Вторник, 24 Ноември 2020
03
авг
10
 

Д-р Маджаров: Единственото, което не плащаме на европейски цени, е трудът на медиците

Петък, 03 Август 2018 | 10:11:58
10

„Познавам д-р Дечев като един от най-добрите професионалисти в нашата сфера. Той вече е бил в управлението на касата, дълги години управлява и лечебно заведение, така че подкрепям всички тези, които изложи. Смятам, че идеята за това финансовият р

„Познавам д-р Дечев като един от най-добрите професионалисти в нашата сфера. Той вече е бил в управлението на касата, дълги години управлява и лечебно заведение, така че подкрепям всички тези, които изложи. Смятам, че идеята за това финансовият ресурс на НЗОК да се насочва там, където може да се постигне ефикасност, ефективност и контрол, е в основата на това да избегнем лобизма там, където има опасност от него, там, където се кръстосват големи парични потоци”. Това коментира пред „Телеграф” председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той коментира и очаквания нов здравноосигурителен модел, като посочва, че недостатъците на сегашния не са свързани нито с достъпа до здравеопазване, нито в липсата на високи технологии, нито с качеството на специалистите и апаратурата, а с правилата, по които работи системата. „И точно те носят вина за недоволството на обществото. Аз очаквам промените, които ще предложи екипът на министъра, да са насочени към това”, казва д-р Маджаров.

По думите му, в системата трябва да има баланс, така че с наличните ресурси да се постигне удовлетвореност и у пациентите, и у изпълнителите на медицинска помощ, и у производителите и търговците на лекарства. „В противен случай ще останем държава само на недоволни пациенти”, прогнозира той.

Председателят на БЛС за пореден път подчертава, че една от стъпките за промяна в системата трябва да е въвеждане на регламентирано доплащане. „Всички изследвания показват, че освен публичните средства от 8% здравни осигуровки в България се харчат още почти толкова пари - около 4 млрд., които са нерегламентирани. Този факт би могъл да се използва, за да се въведе регламентираното доплащане”, казва той и допълва: „Давам си сметка, че на пръв поглед звучи като нелепо. То обаче ще доведе до позитиви. Ще даде възможност пациентът сам да контролира какво се случва по време на неговото лечение. Ще даде възможност лечебните заведения да привлекат на място специалисти на европейско, световно ниво, да могат да го предложат напълно регламентирано в ценоразписа си. Коректно е и към самите пациенти да виждат колко струва лечението им и да доплащат една малка част от него. Тази малка част е контролна - когато е регламентирана, те ще могат да избират дали да го направят или не, защото доплащането се явява в случаите, при които човек иска нещо повече, отколкото му гарантира основният пакет на НЗОК”.

За да се регламентира това обаче, първата стъпка е остойностяването на дейностите в лечебните заведения и труда на медиците, отбелязва още д-р Маджаров. „Само тогава напълно прозрачно пред всички български граждани ще можем да кажем - да, това струва толкова, защото лекарствата са на европейски цени, апаратурата е на европейски цени. Всички знаем, че и токът, и водата, и горивата вече са на европейски цени. Единственото, което не плащаме на европейски цени, е трудът на лекарите и на медицинските сестри”, подчертава той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Df1T

Луд 06.08.2018 22:24:59

Без лекар, няма лечение. Всеки трябва да уважава труда си и да иска достойно заплащане. В условия на пазарна икономика всички трябва да заплащат получените здравни услуги.

ПОТЕНЦИАЛЕН ПАЦИЕНТ 03.08.2018 22:45:21

"Д-р Маджаров: Единственото, което не плащаме на европейски цени, е трудът на медиците". Добре го констатираш, но нищо не предлагаш - анекси към НРД 2018 по отношение цените на медицинските услуги или оттегляне подписа на БЛС под НРД 2018? ДЪРЖИ ЛИ ТИ!!! ВЕДНАГА ЩЕ ТИ СПРЕТНАТ КОМПРОМАТИ И КУКЛОВОДИТЕ ЩЕ ТЕ ИЗДУХАТ ОТ СЦЕНАТА!

Потърпевш 03.08.2018 22:35:37

".......Единственото, което не плащаме на европейски цени, е трудът на медиците....." ЗАСЛУГАТА ЗА ТОВА Е НА ПЛУЖЕЦИТЕ ВЕНЦИ ГРОЗЕВ, ГАЛИНКА ПАВЛОВА И ДЕЛЕГАТИТЕ НА СЪБОРА ГЛАСУВАЛИ ЗА ПОДПИСВАНЕ НА УНИЗИТЕЛНИЯ НРД 2018!!!! АНАТЕМА!!! КОГА И КАК ЩЕ ПОНЕСАТ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ? ДА ЧАКАМЕ БОГ ДА ГИ НАКАЖЕ Е НАИВНО!

gost 03.08.2018 13:27:46

Този е уникално тъп.

Гост 04.08.2018 22:12:40

Не, теб просто те е страх ,че утре ще си плащаш РЕАЛНО здравното обслужване, затова тези идеи те тресат , но в отчаянието cи на ватник не можеш да напишеш нищо освен лични нападки.

Tinka 03.08.2018 12:56:46

Защо в Пеевска медия драги ми Маджарофф

Гост 04.08.2018 22:16:00

Точно защото в свинските вестници се пишат най-големите лъжи за здравеопазването. Тамошните дописници трябва да се ограмотят.

Лекарка СМП 03.08.2018 12:52:19

Проф. Борисова беше, единствено тя досега, директна и права, заради което безславно я изпратиха, а журналистите тъй и не разбраха защо. Дали?

Точно подобни думи 03.08.2018 11:48:30

Струваха главата на Ана-Мария Борисова преди време. Помните ли я ? Достатъчно беше едно интервю пред БТВ ,в което тя обясни как ще въведе официално доплащане и - на следващия ден вече не беше министър . Пожелавам успех на Маджаров . Дано е дошло времето .

Гост 03.08.2018 11:16:37

Никой не иска европейски цени на труда . Достатъчно е да се плати европейската цена за апаратура , консумативи , наеми , европейски цени на НИ ........... , а не да се прехвърля тази стойност върху мед труд . Не лекарите и сестрите да плащат от джоба си , от българските си заплати , които вече достигат мизерно ниво .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра
24.11.2020 18:02:26

Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра

Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра има нов директор - кардиологът д-р Васил Сл ...

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите
24.11.2020 17:12:20

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите

Ако имаше съзнание у хората, нямаше да имаме по над 3000 нови случая на ден, а по 300 на ден. Тов ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...