!
Събота, 27 Юли 2024
17
ян
10
 

Д-р Маджаров: Готови сме с предложения за новия рамков договор

Вторник, 17 Януари 2023 | 11:17:52
10

„По подготовката на нашите предложения за новия рамков договор ние не сме спирали да работим, тъй като още от лятото, а и през целия този 3-годишен период ние непрекъснато получаваме предложения от нашите сдружения по отделните специалности за пр

„По подготовката на нашите предложения за новия рамков договор ние не сме спирали да работим, тъй като още от лятото, а и през целия този 3-годишен период ние непрекъснато получаваме предложения от нашите сдружения по отделните специалности за проблемите, които те срещат в ежедневната си работа. Те са събирани умишлено, за да дойде този момент, в който трябва да се договорят новите условия за работа“. Това казва в интервю за „Фокус“ председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му тъкмо това е бил поводът съсловната организация да излезе от преговорите, защото от касата нямало желание да се разговаря конструктивно, а се имитирали преговори.

„Сега сме готови с предложения, които да обсъждаме с експертите на Касата. В по-голямата си част от тях сме срещнали разбиране в неформални разговори, тъй като ние дълги години работим с тях, просто те имаха проблем със своето ръководство“, смята д-р Маджаров.

По същество по отношение на това, което БЛС иска да бъде включено в новия Рамков договор, председателят на съсловната организация посочва, че е наложително да бъдат приложени достатъчно ясно и разбрано промените, свързани с дигитализацията, електронизацията в процесите, тъй като преди 3 години такова нещо не е имало. „А знаете, че сега дори Наредбата за единната информационна здравна система (НЗИС) влезна в сила“, припомня д-р Иван Маджаров.

По отношение на работата на самата система пък той изразява надежда политиката, започната миналата година, в която е даден превес на извънболничната помощ, да бъде продължена. „Само така думите, че извънболничната помощ е приоритетна, получават своята пълнота. В противен случай преди това бяхме свидетели само на думи, колко е важно пирамидата да се обърне, как общопрактикуващи и специалисти от извънболничната помощ трябва да получат своето място, а в същото време винаги бюджетът на Касата се гласуваше от парламента с превес за болнична помощ“, коментира шефът на БЛС.

По думите му от извънболничната помощ трябва да се премахне ненужната административна тежест и трябва да се направи така, че лекарите да усетят желание да работят там, за да осигурят необходимите грижи за пациентите без да се налага да влизат в болница. „Това е най-важното в следващите 3 години, защото това, което наблюдаваме, е, че в първичната извънболнична помощ и в специализираната сме изправени пред катастрофа. В първичната помощ над 70-80% от лекарите са над 50-годишна възраст, над 40% от тях са в пенсионна възраст, и ако ние в следващите години, включително и през този рамков договор, не предприемем мерки, само след такъв период, между 3 и 5 години, ще изпаднем в състояние, в което цели територии, цели региони от страната няма да имат нито един общопрактикуващ лекар по физиологични причини, просто защото животът ще е направил така, че те няма да могат да работят“, за пореден път предупреждава д-р Маджаров.

Според него вариантът дадена медицинска дейност да стане привлекателна е чрез стимули. „Както преди години, когато за първи път се въвеждаше тази система, тогавашното управление на държавата изплати и даде възможност на тези, които решат да работят като общопрактикуващи, да оборудват кабинети със солидни за тогавашното време суми, и осигури тогавашните 4200-4300 общопрактикуващи за цялата страна, така и сегашното управление, който и да управлява държавата, ще трябва да вземе това политическо решение и да осигури стимули за лекарите и медицинските сестри да работят в системата на извънболничната помощ“, отбелязва той.

Председателят на УС на БЛС информира още, че още в сряда ще се проведе среща между представители на съсловната организация и новото ръководство на НЗОК. „Предполагам, че ще направим реален график, с който да започнем още от следващата седмица. Задачата, която си поставяме ние, надявам се и НЗОК да виждат по този начин графика, преди приемането на бюджета да сме готови с готов рамков договор в текстовата част и да очакваме само бюджета на държавата, за да допълним този рамков договор и с цените и обемите, съобразени с гласуваните средства от парламента, за да може веднага след това да се подпише този рамков договор, ако е одобрен от двете страни, разбира се“, казва още д-р Иван Маджаров.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8v5p

Канът 17.01.2023 20:56:53

На преговарящите от БЛС и на експертите от НЗОК трябва да се пусне игралния филм за живота на Джузепе Москати. Тези, които не са осъзнали за какво иде реч, сиреч бизнесмените и от двете страни, моментално да бъдат бити с тояги и изпъдени!

Черногъзец Храбър 17.01.2023 18:43:22

Както все повтарям: Организира се безконтролно източване на НЗОК!

Д-р Маджаров: 17.01.2023 13:34:37

Готови сме с предложения за новия рамков договор-vsichi pari na kasata v smetkata na Tikov !

Гост 17.01.2023 13:28:11

Пенкова ли е новото ръководство?

Гост 17.01.2023 12:06:23

Какво стана с остойностяването на лекарския труд?

Гост 17.01.2023 13:36:41

Exeee…..,,остойностяването,,.oIo-tova stana!

Гост 17.01.2023 12:02:41

Гледаме и слушаме внимателно.Дотук БЛС е за държавни пари от консолидирания бюджет за областните болници и повече пари от НЗОК за доболнична помощ.Що за модел?А други здравноосигурителни каси кога?

Гост 17.01.2023 11:32:31

Абсолютна пионка за изпълнение на поръчки. Кое ново ръководство на каста, като то е същото......

Гост 17.01.2023 11:31:47

Кое е новото ръководство на НЗОК?

Гост 17.01.2023 12:24:01

Без ината и злобата на Салчев е ново вече.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...