!
Петък, 19 Юли 2024
04
юли
 

Д-р Кондева: Само КЕП гарантира пълна защита на личните данни на хората с ТЕЛК

Четвъртък, 04 Юли 2024 | 14:19:54


Електронната система за медицинска експертиза https://ibd.mh.government.bg/ не поддържа вход чрез системата за електронна автентикация (еАвт) на МЕУ, което затруднява гражданите при

Електронната система за медицинска експертиза https://ibd.mh.government.bg/ не поддържа вход чрез системата за електронна автентикация (еАвт) на МЕУ, което затруднява гражданите при нейното използване. Това заявява народният представител от ПП-ДБ Божидар Божанов във въпрос до служебният здравен министър д-р Галя Кондева.

„Моля да ме информирате по какви причини системата не поддържа вход чрез еАвт и планира ли се такава възможност да бъде добавена. Обръщам внимание, че за подаване на заявления от физически лица (след влизане в системата), също не следва да се изисква квалифициран електронен подпис, съгласно изменения в Закона за електронното управление, приети през септември 2023 г.“, добавя Божанов.

В отговора си д-р Кондева заявява, че достъпът до Информационната система за контрол на медицинската експертиза не е електронна административна услуга за гражданите по смисъла на Закона за електронното управление, поради което не е вписана в списъка на електронните административни услуги, позволяващи получаването им през Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни услуги, поддържан от Министерство на електронното управление (МЕУ).

„Водещо изискване при вземането на решение за използването на квалифициран електронен подпис (КЕП) като средството за електронна идентификация на освидетелстваното лице за достъп до Информационната система, е специалната категория лични данни за здравословното състояние на лицата, които се обработват в системата. Квалифицираният електронен подпис на физическото лице осигурява ниво на осигуреност „високо“ при доказване на самоличността. Използването на средства за електронна идентификация като потребителско име и парола, ПИК на НАП, ПИК на НОИ, УКД на НЗОК имат ограничена степен на надеждност на претендираната или заявената самоличност на дадено лице“, казва министърът.

Тя уточнява, че данните за здравословното състояние на лицата включват три имена, ЕГН, дата и място на раждане, данни от документ за самоличност, постоянен и настоящ адрес, трудова заетост и  подробна здравна информация относно здравния статус на лицата: направления от личен лекар, резултати от назначени медицински изследвания, диагнози, придружаващи заболявалия, назначени лечения и друга здравна информация.

„C оглед гарантиране правата на гражданите за достъп до техни данни в Информационната система се предвижда в бъдеще да бъде разработена възможност за достъп с облачен електронен сертификат“, съобщава здравният министър.

Д-р Кондева припомня, че освидетелстваните лица могат да достъпват по защитен начин - с квалифициран електронен подпис свои данни в ИСКМЕ през „Вход за пациенти“ на адрес https://ibd.mh.government.bg/. Всяко лице с увреждане или негов законен представител през профила си може да извършва определени действия в Информационната система - достъп до документи в медицинското експертно досие, подаване на заявление-декларация за освидетелстване/преосвидетелстване, получаване на нотификация за издадено експертно решение и други действия, описани в Ръководство за потребителя, разработено от „Информационно обслужване“ АД.

„Когато лице с увреждане не намери свои персонални данни в профила си в информационната система на Агенцията за хората с увреждания, то може да подаде заявление до НЕЛК за актуализиране на данни в информационната база данни. В тази връзка е разработена и НЕЛК предоставя електронна административна услуга „Актуализация на данни в информационната база данни по чл. 108а, ал. 1 от Закона за здравето“, достъпна за гражданите на следния линк: https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi%20na%20uslugi/komisii,%20sazdadeni%20sas%20zakon/uslugi?supplierId=0000. Услугата се заявява до НЕЛК по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), поддържана от МЕУ. За целта лицето следва да притежават профил в ССЕВ (https://edelivery.egov.bg/), достъпът до който се извършва с избрано от потребителя средство за електронна идентификация: ПИК на НОИ, ПИК на НАП, КЕП, мобилен КЕП B-Trust, мобилен КЕП Евротръст“, казва още министър Кондева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y$qD


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...