болнична помощ. Спешната помощ е лошо структурирана, зле организирана и неокомплектована, тя също трябва да бъде коригирана и адаптирана към потребностите на хората и към самата организация на здравната система, не бива да бъде отделена от останалата част на здравната система“, заяви здравният министър.

По думите му начинът на организация на заплащане става все по-централизиран, регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме стигнали почти до бюджетно финансиране. „Предоставянето на услуги скъса връзката си с търсенето на услугите, тъй като финансирането е централно, по предварително определени критерии от НЗОК“, отбеляза той. „Промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към принципа да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя е извършена качествено, пациентът е удовлетворен от начина, по който е извършена“, каза здравният министър.

Да се обвърже потребителят с получаването на услугата и от това да зависи плащането на дейността, а не както е сега, да се плати дейността и след това да се търси начин тя да бъде усвоена. Това е генералната грешка в здравната система, която води до лоши резултати в болничната сфера, подчерта той.

Здравният министър беше категоричен, че преговорите за анекс към НРД трябва да започнат веднага. Според него на първо място е нужно да се коригират цените на клиничните пътеки, така че да се намалят диспропорциите между отделните специалности, да се прехвърлят повече отговорности и повече средства за извънболничната помощ и най-вече за първичната извънболнична помощ, както и да се въведат допълнителни коефициенти за тежест на случая. „Така с допълнителните коефициенти и корекция в цените ще се доближим до механизма и предимството на диагностично свързаните групи. Това може да бъде извършено още следващите месеци, тъй като въвеждането на диагностично свързаните групи ще отнеме повече време, ще отнеме години“, каза той.

По казуса с проверките в „Пирогов“ д-р Кацаров заяви, че при рутинна проверка на НЗОК са установени няколкостотин нарушения, включително фиктивни дейности. Здравната каса е изпратила материалите на прокуратурата, за да бъде проверено дали тези нарушения представляват престъпления. Когато получих доклада от проверката, аз смених директора, управителя на „Пирогов“, посочи той.

Д-р Кацаров припомни и последвалата среща с протестиращите от спешната болница и изтъкна, че от проведения разговор е станало ясно, че няма съществени различия по отношение на проблемите на здравната система и на „Пирогов“. „Това, което се случва в „Пирогов“, това което се видя, че се случва в „Александровска болница“ и в Правителствена болница, чиито директори също бяха сменени, е само илюстрация на тежките проблеми, в които са изпаднали нашите болници в частност и здравната ни система като цяло. В този смисъл това е знак, че реформата на нашата здравна система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според повечето експерти COVID вълна, коментира той.

Здравният министър беше категоричен, че не се е „целил“ в някоя от проверяваните болници.

По въпроса за евентуалната смяна на търговския статут на болниците д-р Стойчо Кацаров посочи, че те пак ще трябва да се стремят приходите и разходите да са еднакви. „Това няма да им позволи да разходват колкото си искат средства, те пак ще трябва да спазват финансова дисциплина, пак ще трябва да определят заплати, пак ще трябва да купуват лекарства, консумативи и други неща, необходими за дейността им. Променената регистрация няма да повлияе на тези процеси“, заяви той. По думите му е много по-важно  да се стимулира честната конкуренция между лечебните заведения и парите да отиват при тези, които наистина работят добре и обслужват добре своите пациенти. „Аз по-скоро се опасявам, че хвърлянето на много усилия и много говорене в посока на това каква трябва да е формата на регистрация по-скоро измества дебата от неговата същност, отколкото да допринесе кой знае колко за подобряване на здравното обслужване“, коментира той.

За евентуалната нова вълна от COVID той посочи, че към момента ситуацията с разпространението на вируса у нас е спокойна, но отбеляза, че рискът от следваща вълна не е никак малък. В тази връзка той припомни изработения план за противодействие на нова вълна, заделените средства за ремонт на COVID отделенията, както и запасяването с медикаменти. Д-р Кацаров обаче призна, че не е спокоен за резултатите и последиците от следваща вълна заради лошото състояние на здравната система.

И най-добрият план ако направиш, при положение, че ресурсите ти не са в добро състояние, резултатите няма да са отлични, отбеляза той. Ето защо според него е нужно новият парламент, новото правителство и новият здравен министър да се заемат незабавно със законодателни промени, свързани с реформиране на сектора.

На въпрос за задължителната ваксинация на медиците той посочи, че неговото лично мнение е, че тя трябва да остане доброволна. „Аз искам хората да направят своя избор с разума си, като са преценили внимателно ползите и негативите от това нещо“, коментира той. „В нашата страна до този момент са направени близо 2 милиона ваксини, няма регистриран нито един смъртен случай от ваксинация. Така че ако погледнем от гледна точка на безопасността на човека, рискът да починеш от COVID може би е хилядократно по-голям, отколкото рискът да починеш от ваксинация”, коментира той. „Над 4 милиарда може би са ваксинирани хората в света, едва ли има по-изпитано лекарство от това и страничните ефекти са минимални и леки, включително и в нашата страна са такива. Така че предимствата на ваксинацията са безспорни“, допълни здравният министър.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ynmW

Пенка Ненова 30.07.2021 11:47:58

Браво д р Кацаров това трябва да стане няма на кого да се оплача от своеволията на докторите от тях зависи че народа умира

Гост 02.08.2021 12:00:26

На арменския поп се оплачи. Или на главния мюфтия. Или на патриарх Неофит.

