!
Неделя, 14 Април 2024
03
апр
1
 

Д-р Маджаров: Дигитализацията у нас не е облекчаващ, а задължителен елемент

Сряда, 03 Април 2024 | 10:12:46
1

През годините ще видим със сигурност дали има или не ефект от електронното предписване. Постепенно ще бъдат включвани и други медикаменти към електронното предписване, макар че това е възможно и сега, тъй като всеки медикамент може да бъде предписван е

През годините ще видим със сигурност дали има или не ефект от електронното предписване. Постепенно ще бъдат включвани и други медикаменти към електронното предписване, макар че това е възможно и сега, тъй като всеки медикамент може да бъде предписван електронно. Това каза пред БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод задължителното изписване на антибиотици и лекарства за диабет само на електронни рецепти.

Той обаче съобщи, че МЗ не е приело предложението, което Лекарският съюз е направил на министър-председателя да бъдат определени конкретни лекарски практики в ПИМП и СИМП и в болнична помощ, в които срещу някакви стимули да издават само електронни предписания. Така е можело да се види ефекта от това както в кабинетите, така и в аптеките.

„Въпреки че в момента антидиабетните лекарства се изписват 100% електронно, отново има забрана за техния износ. Има забрана за износ и на антибиотици за деца. Това означава, че не в предписването е причината за недостига. Същевременно нищо не се е променило във времето на отлагателния период. За 5 месеца нито веднъж не се е събрала тази прословута работна група, която беше обявена в кабинета на премиера. Не се промени нищо друго, освен това, че „Информационно обслужване“ обяви, че е направило възможно офлайн изписването, но това за нас винаги е бил най-малкият проблем. Не беше направена дори малка стъпка в посока на решаването на проблемите, които ние посочихме. Позицията на МЗ беше позиция на щрауса в изчакване на 1 април“, каза д-р Маджаров.

Той предупреди, че с тези си действия Министерството е отдалечило лекарите, фармацевтите и пациентите от приемането на дигитализацията, защото тя не се явява като облекчаващ, а като задължителен елемент.

По отношение на увеличените цени за прегледи без направление д-р Маджаров каза, че намира за странно, че се обръща толкова голямо внимание на това как се формират свободните цени в лечебните заведения. „Някой пита ли защо се повишават цените на другите услуги? Определянето на цените се подчинява на икономическа логика и няма нищо изненадващо, че това се случва и със свободните цени в лечебните заведения. Ако започнем и в частните прегледи да правим регулация, ще станем най-регулираната професия“, каза той.

Председателят на БЛС коментира и проучването на икономическия принос на здравеопазването у нас. „Проверихме каква роля заемат лечебните заведения от първичната помощ до болниците и се оказа, че здравеопазването е на четвърта по важност сфера в икономиката ни“, каза д-р Маджаров.

„Доказа се, че всеки лев, който нашето общество влага в здравеопазването, е инвестиция и не е потънал в нищото“, каза още той.

Д-р Маджаров коментира и проблема със застаряващите кадри в сектора, като каза, че ако МЗ и парламентът не вземат спешни мерки, ситуацията ще се влоши драстично. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uQ8K

Гост 03.04.2024 10:51:47

Гетов!


Всичко за коронавируса
Още новини
Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...