!
Сряда, 24 Април 2024
24
ян
 

Д-р Клуге: Пандемията в Европа върви към своя край

Твърде рано е да се смята, че COVID e ендемична инфекция, предупреди той

Понеделник, 24 Януари 2022 | 16:05:08


„Вариантът омикрон насочи COVID пандемията в нова фаза и това може да се окаже краят й в Европа“. Това заяви в интервю пред Франс прес регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге. Много е вероятно регионът да върви към фин

„Вариантът омикрон насочи COVID пандемията в нова фаза и това може да се окаже краят й в Европа“. Това заяви в интервю пред Франс прес регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге.

Много е вероятно регионът да върви към финал, но трябва да се има предвид и това, че до края на март омикрон може да зарази 60% от европейците, добави той.

Неговата прогноза е, че след като сегашният пик на омикрон, който завладя цяла Европа, спадне, ще се развие глобален имунитет за доста седмици и месеци, било благодарение на ваксината, било защото хората ще имат имунитет поради инфекцията, а така също и „ще намалее сезонността“.

„Очакваме, че ще има период на спокойствие, преди COVID-19 да се върне към края на годината, но не е задължително пандемията да се върне“, каза д-р Клуге.

Той обаче предупреди, че все още е твърде рано да се смята, че COVID е ендемична инфекция. „Много се говори за ендемична инфекция, но ендемична означава, че е възможно да се предвиди какво ще се случи. Този вирус успяваше да ни изненадва не един път, така че трябва да бъдем много внимателни“, каза Клуге. Тъй като омикрон се разпространява толкова широко, все още могат да се появят други варианти, предупреди той.

Към момента в Европейския регион на СЗО, който включва 53 държави (включително няколко в Централна Азия), Omicron представлява 15% от новите случаи, в сравнение с 6,3% седмица по-рано, по данни на Европейския офис на агенцията. Препоръката е вниманието да бъде насочени към „минимизиране на локдауните“.

Поради много бързото разпространение на варианта омикрон в Европа, акцентът трябва да бъде поставен върху „свеждането до минимум на прекъсването на обичайните дейности в болниците, училищата и икономиката, както и да се положат огромни усилия за защита на уязвимите групи, а не върху мерките за спиране на предаването, смята още д-р Клуге.

Междувременно той призова хората да поемат лична отговорност. „Ако не се чувствате добре, останете вкъщи, направете си сами тест. Ако сте положителни, изолирайте се“, призова той.

Според регионалния директор приоритетът сега е да се стабилизира ситуацията в Европа, където нивата на ваксиниране варират в значителни граници за различните страни - от 25% до 95% от населението, което от своя страна води до различна степен на натоварване на болниците и здравната система. „Стабилизирането означава, че здравната система вече не е претоварена поради COVID и може да продължи с основните здравни услуги, които, за съжаление, наистина са нарушени по отношение на заболявания като рак, сърдечносъдовите заболявания и рутинните имунизации.

Попитан дали ще е необходима четвърта доза, за да се сложи край на пандемията, д-р Клуге беше предпазлив и отбеляза единствено, че засега „знаем, че този имунитет скача след всяка доза от ваксината“.

Коментар по темата направи и Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешните пазари, чийто ресор включва и производството на ваксини.

В интервю за френския телевизионен канал LCL той заяви, че ще бъде възможно да се адаптират съществуващите ваксини към всички нови варианти, които могат да се появят. „Ще можем да се противопоставим по-добре, включително на нови варианти“, категоричен бе Тиери Бретон.

По думите му има готовност да бъдат адаптирани ваксините, особено създадените по иРНК технология. „Ако е необходимо, ще ги адаптираме към по-вирулентни варианти“, посочи той.

По официални данни досега пандемията е причинила смъртта на близо 5,6 млн. души по света, като 1,7 милиона от тях - в Европа.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Yj%4


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева: Шест медсестри не стигат за нормалната работа на НЦТХ
24.04.2024 09:01:22

Д-р Кондева: Шест медсестри не стигат за нормалната работа на НЦТХ

В Националния център по трансфузионна хематология се търсят шест медицински сестри, за да може да ...

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...