!
Понеделник, 24 Юни 2024
15
апр
2
 

Д-р Маджаров: В момента важното е да се възстанови нормалният ритъм на работа на болниците

Петък, 15 Април 2022 | 17:09:50 Надежда Ненова
2

На предстоящия утре Национален съвет на БЛС подлежат на обсъждане всички текстове на Анекса към НРД 2020-2022, но това, което вероятно ще възбуди най-разгорещени дебати, е темата с гарантирането на повишаването на доходите на лекарите и сестрите и по-т

На предстоящия утре Национален съвет на БЛС подлежат на обсъждане всички текстове на Анекса към НРД 2020-2022, но това, което вероятно ще възбуди най-разгорещени дебати, е темата с гарантирането на повишаването на доходите на лекарите и сестрите и по-точно как повишаването на цените на клиничните пътеки ще доведе до повишаване на тези доходи.

Това каза пред Zdrave.net председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той обаче уточни, че предложеният от Надзорния съвет на НЗОК текст не е в окончателен вариант. „Със сигурност ще има текст, който ще гарантира повишаването на доходите на лекарите и сестрите в този Анекс, но вероятно няма да бъде в сегашната му формулировка. Важно е да гарантираме по-висок доход на колегите, но също така е важно лечебните заведения да имат възможност да покрият заложените параметри“, каза председателят на БЛС.

Д-р Маджаров коментира и вчерашното решение на Надзорния съвет на Здравната каса, според което индикативните стойности на лечебните заведения за април ще са със 7% по-високи в сравнение с предходния месец, като очакваното увеличение на стойностите за месеците от май до септември е между 20% и 25%.

Увеличението на индикативните стойности на лечебните заведения трябваше да се случи от 1 април, ако бяхме подписали Анекса. Заради липсата му това, което е приела Касата, отново е продължаване на приблизителните бюджети от миналата година.

В следващите месеци след като подпишем Анекса се очаква месечните прогнозни стойности на лечебните заведения за болнична помощ да се увеличат с 20-25%. Това е напълно възможно да се случи, защото вече пет месеца лечебните заведения работят с месечни стойности, които са по-ниски в сравнение с миналата година – около 200 млн. лв., а бюджетът предполагаше те да са осигурени с месечни стойности около 219 млн. лв. Така се формира икономия, която ще бъде прехвърлена в оставащите месеци, които да покрият разликата от получаването на допълнителното заплащане на лекарите и сестрите, което болниците няма да получават от 1 май. По-високите индикативни стойности и увеличените цени на пътеките ще им дадат възможност да заработят повече средства, които да гарантират увеличение на заплатите“, каза д-р Маджаров. 

По думите му тепърва управляващите ще търсят решение за поддържането „в готовност“, за обезпечаването на дефицитните специалности и отделения. „Би трябвало тези, които правят законодателните промени, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, да осигурят възможността за гъвкави действия при възникване на подобен на COVID проблем. Към момента обаче трябва да се стремим към възстановяване на нормалния ритъм на работа на болниците“, каза още д-р Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rfLe

GSAE 17.04.2022 10:22:46

Годината мина, докато се наобсъждате, а идва ред на нов НРД 2023-2025. Него през 24-та ли ще обсъждате? Не визирам само БЛС, те си вършат работата колкото могат, а останалите институции - каса, парламент, МЗ...

Гост 16.04.2022 15:29:49

В момента най- важното за нас е да си починем добре. Затова от Великден до наесен не ни търсете! Да ви лекуват политици, русофили, мутри и всякаква друга долна пасмина!


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...