Бунтата 28.07.2021 21:09:15

Разбрахте ли какво стана???? Еврохолд,купили ЧЕЗ!!! Това ЕВРОХОЛД ми звучи като GROMA HOLD(фирмичката на бойко,която прави,ремонтира""""" пътищата в България) Та тази Еврохолд вече се знае на кой е!!!!!

Гост 28.07.2021 21:06:19

Давай докторе,не ги оставяй!!!

Динко 28.07.2021 11:56:29

КЪДЕ СА 1000ЛВ ЗА КОВИД НА СПЕШНИТЕ ЦЕНРРОВЕ

Пациент 28.07.2021 11:15:11

Както каза един бивш министър :"Благодаря" е много. 50 лева стигаг

Пациент 28.07.2021 11:15:11

Както каза един бивш министър :"Благодаря" е много. 50 лева стигаг

anonimen 27.07.2021 12:05:56

Mahay se i nedey da matich vodata povece,zaedno s vremenniya sluzeben kabinet.Vie ste za malko i ste tureni tam da osigurite stabilnost,a ne da predizvikvate zemetrat,zachtoto narodat ne e glasuval za vas.Cervenata pesen na nov glas.Haos i bezredie ne sa v interes na nikogo.

агент-провокатор 27.07.2021 07:32:14

И кой ще ги стопанисва тия фондове? Марешки? Птичаря от Градус? Пеевски? Защото фонд не се прави от нула на зелена поляна. И колко време ще събира, преди да заработи? Ако аз искам моя фонд да плаща на болницата по ДСГ, а Гошо иска да плаща на преминал болен, а Стойчо - по клинични пътеки - кой вкарва ред в това? И ако има един, който да вкарва ред, значи монопола се е преместил, под името регулатор...Стойчо само вкарва шум в системата!

Tikov 28.07.2021 10:23:46

Az i DPS .KOI drug ?

Гост 27.07.2021 09:55:09

Редът е отивате при доктора и си плащате. Скоро и във вашия град по почина на Ахтопол и Царево. На лекаря не му трябва никакъв фонд за да си упражнява професията. А и има и чужди фондове ,които да дойдат напр. Allianz, AMG, т.н. С комунистически фондове като на другарката Виткова няма да работим и без това

Аватар 27.07.2021 06:49:29

Основният начин е централизиран в НЗОК и това,което плащаме не е здравна осигуровка,а процент от заплатата,т.е.данък здраве.Това е социален здравен фонд също като пенсионния такъв.И сега има частни здравни фондове,но малко хора или фирми внасят персонални осигуровки в тях.При брутна заплата 650 лв.не можеш да си позволиш персонална здравна осигуровка,а на толкова се осигуряват много от работещите.Г-н Кацаров не казва какво би се случило,ако частният здравен фонд фалира.И какво според него означава пациентът да е доволен като повечето пациенти имат собствени идеи за лечението си и се опитват да ги налагат на специалистите.

Гост 27.07.2021 09:56:44

Получавате каквото плащате. Сбогом на комунизма и плюскането на корем за сметка на дпктора

Dost 27.07.2021 05:33:33

Този е поредния ликвидатор на здравеопазването ! Сега ще излязат НЗОК виновни, че са разкрили кражби в Пирогов и ще се погодят монидтър и БЛС !

Пациентка 26.07.2021 22:09:44

Толкова хубаво звучи, че да не повярваш.

Гост 26.07.2021 18:44:24

Голяма баница е здравните вноски и трябва да се разпределят между определени хора ...поредния айдуккккк.

Гост 27.07.2021 09:57:56

Със здраните вноски се плаша на лекари и медсестри бе галфон. Те не са за кефа на твопята партия

Лекарка ЦСМП 26.07.2021 12:36:55

Какво пак за спешната помощ?

Гост 26.07.2021 10:44:07

Частните болници да не аботят с НЗОК!

Гост 26.07.2021 16:18:31

Разбира се бе чичка. Нека ви набутат в държавните болници със стаите с 8 легла и недоволен персонал с ниски заплати. То и ние личните лекари сме също частни здравни заведения и е хубаво да не работим с НЗОК (както искате) ,а вие да си плащате кеш. Така всички ще са доволни

Гост 26.07.2021 18:42:04

Вие личните и без това сте паразити !

Гост 27.07.2021 10:02:20

Паразити сте червените мародери ,които подхвърляте някакво кирливо левче на лекаря и си мислите ,че с това плащате медицинския преглед . Ще те питам утре кой ще намериш да те прегледа. Мангалска работа ,неблагодарници проклети

Гост 26.07.2021 11:39:45

Да работят тези, от които са доволни пациентите. Иначе пък държавните да нямат договор с частни фондове също не е ОК, нали?

Гост 28.07.2021 18:46:16

Вие личните лекари като частни здравни заведения по желание сте се цанили да работите с нзок, така че няма защо да заплашвате. Работете на свободния пазар без да ползвате обществен ресурс. БЪЛГАРСКИЯТ ПАЦИЕНТ ИМА ПРАВО ДА ИЗБИРА КОЙ ДА ГО ЛЕКУВА.Лекари които обслужват здравноосигурените са на заплата ТАКА Е ПО СВЕТА.Болниците които лекуват здравноосигурени и ползват обществен ресурс не могат да бъдат търговски дружества ТАКА Е ПО СВЕТА.

Krada-med 29.07.2021 16:10:38

Polzvam vashite pari i pak shte gi polzvam.Tocha ne za men-za DPS.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...