!
Четвъртък, 07 Декември 2023
17
март
1
 

Д-р Маджаров: Вярвам, че ще стигнем до добър изход в преговорите с НЗОК

Четвъртък, 17 Март 2022 | 10:15:50
1

Преговорите между Българския лекарски съюз и НЗОК вървят по план и от тях се очаква добър изход. Това стана ясно от думите на председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНТ днес. Той припомни, че в гласувания от парламента бюджет на общес

Преговорите между Българския лекарски съюз и НЗОК вървят по план и от тях се очаква добър изход. Това стана ясно от думите на председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНТ днес.

Той припомни, че в гласувания от парламента бюджет на обществения здравен фонд за тази година има известни промени спрямо досегашните бюджети. „Това е бюджет, който за първи път обърна внимание на огромната маса лекари, които работят в извънболничната помощ, и също насочи много средства към възможността българските граждани да получат повече изследвания в извънболничната помощ“, отбеляза д-р Маджаров.

По отношение на болничната помощ пък според БЛС с настоящия бюджет при по-малко заложени хоспитализации има добра възможност за увеличаване на цените на клиничните пътеки. „Аз вярвам, че ще стигнем до един добър изход от тези разговори, за да дадем едно спокойствие и основа за това, което трябва да се случи в следващите месеци като реформа“, коментира д-р Маджаров, визирайки дигитализацията и останалите анонсирани промени.

Председателят на БЛС се спря и на кадровия проблем в системата, като припомни, че той датира от над 10 години. „Проблемът с кадрите е от повече от 10-15 години, имаше период, в който и приемът, и специализациите бяха много свити на фона на по-ранни години и сега вече виждаме тази дупка, която се оформя във възрастовата характеристика на лекарите. В момента между 30 и 50 години имаме не повече от 15-16%, до 18% лекари“, посочи той и допълни: „Така че този проблем е заложен отдавна и е трудно да бъде решен бързо. Тази и следващата година трябва да се положат усилия, които да дадат старт за решаването му“.

Очаквано, в разговора бе засегната и темата с бежанците от Украйна – както от гледна точка на лечението им, така и във връзка с възможностите за наемането на работа на медиците сред тях.

„Българските лекари заявихме, че ние сме готови да преглеждаме всеки, който има потребност от това от страдащите бежанци, които пристигат в България. Българските лекари са на своето място и ще окажат помощ, докато се случат нормативните промени. Разбира се, разчитаме точно на такъв подход от държавата - да направи необходимото и след това тези средства да бъдат възстановени на болниците, иначе те ще влязат в още по-тежко финансово състояние, а и благотворителността не решава дългосрочно проблемите“, коментира във връзка с лечението на пристигащите д-р Маджаров.

Той засегна проблема с хроничноболните, като посочи, че те имат необходимост от терапия, която не бива да бъде прекъсвана. „Това е нещо много сериозно и е проблем, който трябва да бъде решен. Не може да бъде решен с благотворителност, защото всеки има специфична терапия, която пие. Ако не си носи документацията, трябва да бъде изследван допълнително, да бъде уточнено от какво точно заболяване страда, за да продължи, било то диабет, онкозаболяване и т.н.“, отбеляза лекарят и изрази надежда, че ако оперативно решенията се вземат бързо, няма да има проблем.

По отношение на работата на украински бежанци като медици у нас пък той отново заяви, че според БЛС процедурата по признаване на квалификацията трябва да се съкрати времево, без да се опростява.

За да работят в здравния сектор у нас, желаещите трябва да подадат молба, да преминат през комисия, която проверява съответствието на дипломата им с установения у нас хорариум, както и да положат изпит по български език. „Ние казваме, че това трябва да се случи максимално бързо. Не казваме, че трябва да се облекчат условията, защото не бива да забравяме, че право да практикуваш в България е право да практикуваш в Европа – българските лекари имат право без приравнителни изпити да практикуват в Европа. Така че това, което можем ние да помогнем, е като съсловна организация всеки, който желае, да се обърне към нас и ние ще му помогнем в по-бързото придвижване на документите, подаване на молба към МЗ и съответно ще настояваме, ако досега процедурата е отнемала определено време, това време максимално да се съкрати, буквално до дни“, обобщи д-р Иван Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eP4v

Емигрирал доктор 18.03.2022 21:47:48

"Д-р Маджаров: Вярвам, че ще стигнем до добър изход в преговорите с НЗОК..." ДОБРИЯТ ИЗХОД Е ПОНЕ 300 %-НО УВЕЛИЧЕНИЕ НА НЕ ДОФИНАНСИРАНИТЕ ОТ 30 ГОДИНИ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ! МАДЖАРОВ ДА НЕ МЪНКА НА ПРЕГОВОРИТЕ! АКО НЕ ДОГОВОРИ ГОРНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ ДА СЕ ОМИТА! И БЕЗ ТОВА И ТОЙ И ИМПОТЕНТНИЯТ МУ БЛС, С НАСИЛСТВЕНОТО ЧЛЕНСТВО, СА ОПРОТИВЕЛИ НА ЦЯЛАТА ГИЛДИЯ!


Всичко за коронавируса
Още новини
От
07.12.2023 09:53:13

От "Пирогов" ще заведат колективен иск за обида срещу министъра

УМБАЛСМ „Пирогов“ ще заведе колективен иск за обида и уронване на престижа на болница ...

МУ – Варна отново начело сред медицинските университети в класацията на UniRank
07.12.2023 09:18:02

МУ – Варна отново начело сред медицинските университети в класацията на UniRank

За поредна година МУ – Варна е лидер сред медицинските университети в България и в топ 10 н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...