!
Петък, 19 Юли 2024
05
юли
2
 

Д-р Кондева: Охранителите, пребили пациент в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив, са уволнени

Петък, 05 Юли 2024 | 13:15:57
2

Фирмата, която се грижи за охраната на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, е уволнила служителите си, пребили пациент на 18 юни. Това съобщава служебният министър д-р Галя Кондева в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ д-р Александър Сими

Фирмата, която се грижи за охраната на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, е уволнила служителите си, пребили пациент на 18 юни. Това съобщава служебният министър д-р Галя Кондева в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев.  

Д-р Кондева припомня, че  инцидентът с пациента – британски гражданин, е станал пред Отделението по спешна медицина на лечебното заведение, като охранителите, които са го атакували, са служители на частната охранителна фирма „Брадърс Секюрити груп“ ЕООД, с която лечебното заведение има договор.

По информация от УМБАЛ „Св. Георги“ пациентът е постъпил в Отделението по спешна медицина около 14:30 часа на 18 юни 2024 г. с линейка на ЦСМП, с травма на главата, след масирана употреба на алкохол (съобщена от самия него на преглеждащите лекари). Извършени са консултативни прегледи с лекар неврохирург и ортопед травматолог, клинико-лабораторни и образни изследвания. Пациентът е отказал лечение и е напуснал Отделението – звено „Хирургия“, но е останал в болницата.

„След получен сигнал в дежурния център на „Брадърс секюрити груп” на място са изпратени два мобилни екипа на охранителната фирма, уведомена е и оперативна дежурна част на 2-ро РУ на ОД на МВР – Пловдив. Пациентът започва да се държи грубо и арогантно с охранителите, които остават на място до пристигането на органите на МВР. Екип на оперативна дежурна част на 2-ро РУ на ОД на МВР – Пловдив идва на място в 20:50 часа и след преценка, че случаят не е от тяхната компетенция, напуска лечебното заведение. Последва спречкване между лицето и служителите на охранителната фирма, след което пациентът остава да лежи на земята, в съзнание. След предприети действия от страна на дежурните екипи на лечебното заведение, пациентът е настанен в Клиника по клинична токсикология, където е осъществен лечебно-диагностичен процес, въпреки което същият е починал“, казва д-р Кондева, позовавайки се на информацията от лечебното заведение.

„По случая е назначена прокурорска проверка и е образувано досъдебно производство. За причините, довели до смъртта на лицето, е назначена и се извършва съдебно-медицинска експертиза, която ще бъде приобщена към досъдебното производство. Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив е възложило незабавна вътрешна проверка по случая. Проверена е медицинската документация на пациента, изготвена в ОСМ и Клиника по клинична токсикология, като са изискани писмени обяснения от всички лица, участвали в лечението на пациента“, допълва още министърът.

От охранителната фирма също са направили проверка и в писмено становище до лечебното заведение управителят на „Брадърс Секюрити Груп“ информира, че са констатирани нарушения от страна на двама от охранителите, участвали в инцидента. Нарушен е Законът за частната охранителна дейност, според който използването на физическа сила се съобразява с конкретната обстановка, характера на правонарушението и личността на правонарушителя. Трудовите правоотношения на тези лица са прекратени.

„Брадърс секюрити Груп“ осъществява охранителна дейност на територия на болницата повече от 7 години и до момента не е имало подобен инцидент или оплаквания срещу действията на охранителите.

От УМБАЛ „Св. Георги“ са заявили, че са предприели мерки за засилване на контрола по отношение на извършваното на територията на болничното заведение видеонаблюдение, съхранението и предоставянето на получените данни и уведомяването на отговорните лица, допълва д-р Кондева.

Текста на въпроса може да видите тук, а на отговора на министър Кондева - тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WSQN

Гост 05.07.2024 23:55:00

Тая е супер грозна. Кой я оре тази нива?

Тази 05.07.2024 14:29:30

Баба Яга незнае на кой сват се намира


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...