Сряда, 04 Август 2021
20
юли
16
 

Д-р Колчаков: Всичко е на европейски цени, единствено здравеопазването е на афганистански

Придружаващите заболявания не са включени в клиничната пътека, изискват допълнително лечение и надхвърляме определения ресурс, каза д-р Петрова

Вторник, 20 Юли 2021 | 10:48:10
16

„Ако влезем в конкретния проблем, единствената полза от него, е че ще видим най-големия проблем. Лекарите винаги търсим първопричината и тук тя не е в „Пирогов“, лекарите и целия персонал. България има един изначален проблем, който аз

„Ако влезем в конкретния проблем, единствената полза от него, е че ще видим най-големия проблем. Лекарите винаги търсим първопричината и тук тя не е в „Пирогов“, лекарите и целия персонал. България има един изначален проблем, който аз поне съм поставял 100 пъти в публичното пространство и няма кой да чуе. Има система, която работи в България, която работи въпреки всичко и тя трябва да бъде ресурсно осигурена. И тук е основният проблем. В Европа има стандарти – там европейците заделят 9% от БВП за здравеопазване, а българинът – 4,5%. Българинът заделя по-малко парче от баницата от македонеца, от молдовеца, от албанеца. Крайният резултат е, че сме най-бързо умиращата нация в света. Това е основният проблем, с който трябва да се започне – ако вие нямате ресурси, няма как да искате вашата система да работи“.

Това каза пред bTV д-р Иван Колчаков, член на управата на УМБАЛ „Софиямед“, във връзка с протестите на служителите на „Пирогов“.

Той подчерта, че най-логичният и оптимален начин за лечение на пациенти с пост-COVID е с отделна клинична пътека. „Проблемът е, че имаме една неизградена система, започната преди 20 години. Ние сме като в една нова сграда, на която й липсва покривът. В България освен болници за активно лечение, които са прекалено много, трябваше да има болници за долекуване. Този сектор въобще не се разви. Ако имаме болници за долекуване, а такива могат да бъдат значителна част от общинските болници, без да се закриват, там този проблем щеше да бъде решен. Сега най-бързият начин е да се реши този проблем чрез една пътека за долекуване“, каза д-р Колчаков.

Той заяви, че имаме много изкривена статистика, защото като се започне от цените на хляба и се стигне до цените на горивата, всичко е на европейски цени. „Единствено в здравеопазването цените са афганистански. От тази гледна точка няма как да осигурим ресурс, затова най-добрият начин е да вземем оценката на пост-COVID синдрома в една централноевропейска държава като Полша, Чехия, Унгария, Словакия, и да осигурим тези ресурси за България“, уточни той.

Д-р Колчаков заяви, че у нас има десетки болници като „Пирогов“, които са държавни. Ръководството им се назначава от министъра на здравеопазването, а в Закона за здравето върховната отговорност за политиката в здравеопазването носи не здравният министър, а министър-председателят. „При държавните болници държавата е собственик, тя осигурява мениджмънта и ресурсите. Какъв е резултатът – много трагичен. От тази гледна точка трябва да има промяна на политиката. Първата стъпка е промяна на финансирането, а втората – доизграждането на една европейска система на здравеопазване“, обясни д-р Колчаков.

„Системите в България, както и по света, не бяха подготвени за тази пандемия. Специално COVID поразява всички органи и системи в човешкия организъм, т.е. то е многоизмерно и е трудно да се сложи в един стандарт. Затова и българите плащаме най-високата цена и сме с най-високата смъртност от всички европейски страни спрямо населението, защото при недофинансираната система COVID-а ни дойде в повече. Лекарите сме поставени в една ситуация, която е почти идиотска. Половината от времето ни отива да пишем документация, отчети, да се борим за ресурси пред Здравната каса и това отнема от времето ни за пациентите. НЗОК никъде не проверява каква операция си направил, каква анестезия си направил, пациентът останал ли е жив или не. Важно е документацията да бъде изрядна“, заяви още той. По думите му българските лекари трябва да бъдат освободени от несвойствени ангажименти – да мислят за сгради, оборудване, консумативи, материали, ток, вода, телефон, а тези неща да ги вършат финансистите.

В отговор на въпроса има ли война между лекарите и НЗОК д-р Колчаков заяви, че война няма и не може да има. „Горещият картоф е прехвърлен от тези, които носят отговорността – министърът на здравеопазването и министър-председателят, в ръцете на лекарите, и те трябва да водят някакъв непонятен спор с НЗОК за ресурси. Това нещо трябва да бъде променено радикално“, на мнение е той.

