!
Петък, 12 Април 2024
31
май
4
 

Д-р Красен Венков: Сбъднах мечтата си да работя в Отделението по трансплантация на стволови клетки

Харесвах хематологията още от университета

Неделя, 31 Май 2020 | 11:15:34 Невена Попова
4

Д-р Красен Венков e роден в Плевен. Завършва медицина в МУ – София през 2016 г. В момента е лекар-специализант в Отделение за трансплантация на хемопоетични стволови клетки в Националната специализирана болница за активно лечение на хематолог
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Красен Венков e роден в Плевен. Завършва медицина в МУ – София през 2016 г. В момента е лекар-специализант в Отделение за трансплантация на хемопоетични стволови клетки в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София.

Д-р Венков, как избрахте медицината за своя професионална съдба?

Започнах подготовка за кандидатстване, явих се на изпити и ме приеха да уча медицина. Това беше голямото желание на родителите ми. До трети курс в университета не бях много сигурен, че това е пътят, който искам да следвам. Бавно и постепенно обаче нещата започнаха да си идват на мястото. Обикнах професията си, обикнах работата си и днес трудно мога да си представя, че бих могъл да уча или работя нещо други.

Кое предопредели избора Ви на специалност – защо се посветихте на клиничната хематология?

Харесвах хематологията още в университета. Дълго време обаче не бях уверен в себе си – смятах, че не съм достатъчно способен, за да работя в тази област. Стана така, че след завършването си близо година и половина работих в Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“. Там научих много, придобих много ценни знания и умения. Събрах кураж и реших да опитам това, което ми беше отдавна в сърцето. Исках да специализирам в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, защото тук се извършват трансплантации на хемопоетични стволови клетки, а това ми се е струвало невероятно сложно и интересно. За мой късмет мечтата ми се осъществи.

Разкажете за първите си стъпки в хематологията – имате ли някой скъп спомен, свързан с началото на работата Ви на това поле?

Спомням си първия път, когато ми се наложи да направя костно-мозъчна пункция, трепанобиопсия и най-вече първата лумбална пункция – цялото притеснение, напрежение и „топката“ в стомаха. Сега пак ги има тези усещания, съмнявам се, че някога ще изчезнат. Но съм много по-спокоен и уверен като цяло, както се казва, дишам по-леко.

Кои са Вашите учители, на какво Ви научиха те в професионален и чисто човешки план?

Най-големите ми учители и пример в моя живот са моите родители, на които дължа всичко което съм постигнал досега. Те ме научиха да отстоявам своите принципи, да имам позиция и да я заявявам, да мисля трезво, да ценя на първо място семейството и най-вече да се отнасям добре с хората, да бъда добър човек. В професионален план добавям като много сериозен учител „неволята“ – когато ми се налага сам да си блъскам главата с различни проблеми научавам най-много.

Какви са плановете Ви за професионално развитие, имате ли специфични научни интереси, които смятате да развивате?

Една от мечтите ми в професионален план бе да работя клинична хематология в Отделение по трансплантация на хемопоетични стволови клетки. Отскоро това вече е реалност. Занапред се надявам да продължа в това направление, да натрупам опит, знания и умения в областта, по възможност да се обучавам и в чужбина. Чисто професионалните ми интереси са в областта на малигнените хемопатии. В по-общ план много интригуваща е имунологията и се надявам в бъдеще да имам възможност да й отделя повече внимание и време.

Как прекарвате свободното си време, имате ли любимо занимание извън професията?

За мен медицината е и хоби. Обичам да прекарвам свободното си време, четейки медицинска литература. Имам и друго „нормално“ хоби – тенисът. Винаги когато имам възможност обичам да играя или да гледам тенис на корт. Любимият ми сезон е лятото, а страната, която харесвам най-много е – Италия. Обичам италианската естрада, но и мелъди рок. Харесвам и хубавите книги, любимата ми сред тях е "Хайка за вълци" на Ивайло Петров. А любимото ми ястие са филийките, приготвени по рецептата на жена ми... .

Какво бихте пожелали на своите колеги в този момент – светът започва да се отърсва от епидемията COVID-19, но изненадите въпреки всичко не са изключени?

На моите колеги искам да пожелая, да са живи и здрави, всичко останало е се нарежда лесно. Повечето от тях се занимават с много по-смъртоносни заболявания, които обаче не са толкова „модерни“ като COVID-19. Така че им желая късмет и успех в начинанията.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tZ3K

Валя Борисова 10.07.2020 11:35:49

Прекрасен човек, професионалист с големи знания и умения.

Реклама 16.06.2020 22:46:28

Безплатен Софтуер за диференциално броене на кръвни клетки с микроскоп. ДКК- Диференциална Кръвна Картина. За да я намерите в интернет пишете в Google: диференциален брояч. Програмата имитира функцията на реален WBC Диференциален брояч с 8 бутона. Работи на Windows 10, Windows 7 и Windows XP. Използва се клавиатурата на компютъра за самото броене. https://sites.google.com/view/wbccounterwindows/

Ненова 01.06.2020 10:07:22

Браво на момчето. Симпатяга и добряк изглежда. България има нужда от млади специалисти по хематология, имунология, патоанатомия, генетика и онкология. Тези специалности се развиват бързо и разширяват научния хоризонт през последните години.

Чудесен 31.05.2020 21:42:48

млад колега. Успех!


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли
12.04.2024 17:31:56

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред които изключително популярните ...

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия
12.04.2024 17:12:31 Надежда Ненова

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия

Няма да има селективно договаряне на НЗОК с болници, каквото беше записано в отхвърления от парла ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...