!
Събота, 09 Декември 2023
13
апр
8
 

Д-р Кокалов: Заплатите в КТД са начални, могат да растат в зависимост от ценза

Сряда, 13 Април 2022 | 10:12:15
8

Заплатите на медиците, договорени в Колективния трудов договор, са начални и се очаква при определени обстоятелства да бъдат по-високи. Това стана ясно от думите на вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Заплатите на медиците, договорени в Колективния трудов договор, са начални и се очаква при определени обстоятелства да бъдат по-високи. Това стана ясно от думите на вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК.

„Има известна разлика в началните заплати – между 40-50 лв. Но грубо казано, началната заплата с тези, които вкарахме вътре (средствата за работа в пандемия, б. р.) и инфлацията е 1500 лв. за професионалист по здравни грижи. Лекар без специалност – 1900 лв., със специалност – 2000 лв. И оттам нататък, в зависимост от ценза, дали си шеф на отделение, дали имаш две специалности – има известна разлика нагоре“, коментира д-р Кокалов пред bTV.

Той обясни и как са формирани числата: „10% инфлация плюс тези средства, които получаваха всички сестри, санитари, лекари – и така се получава“.

Запитан как са направени изчисленията и дали всички лечебни заведения ще могат да си позволят след увеличаването на клиничните пътеки да плащат тези суми, синдикалистът обясни: „Като членове на Надзорния съвет на НЗОК ние се опираме на изчисленията, които прави Министерството на финансите, те имат представител. Взимат числата, които досега всяка една болница е правила с тези цени и ги увеличават. И доказателствено казват, че има достатъчно пари“.

Веднага след това обаче д-р Иван Кокалов призна, че малките общински болници няма да могат да осигурят договореното в КТД заплащане, и призова в случая да се намеси държавата. „Преди известно време, когато се променяше Законът за лечебните заведения, КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването поиска там да се даде възможност на собственика – общината, не само да поддържа сградата и да купува апаратура, но да може да дава пари за заплати, за да привлича кадри“, коментира той.

Д-р Кокалов отбеляза още, че е огромна разликата в заплатите на хора, които работят една и съща работа, в зависимост от региона и лечебното заведение. „Целта ни е именно за една и съща работа да е еднакво заплащането. Тази стъпка всички трябва да я направим. И ако някъде не стигат пари, държавата трябва да се намеси. А не да плачем, виждате ли, нямаме кадри, бягат в чужбина, младите не искат да работят при тези заплати – това е първата стъпка и тя трябва да бъде последвана от други, за да получим достатъчно атрактивно заплащане на труда, за да може и младите да искат да работят“, коментира той и допълни, че това зависи и от начина, по който ще продължи реформата в сектора.  

Синдикалистът посочи също така, че в общинските болници има хора на минимална заплата, тъй като те работят по ниско платени пътеки и не могат да отделят повече средства. „И в същото време там персоналът е в пенсионна възраст или близко и той ще напусне, утре тези болници трябва да ги затворим. Имат няколко начина. Политиците първо трябва да направят тези болници защитени, второ да разрешат на общините и държавния бюджет да ги дотират, защото хората се лекуват там за обикновените заболявания – 80-90% от заболяванията са банални, те се лекуват на място“, каза той.

Д-р Кокалов отправи критика към начина, по който се разпределят средствата за възнаграждения в самите лечебни заведения: „Начинът на разпределение в болничните заведения е погрешен. Там има шуробаджанащина – който е близко до директора, получава повечко. Или ако е хирург, или акушер-гинеколог, не остава за другите“.

Запитан как точно ще се случи увеличението на заплатите н сектора, д-р Кокалов обясни: „Първо има дебат в Надзорния съвет, тъй като след като от 1 април отпадна епидемичната обстановка останаха едни пари, които в Надзора смятаме, че в април месец те ще бъдат прибавени към всички – санитари, сестри, лекари, и те ще получат достойни заплати, близки до това, което договаряме, и от 1 май трябва да влезе КТД“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n6aK

ДА СЕ ЗНАЕ И ПОМНИ! 13.04.2022 16:18:48

Чакат ни страшни времена! Използвам възможността да се обърна към българските Лекари, успели да избягат от менгемето на кагебистката уродлива действителност у нас - скъпи приятели и колеги, НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ! Напълно е възможно АДЪТ, който причиняват ПУТИНСКИТЕ МАРОДЕРИ И УБИЙЦИ в Украйна да се прехвърли и у нас! Особено, като знаем всички колко ПОДАЙГЪЗОВЕ И РУСОЛИЗЦИ ИМА У НАС! Те ще посрещнат с хляб и сол нацисткия агресор, а няма като украинците да спират кървавите му танкове с голи ръце! Така че - изчакайте! И БОГ ДА ВИ ПАЗИ! Практикувайте великата Професия СВОБОДНО и ПОЧТЕНО!

Гост 14.04.2022 07:12:06

Иди си пий хапчетата, гащник!

Гост 16.04.2022 00:40:15

Иди целувай г.за на Копейкин и Путин.

Бау, бау 13.04.2022 16:00:44

Д-р Кокалов не пуска кокала.

Реформатор 13.04.2022 13:35:18

Без Илко по Илковски: на едните на брой пациенти,на другите за работно време,а на никой за свършена работа и най-вече за години високо квалифициран труд и отговорност!?! Лекар от доболничната получава в пъти повече от такъв в болница!?! БЛС-само на картинка!?! И всички заедно мълчат ,оглушително!?! Има такава държава,има такъв народ,има и такива ,,ЗДРАВНИ РАБОТНИЦИ!?!

Гост 13.04.2022 12:01:21

Кокала е страшен наглец.

Surg 13.04.2022 11:40:15

Кокалов дърти мошенико, нагли лъжецо - 30 г се моташ в тая система и цоцацаш - а, да , и лъжеш нагло.....никакви увеличения няма да има и ти го знаеш наглецо, параграф 8 на закл. разпоредби казва че всичко е хубаво ако има пари, и е така от 2003 г, и ти го знаеш мошенико нали, камо ли да има над тия нива, пфу, повръща ми се

Д-р Ленков АГ 13.04.2022 10:34:52

Уважаеми колеги, моля Ви не вярвяйте на поредната лъжа на тази номенклатура,която от 20 години е както синдикален лидер/т.е. лъжец/, така и несменяем член на Надзорния съвет на НЗОК. Няма друг такъв човек. За да може да това дето са го подписали/ а то е с пожелателен характер/ да действа в едно конкретно лечебно заведение, то управителя му, трябва да преподпише договора с лидерите на синдиката/тите, ако има такива в конкретното заведение.Ако няма синдикати, управителя не подписва КТД-то и там единствено задължителна е минималната раб.заплата-т.е.-710лв.По този начин една санитарка трябва да бъде назначена /по Код.на труда/ със заплата 710лв, една сестра 750 лв и един лекар910лв.Това е положението.За сравнение в Германия не можеш да назначиш лекар с по-ниска стартова заплата от 3600 Евро. Затова млади колеги-изходът за вас е -Терминали 1 и 2.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекратиха поредното клинично изпитване на ваксина срещу HIV
09.12.2023 10:08:07

Прекратиха поредното клинично изпитване на ваксина срещу HIV

Спряно бе на ранен етап поредното клинично изпитване на експериментална ваксина срещу ХИВ в Уганд ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...