Според пулмолог от „Александровска“ болница проф. Даниела Петрова пък не може да се направи точна сметка колко струва лечението на един пациент с пост-COVID. „Може би около 80-85% от пациентите имат оплаквания, но те могат да бъдат лекувани в домашни условия. Това означава, че в случая грижите за тези пациенти поемат общопрактикуващите лекари, те ги проследяват и тук съответно имаме друг финансов бюджет. Едва около 10-15% е наложително да бъдат приети за активно лечение“, каза тя.

„Ние имаме проблем, който стои пред всички болници, но сякаш се очерня лекарската гилдия. Ние работим с клинични пътеки. Зад всяка клинична пътека стои една болест. Включени са пет процедури, които са осъвременявани в последната една-две години, но не напълно и съответно не се мисли за човешкия организъм като за едно цяло. Пациентът има придружаващи заболявания, които също се влошават със заболяването, с което постъпва. Тези заболявания не са включени в клиничната пътека, съответно те изискват допълнително лечение. На базата на това ние надхвърляме сумата, която е определена за заболяването по клинична пътека“, допълни д-р Петрова.

По думите й служителите на „Пирогов“ имат основание да протестират. „В нашата практика непрекъснато се сблъскваме с пациенти, които са преболедували COVID-19 и след няколко месеца те проявяват комплекс от оплаквания, които са свързани с различни органи и системи. Понякога част от тези пациенти се налага да бъдат лекувани активно, което означава да бъдат хоспитализирани“, обясни проф. Петрова. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Tpe1

Elf 26.07.2021 09:00:34

Kolchakov ne interesuva nikoi.Drugariu Tikov,ne ni natrapvai tazi podloga.

Поздрави от UK 20.07.2021 15:53:34

Но медиците и БЛС “протестират” в защита на тарикатите, а не защото ги “клатят” 30 години. Стадо в бели престилки. Добре че напуснах навреме

Гост 21.07.2021 11:16:07

Много млади лекари напуснаха вмирисаните мизерно платени болници и започнаха работа в световни водещи реномирани научно-изследователски компании, които създават, проучват и прилагат иновативни, високоефективни препарати за различни заболявания. Условията на труд са европейски. А червените пролетарии пак са без лекари.

Гост 20.07.2021 17:23:10

Те не простестират за слугата на политическата класа Балтов ,а за това ,е трябва 'Пирогов 'да връща пари на политическата кочинка НЗОК, която не оценява труда им. А иначе че УС на БЛС са овчари водещи глупави оФце е така. Но проблемът е на оФцете ,които не реагират. Така или иначе по биологични причини тъпото стадо ще си отиде ,а плебеите ще мрат като мухи ,зелени мухи лай нарки. Защото им харесва безплатното и Семашко .И няма и негри доктори да им дойдат да им подг ъзуват.

Гост 20.07.2021 13:21:37

Хубаво е измисленият демократ Колчаков да знае, че българитесъщо заделят приблизително 9% от БВП за здраве - около 5% от БВП са публични и 4% от БВП доплащания под една или друга форма. Стига с тая мантра, че се дават само 4,5%. Ограмотете се малко. И разните "въоръжени БЛС" и тем подобни, назобали статии на Чикагската икономическа школа, да не излизат с лакърдиите, че българите плащали по 15 евро на месец. Лично аз плащам по 240 лв. на месец, което го няма при огромна част от докторите, защото голяма част от доходите им са в сивата икономика.

Гост 20.07.2021 17:08:43

Ватенка , какво са 4 или 10% дори от средна заплата 800 лева бе .НИЩО. Еднмо е 8% върху заплата 4000 евро , друго е 8% върху 800 лв .Пък и нито пенсиоерни реално превеждат вноски , нито родителите за децата си както е в Германия. Още се правете на осигурени' с 30 евро, ама ще видите истинските плащания за здраве от джоба до 5-6 години. И хей галош, на 99% от лекарите паричните преводи и заплащане са по БАНКОВ ПЪТ. Няма как това да е в сивата икономика. А червената СССР икономика с жълти копейки за доктора НЯМА ДА ВИ Я БЪДЕ

ЗОЛ 20.07.2021 18:27:26

Ей, тъп герберопитек, нещо на голямата работа се изживяваш за някой елементарен фелдшер. Успокой се лекичко.

