Неделя, 24 Януари 2021
28
ноем
15
 

Д-р Колчаков: Хората в системата, трябва да действаме като преса върху хората, които взимат решенията

Нужен ни е план за обезпечаването на страната с медицински специалисти, каза адв. Свилена Димитрова

Събота, 28 Ноември 2020 | 12:29:54 Надежда Ненова
15

Можем да бъдем съпричастни към електронните системи, тъй като има централизирани системи, но и хиляди изпълнители - общопрактикуващите лекари, болници и ДКЦ, където може да бъдат въведени по-авангардни системи. Това каза член на ръководството, УМБАЛ "С

Можем да бъдем съпричастни към електронните системи, тъй като има централизирани системи, но и хиляди изпълнители - общопрактикуващите лекари, болници и ДКЦ, където може да бъдат въведени по-авангардни системи. Това каза член на ръководството, УМБАЛ "Софиямед" д-р Иван Колчаков по време на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор – 1 част“, която се проведе вчера.

Той разказва, че в УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“ и в „Аджъбадем Сити Клиник болница Токуда“ е въведена пълна електронизация на лечението на пациента, така че има проследяемост на терапията и показателите във всеки един момент.

„Здравната ни система е изключително недофинансирана“, заяви обаче той и подчерта, че в България процентът от БВП, отделян за здравеопазване трайно е малко над 4%. „С тези пари се обновяват болници, купува се апаратура, само цената на труда е смачкана. Ако имахме по-добро обезпечаване, или щяхме да купим готова система, защото населението на България е по-малко от голям европейски град, или щяхме да направим конкурс и да докараме най-добрите софтуерни компании в света. Изисква се отговорност от хората, които взимат решенията, а ние, които сме в системата, трябва да действаме като преса върху тях“, каза д-р Колчаков.

„Електронното здравеопазване е изключително важна тема, защото ако бяхме го въвели преди години, може би нямаше да бъдем изправени пред част от предизвикателствата в момента по отношение на лекарствоснабдяването. Ако към днешна дата имахме електронна система за проследяване на наличностите, най-вероятно нямаше да бъдем изправени пред ситуациите на недостиг на определени лекарствени продукти. Контролът върху изпълнението на законодателството също би бил много по-лесен, ако имахме тези данни“, каза председателят на БФС проф. Асена Сербезова.

Тя подчерта, че електронното здравеопазване е много повече от електронната рецепта, но и чрез дигитализацията фармацевтите имат възможности да дават консултации и да проверяват за взаимодействието на едно лекарство с друго.

Трябва да се концентрираме в електронното здравеопазване, а не в иновации при фармацевтите, коментира зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. Той подчерта, че участва активно електронната рецепта да стане факт час по-скоро, но трябва да продължим усилията си за създаването на цялата система.

Проблемът е, че електронната система и електронното направление трябва да стане част от електронното досие на пациента и тук има вероятност да стъпим накриво, каза  Деян Прокопов, управител на Гама Консулт. По думите му първо трябва да има дефиниция за съдържанието на тези документи и чак тогава те трябва да станат електронни, защото има опасност да създадем непълноценна електронна система.

С тази електронна система трябва да работят хора, които да бъдат обучени. Колкото и да са оптимистични вижданията за внедряването на системата, това всъщност е много дълъг процес. Затова паралелно със създаването на електронната рецепта, трябва да се направят програми за обучение на колегите.

Епидемичната обстановка е поставила и студентите, и медицинските университети в нетрадиционна ситуация, поради липсата на контакт на студентите с пациентите, заяви деканът на Медицинския факултет на МУ-София доц. Димитър Буланов в изказването си в панела „Как да помогнем на системата - образование, обучение, дигитални възможности, практика“ .

 „Надявам се обстановката да не попречи на дипломирането на последния курс медици, защото изпитния процес е свързан с доказателства на знанията и не може да се провежда дистанционно“, каза той. Доц. Буланов допълни, че електронните системи са полезни, но без живото общуване са непълноценни за бъдещите медици.

„Средствата са много и са разнообразни. Хубавото е, че можем да минем на наднационално ниво, да преминем границите на държавата“, каза д-р Александър Симидчиев.

„Най-вероятно технологиите и дигиталните възможности ще помогнат в оптимизацията на медицинския персонал, но това за България ми изглежда още много далечна перспектива. Трябва да положим усилия и да бъде създаден план за обезпечаването на страната с медицински специалисти“, каза председателят на ББА адв. Свилена Димитрова.

