Неделя, 09 Август 2020
15
май
8
 

Д-р Кокалов към НЗОК: Докато Вие вземете мерки, аз си стоя без джипи

Здравната каса трябва да уведомява пациентите, ако семейният лекар няма да работи

Петък, 15 Май 2020 | 10:53:24 Надежда Ненова
8

Членът на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов се оплакал на заседанието, проведено на 27 април, че е останал без личен лекар, а разбрал за това съвсем случайно. „Аз случайно отидох, за да си извадя медицинско, за да си сменя шофьорск

Членът на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов се оплакал на заседанието, проведено на 27 април, че е останал без личен лекар, а разбрал за това съвсем случайно.

„Аз случайно отидох, за да си извадя медицинско, за да си сменя шофьорската книжка и виждам на вратата една бележка, че тя от 1 април не работи. Най-вероятно се е пенсионирала. Не работи и да се запишем при други лекари. Ако не бях отишъл, нямаше да знам, че нямам джипи. И аз и в момента нямам, защото не съм се записал на друго място. Но, това според мен трябва да се регулира, ако не е регулирано, по някакъв служебен път или да ме преразпределят, или да ме уведомят в някакъв определен срок. Затова смятам, че по някакъв начин трябва да бъде уведомен пациентът, че вече докторът му го няма, разпределен е някъде“, казва д-р Кокалов.

Управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев пояснява, че разпределението не може да става автоматично, защото общопрактикуващ лекар се избира лично. „За уведомяването има система ПИС, в здравното досие на пациента. Тогава се получава нотификация от системата. Ще ги проверим тези неща“, казва той.

Проф. Салчев допълва, че е имало много оплаквания на пациенти, че по време на извънредното положение не работят центровете и общопрактикуващите лекари. „Оказа се, че някои от общопрактикуващите лекари не работят, но не са уведомили Касата за промяна на графиците. Ние изискахме информация от различните каси къде има уведомления за промяна на графиците, има ли такива неща, и след като премине ситуацията, ще бъде направена допълнително проверка, особено по сигналите. Имаме договорка с Лекарския съюз, след като ги установим тези данни, да им ги предадем, за да могат да вземат и те съответните мерки“, допълва управителят на НЗОК.

„Докато Вие вземете мерки, аз си стоя без джипи. Ако не бях отишъл… Едва ли аз съм единственият случай. Представи си, че ми се наложи, че трябва да уведомя джипито, а се оказва, че нямам такова“, реагира д-р Кокалов. По думите му липсата на уведомление от Здравната каса е голям пропуск, тъй като личния лекар го е направил, макар и с бележка на вратата.

Председателят на Надзорния съвет се съгласява, че трябва да има система, с която пациентите да бъдат уведомени, ако джипито по ред причини няма да работи. „Ще провери проф. Салчев и колегите, и ще се вземат мерки“, казва тя. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*Wq8

ДЖИПИ-ПОЗОР ИВАНЕ, 16.05.2020 20:34:39

АКО И ТИ НЕ ЗНАЕШ, ЧЕ ОБРЪЩЕНИЕТО "ДЖИПИ" Е ОБИДНО, ПОДЦЕНЯВАЩО И НЕБЪЛГАРСКО... УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО, КАКТО И ПОВЕЧЕТО ЖУРНАЛИСТИ, СЪЩО НЕСЛУЧАЙНО, ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ .... С ТЕЗИ ЛЕКАРИ -ОПЛ, С УТВЪРДЕН АВТОРИТЕТ СРЕД ПАЦИЕНТИТЕ. А ТЯХ ТРУДНО ЩЕ ЗАБЛУДИШ....ИВАНЕ, ДОКТОРЕ, СИНДИКАЛИСТЕ...?!

123 15.05.2020 18:31:04

Не знае ли как да си намери?Изгонете го от надзора.

запознат 15.05.2020 12:42:11

Този,не е ли време да си ходи ? Иди си "кокалче"

от регистратурата на едно ДКЦ 15.05.2020 12:39:59

Този нямал личен лекар. Сигурно няма и 20 лв да си направи медицинското в някое ДКЦ .Сериозни хора уж , на големи постове ,пък нямал 20 лв .

БЛС-Въоръжено Крило 15.05.2020 12:17:10

Ами всички галфони да се считат за уведомени - в близките 5 години 20 % от населението няма да имате личен лекар по никакъв начин и ще си плащате при тези ,които са останали , защото те не могат да дундуркат 5 000-10 000 на главата си. А ако им дойде акъла на останалите лекари ,то и те ще си прекъснат договорите и си заврете 'солидарната' евтина не заплащана пролетарска здравна система знаете къде- там където се прави преглед с ректоскоп. Това е закономерно обективно явление срещу което нищо вече не може да направите (не че сте искали някога) . Само може да гледате отстрани агонията си на едно гнусно комунистическо общество от негодяи неспособни да си поддържат незаменимия и повече невъзстановим човешки фактор в една здравна система

11111 15.05.2020 11:32:24

Появиха се коментари относно отпуснатите пари за СИМП за работа в епидемична обстановка че не са безвъзмездни,а ще се връщат?Редно е да знаем,за да вземем решение!Все пак не сме спирали работа.

Гост 15.05.2020 11:47:30

Дори и да сме спирали, било е принудително. Като разпуснеш помощния персонал ( щото трябва да му плащаш, а пациентите ги няма), по- добре да затвориш. Има, няма пациенти разходите и кредитите си вървят. Къде в анекса пише, че ще се връщат пари? Кой ни уведомил предварително за подобно нещо. Подобно премълчаване може да се превърне в съдебен спор.

GP 15.05.2020 11:20:54

Все по-често ще се случва Иване. Все по-често, заради такива като теб. Така уредихте държавата, без всякаква логика, но пък със такива интереси и то все за чужда сметка. По повод проблема- Да ти имам проблема.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест
08.08.2020 12:51:33

Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест

Служители на Столичния инспекторат ще преминат обучение за действия при внезапен сърдечен арест с ...

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността
08.08.2020 11:19:58

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността

COVID-19 ни показа, че дезинформацията е една от най-големите заплахи за сигурността на нашето вр ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...