Гост 21.07.2021 09:35:36

Ей нискочело герберокомунистрическо пролетарче, коментарите не са на гербераст , а на антикомунист . НЕ РАЗБРА ЛИ ? ШЕ ПЛАЩАТЕ ЯКО и ПОВЕЧЕ с всеки изминал ден. Герберокомунистите не успяха да ви задържат не заплащаното семашковско здравеопазване . Ако бяха десни отдавна да са ви подпукали да получавате само толкова ,колкото сте платили с мижавите здравни вноски, а то е само едно .Добрутро' от доктора, последвано от 'Довиждане'. Толкоз. А фелдшер викай на тъпия си татко ,ако е акупширал майка ти на нивата. Толкоз.

Гост 20.07.2021 14:02:22

А твоите доходи само светли ли са,а. А на адвокатите и ЧСИ.Голямото доплащане,драги се задава с неумолима сума и никой не може да го спре. Свиквай.

ghost 20.07.2021 12:40:18

"Българинът заделя по-малко парче от баницата..." просто ни е малка баницата! Безос, ако даде 1%, от неговата баница пак ще е повече от 5% българска баница.

ДР ХАУС 20.07.2021 12:37:58

От 1990 г. до 1996 г. е лекар в областната болница в Кюстендил. Между 1996 - 2002 г. практикува в Тунис, след което отново се връща в Кюстендил, където работи в кабинет, медицински център и болница. От 2012 г. до 2016 г. е лекар в университетската болница „Майчин дом“, София. ТОВА НЕ Е БИОГРАФИЯТА НА ФЕЛДДШЕР В АГ ОТДЕЛЕНИЕ В КЮСТЕНДИЛ - ТОВА Е ДИРЕКТОРЪТ НА УНИВЕСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ПО ... ОНКОЛОГИЯ! АГ ФЕЛДШЕРА СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ СПОРЕД ВАС МОЖЕ ЛИ И РЕДНО ЛИ Е ТОЗИ ЧОВЕК ДА Е ШЕФ НА ОНКОЛОЗИ???

surg 20.07.2021 12:17:40

един път завинаги.....когато се появят усложнения след 2-3 месеца се приема ако трябва в болница и се лекува именно по пътека.....и няма проблем........но когато има 300-400 ИЗ с пациенти които нищо не са подписвали и по телефона твърдят че не са влизали в болница март 2021, тогава има тежко престъпление с мултиплициране и пряка отговорност на лекар от ИЗ, началника на клиника, юристи от болницата, специалист от СМИ на болницата, Началника на болница, служител от РЦЗ и даже служители от НЗОК - защото всичките те знаят чудесно от години какво се върши......затова е писъка сега, ако ще падат глави следва да са много

! 20.07.2021 22:03:14

+++

surg 20.07.2021 12:12:37

те тоя юнак о десетилетия стои в НЗОК и подписва всичко, папка добре, и от време на време се изока за да се разкара....

гост 20.07.2021 11:44:52

престанете с тези клинични пътеки!!пътека за това, пътека за онова, това не е медицина!!!! Не може да се вкара пациент в един измислен калъп, натрапен от здравната каса. Има достатъчно примери в света как може да се заплаща работата в една болница. Колко държави работят в света по този измислен модел с клинични пътеки, 3-4, едва ли повече. Освободете ни най-накрая от това безумие и ни дайте възможност да лекуваме пациентите според медицински стандарти и алгоритми, а не според това какво плаща касата!!! Превърнахте ни в книжни плъхове!

Гост 20.07.2021 17:12:46

Когато мутрокомунистиете не осигуряват финансиране и да махнат клиничните пътеки и да ги заменят с Диагностично Свързани групи (ДСГ) все тая . Даже ще работите повече за същото заплащане. Не са виновни КП ,че комунизмът тук не си е отишъл ,или че разни педали от властта , НЗОК и Здравната комисия не са ги остойностили честно 21 години.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН
03.08.2021 18:00:28

Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН

Доц. Силви Кирилов е изборът на мандатоносителя за съставяне на правителство - партията на Слави ...

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.
03.08.2021 17:02:18 Надежда Ненова

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.

3 286 431 са отчетените и заплатени дейности за 2020 г. на обща стойност 2 237 730 774 лв., става ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...