Тя беше категорична, че трябва да се планира какво ще стане след пет години, когато голяма част от сега действащите медици ще се пенсионират, като не изключва и привличане на лекари от чужбина.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LMSY

Гост 29.11.2020 22:43:22

'като не изключва и привличане на лекари от чужбина'. Ха-ха=ха. Тази лелка избщо не знае какви са заплатите на лекарите в чужбина в това число Африка. В Гана и ЧАД са 2200 US $ месчно допълнително хранене и настаняване. Хал хабер си нямте колко пък взимат в ЮАР и Намибия. Тъпаци, искам да видя черни лекари тук да се посмеем. Аланколууу те отиват в Швеция, Дания и UK и гледат с презрение на вас червените потници .Намалеят ли ук българските лекари с нио няма да може да ги замените .Дори с филипинкси едсестри. Просто ше трябва да ходите в чужбина да се лекувате и да ви съдират червения г з с яки плащания. кеш. Или да станете чужди граждани с 15 пъти по-високи здравни осигуровк и за които ще трябва да работите обаче.. Чао на комунистическите ви мечти за безплатното .Фалшивата ви здравна система в която реално нищо не плащате си отива завинаги и нищичко вече не може да направите

Elf 30.11.2020 09:00:57

Inovasii….bla-bla.Sborishte na bokluci.Lekari niama!Fakt!Narodo-naselenieto psuvashe i bieshe lekarite si.Moralnite otpadaci se biaha pomisili za bogove,pokrepiani ot komunistite i tehnite zakoni.Zatova neka sega mrat.Zaslujena smart,na tezi koito sami si proiznesoha prisadata

Реклама ДКК 29.11.2020 10:30:28

Ако вие сте лабораторен лекар и правите ръчно ДКК с микроскоп, но устройството ви е счупено може да пишете в Google диференциален брояч и да броите с програмата на компютъра с клавиатурата.

Гост 28.11.2020 15:14:00

Kolchakov e priatel na osadenia za izmami i krajba bivsh Advokat Luka Beliov,Sashtia bokluk kato nego,A vie mu chetete glupostite na pedala Kolchakov ot selo Kalugerovo i lakei na Tikov,

Гост 28.11.2020 13:42:54

Стига касиерски простотии! Първо - системата е тежко недофинасирана и второ - тя е тежко дебалансирана. Изключително лоша организация и сбъркани регулации. Всичко това е резултат от некомпетентно управление на стратегическо ниво в продължение на много години.

Реклама ДКК 28.11.2020 12:43:25

Ако вие сте лабораторен лекар и правите ръчно ДКК с микроскоп, но устройството ви е счупено може да пишете в Google диференциален брояч и да броите с програмата на компютъра с клавиатурата.

БДС невъоръжена кълка 28.11.2020 12:42:20

5,4 милиарда от НЗОК, нерегламентирани вземания от пациента, субсидии...за има няма 3 милиона останало в България население ...това да го наречете недофинансиране е наглост!

Dr_Doolittle 29.11.2020 22:31:27

Прости човече, това че някой от властта не е регламентирал плащания не значи лекарите да ти работят за левче бе залухав комуняга .Скоро и да плащате кеш няма кой да ви дойде. Абсолютно не е въможно вече да имате лекари след няколко години въпреки глупостите как щели да наемт и лекари от чужбина. НЯМА КОЙ ДА ВИ ДОЙДЕ бе каскети. Нито от Азия нито от Африка. Моментът беше изпуснат преди десетина годни заради евтиното за вас ватниците. Мечешка услуга ви направиха мутри комунисти ,ще си хапете задника скоро. Плюйте си още срещу вятъра

Гост 28.11.2020 13:15:42

Я виж колко е в Австрия със същия брой население и тогава плямпай. Искаш да се лекуваш по австрийски,ама да плащаш по ганьовски. Не се получава,нали виждаш.

Гост 29.11.2020 09:44:09

Като ми нараснат доходите като в Австрия тогава ще ти търся отговорност както в Австрия !

Гост 30.11.2020 09:00:42

Kaто нямаш австрийски доходи ще си мълчиш,ще си налягаш парцалите и ще се задоволяваш с българската реалност.Няма да помогне реването по медиите за закъснели линейки,за липсващи лекари и за висока смъртност.

Gosr 28.11.2020 15:59:40

Не се получава заради част от некадърни и крадливи и мързеливи лекари!

Гост 29.11.2020 22:34:20

Хей скапаняци, за вас кадърни са само лекарите които не ви искат пари за честния си труд нали? Другите са некадърни а ? Гнусна пролетарска паплач,ще висите по стълбите на болниците с правзни бутилки кислород ,гаранция

Гост 28.11.2020 17:28:19

Ами търси кадърни,бе.Ама те не са безплатни.

Гост 28.11.2020 17:28:15

Ами търси кадърни,бе.Ама те не са безплатни.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...