!
Събота, 27 Април 2024
31
март
6
 

Д-р Маджаров: В условията на пандемия НЗОК се държи сякаш е на друга планета

НЗОК твърди, че антигенният тест не съществува за нея

Сряда, 31 Март 2021 | 13:43:23
6

Българският лекарски съюз все още не е подписал Анекса към Националния рамков договор с Националната здравноосигурителна каса, който да регламентира използването и заплащането на антигените тестове за установяване на COVID-19. Това стана ясно

Българският лекарски съюз все още не е подписал Анекса към Националния рамков договор с Националната здравноосигурителна каса, който да регламентира използването и заплащането на антигените тестове за установяване на COVID-19. Това стана ясно от интервю за БГНЕС на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Всички тези анекси, които сме принудени да подписваме, са в резултат на политиката на ръководството на НЗОК. Става въпрос за ситуации, които се случват бързо и които в предишни години се решаваха много бързо със съвместни указания между НЗОК и БЛС. Тези указания са разрешени по закон“, каза той.

Според него зачитането на антигенните тестове не е задължително да бъде вписано в анекс, а да фигурира като метод за доказване на инфекцията. Председателят на БЛС обясни, че към болниците се обръщат множество пациенти във влошено състояние, които са си направили антигенен тест. „В някои случаи болницата е изправена пред дилемата да приеме пациента с риска НЗОК да не заплати лечението, или да не го приеме, което е практически убийство, или да го накара да си направи тест при положение, че всеки час е важен за лечението му“, коментира той. Отговорът на НЗОК в тези случаи, обясни той, е пациентът да се приеме и след това да му се направи PCR. В много случаи обаче, поясни д-р Маджаров, дори човек да е в тежко състояние, тестът ще е отрицателен, защото вирусът вече няма да е в горните дихателни пътища. „Това нещо е недопустимо. Всеки ден чуваме как половината от тестовете в системата са с бързи антигенни тестове. Позицията на Касата е, че задължително трябва да подпишем анекс към договора. И днес той не е готов. Има изключително голяма съпротива от страна на оперативното ръководство на НЗОК, категоричен бе д-р Маджаров.

Той обясни, че от съсловната организация са изпратили текстовете по въпроса, както смятат, че трябва да изглеждат. „Касата от своя страна не изпраща нито един текст, тя твърди, че този антигенен тест не съществува за нея, той трябва да го има в наредба“, заяви председателят на БЛС и допълни - в условията на пандемия НЗОК се държи сякаш е на друга планета.

Той посочи още, че в пика на епидемията болници са подложени на глупави документални проверки и даде пример с изискването да се изпраща историята на заболяванията на всички пациенти, които са преминали или лежат с COVID-19, за да се заплати лечението им. В тази връзка той припомни и че неслучайно в момента се заплаща 85% от дейността им.

Защо трябва да тормозите моите колеги по болниците, разкриват се нови и нови отделения, хората се душат, а вие ги подлагате на някакви формални проверки, обърна се задочно той към НЗОК.

„Основното, което НЗОК прави, е да изпълнява едни формални функции, с които да пречи. Преди пречеше да се разкриват легла - отне им се това право. Сега само като каже министърът и на другия ден болниците имат с 20% повече легла за болни за COVID. Преди това не се случваше заради НЗОК. Сега, в момента пречи да се плаща за тези болни, защото били доказани само с антигенен тест“, заяви той.

По думите на д-р Маджаров той има уверение от председателя на НЗОК Жени Начева, че анексът ще бъде подписан.

Той обясни, че в анекса има и „по-страшни неща“. „В нормална обстановка ние сме приели, че ако се лекуваш в една болница и там не постигнат необходимото, и те изпратят в по-голяма болница, парите за твоето лечение се получават само във втората болница. По този начин избягваме неквалифицирани болници да те приемат, да те държат малко, да се влошиш и да те изпратят. Това е добре в спокойна обстановка“, обясни д-р Маджаров. Той обаче допълни, че в ситуация на епидемия БЛС са алармирали, че това трябва да бъде избегнато, защото не може всички COVID-болни да се препратят в „Пирогов“ и „Александровска“.

Другият проблем е заложен още с подписването на НРД и е свързан с електронното попълване на историята на заболяването. „Там записахме, че няма да стартира нищо по електронизацията, както стана с електронната рецепта, докато не бъде изработено в работна група в министерството, не бъдат разписани процесите и те не бъдат утвърдени от Наредба на министъра. Касата реши, че на 1 април, каквото и да става, го въвежда. Там е напълно безумно обяснено как се попълва електронното досие – то не е електронно, защото според Касата само първа страница е електронна, всичко останало е на хартия. И след всяка манипулация, която прави някой трябва да се подписва“, разясни  д-р Маджаров.

Той поясни, че модулът обаче още не е готов и за разработването му ще са нужни поне три месеца.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@DRg

Кирил и Методий 31.03.2021 19:35:17

Как извънземни бре? Тия орден ще му дадат за дето ни раздава милиони безотчетно !!! Е дава и на жена си и на сестра си ама кпконпии си затваря очите !

Гост 31.03.2021 20:09:39

Коя е сестрата на Салчев? Жена му до скоро беше в Софиямед голям шеф.

Гост 31.03.2021 18:45:10

Маджаров, КОЙ подписа през ноември 2020 година РД-НС-01-4-5 от 26.11.2020 година където е заложено ,че АНТИГЕНЕН тест и PCR НЕ СА едно и същo, и код U 07.1 за доказaн коронавирус може да се ползва само след PCR. Маджаров, КОЙ подписа РД - НС -01-4-7 / 30.12.2020г. ЗА НОВИТЕ ,,ИЗ“ И като ГИ подписа, БЕШЕ ЛИ СЪГЛАДСЕН С ТЯХ ??? . Маджаров ТИ подписвал ли си тези документи, И АКО СИ ГИ ПОПИСВАЛ --ЗАЩО ГО НАПРАВИ ????

Оз 31.03.2021 14:58:35

Женито от МЗ и Дана от НЗОК с мухльото Салчев правят само глупости. Един болен не са излекували през живота си. Изпълнители на поръчки и комисионни. Каката от Шумен е пенсионерка, но още ламти. Шут на изборите.

И ся 31.03.2021 14:46:53

и ся какво правим с новото ИЗ от утре. Побъркахте ни бе малоумници

Гост 31.03.2021 14:20:35

Не е лъжа ! Така като ги гледам 90 % приличат на извънземни там !


Всичко за коронавируса
Още новини
Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството
26.04.2024 17:21:58

Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството

Допълнителни 29 083 010 лв. са одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването. Това ст ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...