!
Неделя, 10 Декември 2023
16
февр
13
 

Д-р Маджаров с прогноза: До 5 години 50% по-малко лични лекари и затворени болници

32-ма лекари не достигат в МБАЛ-Видин

Четвъртък, 16 Февруари 2023 | 11:59:02
13

В рамките на 4-5 години над 50% ще намалеят общопрактикуващите лекари в страната и със сигурност ще затворят болници като тази във Видин, ако не се вземат мерки незабавно. Това каза пред NOVA NEWS председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров по по

В рамките на 4-5 години над 50% ще намалеят общопрактикуващите лекари в страната и със сигурност ще затворят болници като тази във Видин, ако не се вземат мерки незабавно. Това каза пред NOVA NEWS председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров по повод информацията за недостига на 32-ма лекари във Видин.

Той допълни, че подобна на болницата във Видин е тази в Силистра. „Трябва да се обяви кампания за спасяване на лечебните заведения, които са единствени на територията на областта или общината. Трябва да се стигне и до студентите, които сега записват да учат за лекари или медицински сестри“, каза д-р Маджаров.

„От БЛС отдавна говорим, че не трябва да се генерализират проблемите, а да се посочват конкретните проблеми на всеки отделен регион. Държавата не трябва да взима решения на парче, а трябва да обяви кампания за спасяването на тези региони. Помощта за тази болница и всички като нея трябва да е насочена към кадрите“, каза д-р Маджаров.

Той подчерта, че кадровата криза не засяга само лекарите, а още повече медицинските сестри.

„За една болница в отдалечен район е проблем снабдяването с квалифицирани кадри. Някои болници достигнаха минималните прагове на възнагражденията, заложени в НРД, въпреки атаките срещу този текст от Рамковия договор в съда. Парламентът в последните си дни промени Закона за здравното осигуряване. Оттук нататък всеки, който иска да работи с НЗОК, ще трябва да осигури минималните възнаграждения, записани в НРД“, допълни д-р Маджаров, като уточни, че това е едно от двете неща, които са били направени в последния парламент и които трябва да продължат в същата посока.

„Другото е, че се даде възможност на държавата да подпомага директно за заплати такива региони. Това трябва да продължи, а не да се дават пари на калпак“, каза още председателят на БЛС.

По-рано директорът на МБАЛ „Св. Петка” - Видин д-р Ивета Найденова съобщи, че 32-ма лекари не достигат в лечебното заведение.

По думите й 80 длъжности са заети, нужни са ни още 32 медици от различни специалности. Остра нужда имаме от акушер-гинеколог, спешни медици, невролози, анестезиолози и реаниматори.

„В отделението по трансфузионна хематология е нужен млад лекар, който да приеме опита и практиката на колежката и тя да може да се оттегли. Имаме само един трансфузионен хематолог. Не само заплатите са причина да няма лекари”, каза д-р  Найденова.

Тя заяви, че причината за това едва ли е в ниските възнаграждения, защото откакто е директор, заплатите са се увеличили двойно. „В момента още не можем да достигнем заплатите на колегите в Монтана, но се старая колегите да получават ДМС, с което да се компенсират по-ниските основни заплати. Мисля, че основната причина е застаряващото население в района. В област, в която преобладава населението над 45 години, няма как единствената болница да е оазис на младостта“, каза д-р Найденова.

Директорът на болницата съобщи, че всеки лекар, който започне работа там, ще получи безплатно общинско жилище. Освен това общината е решила да изплати на МБАЛ-Видин 400 000 лв. данъци и такса смет.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7WC*

Alest 23.02.2023 09:04:37

Заместник-министър д-р Александър Златанов ли ще е ПРЕДСЕДАТЕЛ на Надзорният Съвет на НЗОК. Какво стана със оставката, която му искаха БЛС? Гледам продължава да си е той все още. И преговорите за новото НРД се планира да продължават пак с него. Или целта беше да се свали Салчев, а за другия се потулиха

Вива 18.02.2023 09:04:56

А какво чакате? Къде е държавната политика за здравеопазването? Увеличение драстично приема на студенти по медицина! Създайте конкуренция! Вържете тези разглезени млади докторчета с железни договори, за да си изплатят скъпото обучение, а не да гледат в раницата на колегите си извън страната и да мислят само за пари. Сложете таван на заплатите и хонорарите на онези мастити, самозабравили се от алчност професори, и директори на болници, които взимат месечно минимум по 50-60 хиляди лева и пари ще има за всички в системата. Това се вижда от всички. Защо само вие ненаситните доктори се правите, че не го разбирате?

