!
Вторник, 23 Април 2024
15
май
1
 

Д-р Клуге: Пандемията не е приключила, гответе се за втора вълна

Възможно е през есента COVID-19 да дойде едновременно със сезонния грип и морбили

Петък, 15 Май 2020 | 11:41:51
1

Пандемията COVID-19 не е приключила и европейските държави трябва да се подготвят за втора по-смъртоносна вълна на заразяване с коронавирус. Това заяви пред „Дейли Телеграф“ регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге. Епи

Пандемията COVID-19 не е приключила и европейските държави трябва да се подготвят за втора по-смъртоносна вълна на заразяване с коронавирус. Това заяви пред „Дейли Телеграф“ регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге.

Епицентърът на заразата в Европа сега е на изток, случаите в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан се увеличават, подчерта д-р Клуге. Той бе категоричен, че сега е моментът държавите да използват това време пълноценно и да започнат да укрепват здравните си системи, в това число и като увеличават капацитета в болниците, на първичната медицинска помощ и интензивните отделения.

„Сингапур и Япония разбраха рано, че това не е време за ликуване, това е време за подготовка. Това правят скандинавските държави – те не изключват втора вълна,. но се надяват да бъде локализирана и да могат да скочат бързо“, обясни д-р Клуге.

Регионалният директор на СЗО – Европа изрази силно притеснение, че една втора вълна може да съвпадне с разпространението на други заразни заболявания като сезонен грип и морбили.

„Много съм притеснен от една двойна вълна – през есента, може да има втора вълна на COVID-19 и друга на сезонния грип или морбили. Да не забравяме, че преди две години имахме 500 000 деца, които не бяха получили първа ваксина против морбили“, каза д-р Клуге.

Той припомни предупреждението на много експерти, които заявиха, че втора вълна на пандемията може да бъде дори по-смъртоносна от първата и припомниха пандемията от „испански грип“ през 1918-1920 г.

„Когато се появи „испанският грип“ за първи път през март 1918 г., той е имал белезите на типичния сезонен грип, но есента се върнал много по-смъртоносен. В крайна сметка вирусът е отнел живота на около 50 млн. души. Смята се, че движението на войниците в края на Първата световна война е ускорило разпространението на вируса. Също така е имало трета и четвърта вълна, въпреки че не са били толкова опустошителни. От историята знаем, че при пандемиите страните, които не са били ударени в началото, могат да бъдат засегнати при втората вълна“, коментира д-р Клуге.

По думите му, разхлабването на ограничителните мерки трябва да става постепенно и внимателно, тъй като все още няма ваксина и лечение. Регионалният директор на СЗО – Европа предупреди всички, които мислят, че блокадата е свършила, да си даде сметка, че това не вярно и че към момента нищо не се е променило. Ключовото послание според д-р Клуге е мерките за контрол да не спират, а да се прилагат постоянно и в пълен обем.

Надеждата на регионалния директор е пандемията да покаже, че здравето трябва да бъде поставено над всичко в политическия дневен ред. Той припомни, че СЗО винаги е вярвало в един основен принцип – че където няма здраве, няма икономика.

„Това е урокът, който не трябва да се забравя. Общественото здраве заслужава да бъде издигнато на върха на политическия дневен ред“, посочи д-р Клуге.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WC6K

Да да 15.05.2020 13:05:33

Ако зависеше от този всички хора по света, щяха да стоят затворени за много дълги години! Фашистите от СЗО са за затвора и представляват една корумпирана организация!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...