Вторник, 19 Януари 2021
15
май
1
 

Д-р Клуге: Пандемията не е приключила, гответе се за втора вълна

Възможно е през есента COVID-19 да дойде едновременно със сезонния грип и морбили

Петък, 15 Май 2020 | 11:41:51
1

Пандемията COVID-19 не е приключила и европейските държави трябва да се подготвят за втора по-смъртоносна вълна на заразяване с коронавирус. Това заяви пред „Дейли Телеграф“ регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге. Епи

Пандемията COVID-19 не е приключила и европейските държави трябва да се подготвят за втора по-смъртоносна вълна на заразяване с коронавирус. Това заяви пред „Дейли Телеграф“ регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге.

Епицентърът на заразата в Европа сега е на изток, случаите в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан се увеличават, подчерта д-р Клуге. Той бе категоричен, че сега е моментът държавите да използват това време пълноценно и да започнат да укрепват здравните си системи, в това число и като увеличават капацитета в болниците, на първичната медицинска помощ и интензивните отделения.

„Сингапур и Япония разбраха рано, че това не е време за ликуване, това е време за подготовка. Това правят скандинавските държави – те не изключват втора вълна,. но се надяват да бъде локализирана и да могат да скочат бързо“, обясни д-р Клуге.

Регионалният директор на СЗО – Европа изрази силно притеснение, че една втора вълна може да съвпадне с разпространението на други заразни заболявания като сезонен грип и морбили.

„Много съм притеснен от една двойна вълна – през есента, може да има втора вълна на COVID-19 и друга на сезонния грип или морбили. Да не забравяме, че преди две години имахме 500 000 деца, които не бяха получили първа ваксина против морбили“, каза д-р Клуге.

Той припомни предупреждението на много експерти, които заявиха, че втора вълна на пандемията може да бъде дори по-смъртоносна от първата и припомниха пандемията от „испански грип“ през 1918-1920 г.

„Когато се появи „испанският грип“ за първи път през март 1918 г., той е имал белезите на типичния сезонен грип, но есента се върнал много по-смъртоносен. В крайна сметка вирусът е отнел живота на около 50 млн. души. Смята се, че движението на войниците в края на Първата световна война е ускорило разпространението на вируса. Също така е имало трета и четвърта вълна, въпреки че не са били толкова опустошителни. От историята знаем, че при пандемиите страните, които не са били ударени в началото, могат да бъдат засегнати при втората вълна“, коментира д-р Клуге.

По думите му, разхлабването на ограничителните мерки трябва да става постепенно и внимателно, тъй като все още няма ваксина и лечение. Регионалният директор на СЗО – Европа предупреди всички, които мислят, че блокадата е свършила, да си даде сметка, че това не вярно и че към момента нищо не се е променило. Ключовото послание според д-р Клуге е мерките за контрол да не спират, а да се прилагат постоянно и в пълен обем.

Надеждата на регионалния директор е пандемията да покаже, че здравето трябва да бъде поставено над всичко в политическия дневен ред. Той припомни, че СЗО винаги е вярвало в един основен принцип – че където няма здраве, няма икономика.

„Това е урокът, който не трябва да се забравя. Общественото здраве заслужава да бъде издигнато на върха на политическия дневен ред“, посочи д-р Клуге.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ms1@

Да да 15.05.2020 13:05:33

Ако зависеше от този всички хора по света, щяха да стоят затворени за много дълги години! Фашистите от СЗО са за затвора и представляват една корумпирана организация!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глобяват две болници за неспазване на Националния план за ваксиниране
18.01.2021 18:07:20

Глобяват две болници за неспазване на Националния план за ваксиниране

Две лечебни заведения на територията на София ще бъдат глобени за неспазване на Националния план ...

Министърът: Само при 60% ваксинирани граждани ще има ефект от имунизацията
18.01.2021 17:58:27

Министърът: Само при 60% ваксинирани граждани ще има ефект от имунизацията

Процентът желаещи сред учителите да се ваксинират продължава да се увеличава. Нека да стане ясно ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...