Гост 18.02.2023 13:10:47

Тъпако, последните 5 години младите кандидатстуденти искащи да учат медицина като чуха вас комунягите да им казвате,че ще ги адържате с договори след завършване, знаеш ли какво направиха. Ами вече учат в Дания,Германия ,Ниндерландия за доктори. И ше ги фанеш за чепа вече. Те не са свързани с българското гето и НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ НИКОГА за теб скапаняка не плащащ труда им..А нанаситни са не докторите тук с най-ниските заплати в Северното полукълбо изключая путинската кочинка и КНДР затвора .НЕНАСИТНИ И АЛЧНИ СТЕ ВИЕ нещастниците плюкачи на незаплащан лекарски труд. Вие мислите за пари как да не ги даавате, как да не плащате и десетилетия да минавате метър както цигани лежащи на гърба на обществото, никаква разлика няма с вас .

Спешен медик 17.02.2023 20:34:29

ОПЛ е ДИСПЕЧЕР,продавач на "медицински бланки"!

Гост 18.02.2023 13:01:44

Ти едва ли си спешен медик, просто тъп ватник представящ се за лекар. Обрулени от неплащане на труда им спешни лекари не биха казали това. Защото са на първо място по подгъзуване на тъпаците плюскачи на лекарски труд. И на първо място обект на агресия на мръсни комуняги и мургави питекантропи

Гост 16.02.2023 18:00:59

Така е на GP се ходи само за направление или за болничен.

Гост 16.02.2023 18:43:44

Щото сте гащници и не искате да си плащате при мен тесния специалист. Ама скоро няма да може да получавате талончета, защото и личните лекари ще ви ритнат столчето и ще си работят частно. А дали ще се ориентирате при какъв тесен специалист да отидете с вашата ниска интелигентност не е сигурно ,че ще уцелите ,та много има да плащате на няколко лекари докато стигнете при този за когото сте хахахаха .

Гост ❤️ 16.02.2023 17:57:59

Най-сериозният проблем е липсата на професионалисти по здравни грижи, лаборанти и санитари. Няма условия на труд и заплащане. В 21 век незнам някой да ходи и разчита на личен лекар, освен за някой документ. Основно се търсят конкретни специалисти и спешна помощ.

Гост 16.02.2023 18:46:36

Ще видим къде ще намерите кардиолози, невролози,ендокринолози ,педиатри като вече ги няма и в градове с 50 000 души. Ще плачете за всеки лекар и общопрактикуващ да ви види , хей наглеци ниедни.

Гост 3 16.02.2023 15:41:21

Какъв Семашко те гони?????

Гост 16.02.2023 18:47:22

Който идваше при майка ти преди да се родиш

Гост 16.02.2023 12:45:18

Важното е, че ще има БЛС и задължителен членски внос !

Гост 16.02.2023 12:31:55

Този другар пак си противоречи .Хем казава , че Държавата не трябва да взима решения на парче хем казва ч,е определени ррегиони и болници трябва да се подкрепят: отделни - ТОЕСТ ПАК НА ПАРЧЕ. Много тъпи хора уптавляват тази организация БЛС канализирайки иначе членския внос за лични цели. А иначе не си правете илюзии ,че ще дочакате 50% по-малко лични лекари . Ое при 30 % по-малко , то скапаният ви Семашко рухва на колене ,защото влиза изцяло платеното здравеопазване .Защото останлите глупаци с останали договори с НЗОК простко буквално ще изкукат да поеат цялата тълпа алчно ползващи ватници. Ето това ще се случи- лавинообразно падане на фалшивата ви "здравноосигурителна" касичка НЗОК. Защото е пирамида разчитаща на безплатния трууд на медиците. Смърт на комунизма, другаре !


Всичко за коронавируса
Още новини
41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“
09.12.2023 12:04:12

41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“

41 деца бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето”, който се организира вече 15 ...

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата
09.12.2023 11:06:25

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиале ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...