Вторник, 04 Август 2020
29
юли
3
 

Д-р Маджаров: БЛС е за поетапно въвеждане на е-здравеопазването – с ясни стъпки и пътна карта

Съсловната организация обновява Регистъра си, за да бъде той съвместим с Националната здравна информационна система

Сряда, 29 Юли 2020 | 17:11:56 Невена Попова
3

Увеличението с 30% на възнагражденията на медиците, ангажирани в структурите на МЗ, (РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести, НЦОЗА, ИАЛ, Медицински надзор и др.), което анонсира новият здравен министър проф. Костадин Ангелов, е нещо, ко

Увеличението с 30% на възнагражденията на медиците, ангажирани в структурите на МЗ, (РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести, НЦОЗА, ИАЛ, Медицински надзор и др.), което анонсира новият здравен министър проф. Костадин Ангелов, е нещо, което отдавна трябваше да се случи и ние го приветстваме. Това коментира пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той бе категоричен, че съсловната организация е удовлетворена от начина, по който е протекла първата среща на УС с министър Ангелов вчера, веднага след встъпването му в длъжност.

„Срещата премина конструктивно, разговаряхме за мерките, които правителството, респективно Здравното министерство предприема за финансово стабилизиране и укрепване на сектор „Здравеопазване“. Фактът, че парите са осигурени за работещите в РЗИ, НЦЗПБ и другите обявени структури, ни прави уверени, че нещата се случват и заявеното е напълно реално и осъществимо“, каза д-р Маджаров.

По думите му тази година е малко по-особена заради пандемията COVID-19 и заради това първата и основна цел е страната и здравеопазването в частност да бъдат преведени през тази криза по възможно най-щадящия и безопасен начин.

"На второ място нашият стремеж като съсловна организация е да работим за въвеждането на електронното здравеопазване. Веднага бързам да подчертая, че ние сме за поетапното му въвеждане, на базата на "пътна карта" и ясни, добре планирани стъпки. В тази връзка ще добавя, че правим необходимото, за да оптимизираме Регистъра на БЛС, така че той да бъде съвместим с Националната здравна информационна система и да бъде полезен на всички, които ще ползват данните в него", съобщи д-р Маджаров.

Според него не са нужни многоточкови програми, за да се върви към една цел, но винаги, когато се отива към голяма промяна, каквато е въвеждането на електронното здравеопазване, е важно да има ясно набелязани и последователни стъпки. Д-р Маджаров обясни и причината, поради която преди дни БЛС заяви отказ да подпише Анекса към НРД, ако в него остане текст, определящ тестовия период на отчитането в реално време, както и фиксираната дата на неговото официално въвеждане:

„Отново повтарям: ние сме "за" въвеждането на е-здравеопазването, "за" сме и въвеждането на отчитането в реално време като елемент от системата, просто не смятаме, че това трябва да е изрично разписано в настоящия Анекс, то не стоеше на масата на преговорите. Категорично отговаряме на всички, които твърдят, че някой у нас не иска да има електронно здравеопазване:

Не, ние искаме да има. Категорични сме, че то е важно за всички – за нас като съсловие, за пациентите, за държавата", каза председателят на БЛС.

Д-р Маджаров посочи още, че наред с всички предимства, електронизацията на системата гарантира прозрачност на разходите, а БЛС винаги е защитавал твърдо позицията, че тя е необходима, за да се насочват парите натам, където хората наистина си вършат работата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pthR

Гост 30.07.2020 10:19:08

Abe marliovci.Kakvo razbirate ot tova ,pak vie seliani prosti.Deeba i samozabravianetoto deeeba.Nedeite imitirate tiranina ,che se ne znae i vashata.Ide Vidovden.

Гост 30.07.2020 07:58:35

Подобни "фойерверки"четем от 10 години поне! Правилно се увеличават и парите за хората на първа линия, но никъде не става ясно по кои обективни критерии се приемат, лекуват и регистрират заразените с Covid-19?! Защото без ясна система за обработка и лечение на тези пациенти, няма как да има обективност!

Гост 29.07.2020 21:17:18

Колко в годините поетапно, докато го въведем у нас, хората в нормалните страни ще създадат кой знае какви системи.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Подписват Анекса към НРД идната седмица, в сила ще е от 1 август
04.08.2020 18:59:14 Надежда Ненова

Подписват Анекса към НРД идната седмица, в сила ще е от 1 август

Анексът към НРД с новите цени на клиничните пътеки ще бъде подписан най-вероятно следващата седми ...

 221 са хоспитализираните с COVID в София, 15 са в интензивни отделения
04.08.2020 18:43:13

221 са хоспитализираните с COVID в София, 15 са в интензивни отделения

842-ма са хоспитализираните пациенти с COVID-19 в страната, като най-много от тях – 221, са ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...