!
Събота, 27 Юли 2024
27
февр
7
 

Д-р Колчаков: Делът от БВП за здраве трябва да се увеличи двойно у нас

Понеделник, 27 Февруари 2023 | 10:12:23
7

Големият порок в България е, че не изграждаме изцяло проектите. Това каза в интервю за БГНЕС анестезиологът от УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Колчаков. „В България непрекъснато се говори за здравна реформа, най-радикалната промяна

Големият порок в България е, че не изграждаме изцяло проектите. Това каза в интервю за БГНЕС анестезиологът от УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Колчаков.

„В България непрекъснато се говори за здравна реформа, най-радикалната промяна се е случила преди 25 години, когато държавите от Централна и Източна Европа, които бяха част от съветската система на здравеопазване „Семашко“, я смениха с континентално-европейския модел „Бисмарк“. Здравната система е направена така, че всички важни закони са приети, въпросът е, че темпът на изграждане на системата не е завършен дори за 25 години, това е много парадоксално“, уточни той.

Д-р Колчаков припомни, че когато е започнато изграждането на параметрите на новата система е решено в България здравната вноска да е 12%1 с 1% по-ниска от здравната вноска за осигуряване в Германия. „Тъй като винаги има политическа конюнктура, тогава СДС и ръководството са решили, че това ще е много голямо натоварване и за гражданите, и за бизнеса, и най-напред ще бъде въведена 6-процентна вноска за извънболничната сфера, след това три години поред тя ще се вдига с 2%, за да може да стане 12% постепенно. От 2001 г. досега здравната вноска се повиши само с 2%. Това беше по време на Тройната коалиция. Министър-председател беше Сергей Станишев. И днес здравната вноска в България е 8%, докато в Германия е 16%“, подчерта той.

Според него у нас не можем да достигнем и 5% пари за здраве годишно от Брутния вътрешен продукт (БВП), докато средният процент средства за здравеопазване в ЕС се движат между 9 и 10%, като в Германия е над 10%, в САЩ – над 17%.

„Процентите невинаги се разбират, макар че те са парче от националното богатство, което се създава, и дават приоритета на живота и здравето спрямо всички други политики, т.е. в България приоритетът е двойно по-малък, отколкото в ЕС. Какъв е крайният резултат – най-бързо умиращата нация в света. Когато превърнем относителния дял или процента в реални пари, годишно на един българин се полагат от Здравната каса и Бюджета на Министерство на здравеопазването (МЗ) около 500 евро, докато в ЕС средно е между 4 500 и 5 000 евро“, каза д-р Колчаков.

По думите му когато има 8 – 10 пъти по-малко пари за здравеопазване, означава, че имаме по-малко пари за сгради, оборудване, консумативи, материали, апаратура, лекарства, ток, вода. Д-р Колчаков беше категоричен, че това е крайно неприемливо, особено когато се каже, че няма пари за здравеопазване, когато всички други цени са европейски – горивата, хлябът, сиренето, кашкавалът, а напоследък се вижда, че съпоставяйки цените, в Германия, Дания, Нидерландия те са по-ниски от тези в България.

„България има потенциал и възможности да направи стъпки, които са съвсем нормални и реални и нещата да бъдат коренно различни, без да се пренапрягат, т.е. ако България започне да заделя за здраве и за живот процент от БВП колкото адекватния европейски, ние веднага ще имаме два пъти повече пари. Това е отговорността на държавата – да създава приоритети, защото здравето е по-важно от всичко друго, за което се отделят пари, като например полиция, сигурност, подслушвания. В България ние очакваме да дойдат отговорни хора, които да направят приоритети, така че да бъдат равни и съпоставими с европейските като параметри, като проценти. Разбира се, ние не можем да очакваме същите финансови стандарти като западните страни, но трябва да се правят крачки, които са възможни. Ние очакваме и бихме препоръчали това да се прави от новия парламент и от бъдещото правителство“, заключи анестезиологът.

Цялото интервю с д-р Колчаков може да видите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xSFX

Elf 06.03.2023 12:56:54

Kolchakov,ti si sluga na Tikov ,Dogan i RuZZia ,pomagach v iztochvaneto na Balgaria.Otdavna trabvashe da si v Zatvor.Kak go chetete tova nnishtojestvo deto kaza za bitoto s jumruci karmache-,,Niama losha reklama,,.Hora li ste vaobshte ?

Гост 27.02.2023 13:24:50

Те американците неслучайно не искат т.н солидарна здравна система Защото не искат да плащат и за някакви отпадъци лежащи под моста, които имат пари за наркотици, но не и да се самоосигуряват здравно. И тази тук здравна система е лъжливо солидарна ,един куп лежат на нея а никой реално не плаща така,че да функционира адекватно и разходите за здравното обслужване наистина да се покриват. Особено за такива дупки като България ,които тотално нищо не им е подредено европейско ,а политическата класа блъфира за сметка на лекарите.

Гост 27.02.2023 12:26:39

Да, затова промените трябва да са комплексни. Но, че здравната вноска трябва да се повиши и да се въведе доплащане там,където сумите заплащани от НЗОК не покриват цялата себестойност, е безалтернативно и задължително.

чукча 27.02.2023 11:37:05

Повишаването на вноската ще натовари единствено и само редовните 1,5млн. платци и работодателите. Оставащите 5 млн. , осигурявани уж от държавата, ще лежат не техен гръб. А близо

Гост 27.02.2023 11:08:32

Всичко казано е точно така и тези, които са кандидати за властта го знаят. Но какво от това? Факт е, че 25 години не само, че не си мръдват пръста, но водят системата към регрес. Необходим е мощен обществен натиск, за да се завърши здравната реформа и нещата да се нормализират.

Гост 27.02.2023 10:59:14

Процента здравна вноска е пълна спекулация и не работи за реалното заплащане на лекаря. Чудно е че има едни такива, които са толкова зле с математиката. Защото едно е 12% в България при средна заплата 1200лв друго е с в Германия СТОЙНОСТТА 12% набирана върху средно 3000 евро (6000лв) Тук по работещо е ОФИЦИАЛНО ДОПЛАЩАНЕ за този който ползва здравни услуги. А не повишаване на вноската ,която отива в политическата класа на власт, не при работещия лекар

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 27.02.2023 12:55:54

Безкрайно точно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...