Петък, 24 Май 2024
16
окт
5
 

Д-р Маджаров: Електронното здравеопазване ще ограничи възможността за злоупотреби

Направлението за PCR тест се издава от РЗИ и НЗОК го заплаща, само ако е положителен

Петък, 16 Октомври 2020 | 17:01:37 Надежда Ненова
5

В края на миналата седмица в работната група по изработване на електронната рецепта беше представен прототипът й, което даде надежда, че електронното здравеопазване най-после ще стартира наистина според прогнозите до края на годината. По този повод

В края на миналата седмица в работната група по изработване на електронната рецепта беше представен прототипът й, което даде надежда, че електронното здравеопазване най-после ще стартира наистина според прогнозите до края на годината. По този повод разговаряхме с председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров, електронната рецепта е почти готова. Смятате ли обаче, че има нужда от уникален QR-код, за да бъде използвана от пациентите?

В работната група бяха обсъждани различни варианти, за да се  предвидят всички възможни ситуации. Рецептата ще бъде отпечатвана и ще има нужда от QR-код, в случаите, когато издаването на рецептата се случва в кабинета на лекаря, а той в този момент няма интернет връзка. Тогава кода ще е нужен, за да може от аптеката да публикуват информацията в системата. При идеални условия, в които и аптеката и лекаря са онлайн, тогава става въпрос за изцяло електронно изписване на рецептата, като системата генерира код. Задачата му е да удостовери, че човекът, който ще получи лекарствата е същият, на когото е изписана рецептата, защото ЕГН-то не е достатъчно добре защитено. Тази тема още се дискутира и може да се наложи и друг начин на допълнителна сигурност. Необходимо е да има и тестов период, за да сме сигурни, че избран най-добрия работещ модел. Трябвя категорично да е ясно, че замяна на лекарства в аптеката, няма да може да се случва без изричното съгласие на лекаря.

Можем ли да кажем, че с поставянето на това начало вече сме напът да стигнем до електронното здравеопазване?

Електронното здравеопазване не е само електронната рецепта. По-важното е, че е сложено началото на изграждането на Националната здравна информационна система (НЗИС), а рецептата е една частица от системата. Предстои да бъдат създадени всички останали компоненти и когато е готово й електронно досие на пациента с достъп на лекари, болници, РЗИ, ще видим всичките й предимства. Електронната рецепта ще облекчава в известна степен хората в отдалечени региони например, но ясно трябва да подчертаем, че това не отменя посещението при лекаря. Предимства ще има и за пациентите, които ползват скъпоструващи лекарства по протокол, защото ще им спести обикалянето по институции.

Възможно ли е НЗИС да ограничи извършването на излишни процедури на пациентите, надписването на заболявания или отчитането като извършени недействителни дейности?

В момента много трудно се проверява какво е получил лично пациента и какво е изпратено в Здравната каса. Практически Електронната система ще обезсмисли даването на ръка на епикриза и няма да допуска издаването на две различни епикризи. Това е една от целите на системата – да се ограничи възможността за документални злоупотреби. И сега за отчитане на неверни данни или неизвършена дейност, законът е пределно ясен. Не само, че не се заплаща от НЗОК, но се носи и наказателна отговорност. В Закона за здравното осигуряване е предвидено прекратяване дори на договор със Здравната каса при установяване на такива нарушения от изпълнител на извънболнична или болнична медицинска помощ. Спорно е обаче доколко тази клауза е прецизна и работеща, защото самото понятие „неизвършена дейност“ не е точно регламентирано и е трудно доказуемо, а същевременно санкцията е твърде тежка за цялото лечебно заведение. Санкцията трябва да бъде на първо място за конкретния извършител, след това за отделението и чак накрая, за съответното лечебно заведение. Какво е виновен даден лекар, че колегата му в съседното отделение злоупотребява. Но ако конкретният нарушител например знае, че ще загуби доходите си за известно време, той ще се замисли дали да го прави. Сега да прекратиш договор на болница е доста тежка процедура. Трябва да има промяна в законодателството, която да направи санкциите работещи. Мерките трябва да са ефективни, а санкцията да бъде достатъчно тежка, но и същевременно приложима. Предлагали сме го много пъти и се надявам, че ще се приеме, защото така ще се прекратят злоупотребите.

Как трябва да изглежда електронното направление за PCR-тестове, за което личните лекари настояват да се въведе, а  от НЗОК твърдят, че са направили такова предложение, но вие, от БЛС, сте го отхвърлили?

От НЗОК повдигат тема, която беше поставена през месец юли и не беше свързана с електронното здравеопазване, а с въвеждане след двадесетина дни на съвсем нов метод за отчитане на цялата извънболнична помощ.  Става дума за отчет в реално време на всяка извършена дейност без обаче да има никаква техническа готовност за това. В този параграф беше записано още , че заплащането ще се извършва само след установено съотвествие при засичане на данните. Това е радикална промяна и ние отговорихме, че нямаме мандат да подпишем такива промени в НРД по средата на годината. Това може да се реши само на  Събор на БЛС. Единственото нещо, за което имаме мандат са промени, свързани с подобряване на условията, а не за съществени промени в системата.

Откъс от предложението на НЗОК

По отношение на електронното направление, всъщност става въпрос за назначаване по електронен път на това изследване в случаите, когато пациентът има оплаквания и се обажда по телефона на личния си лекар. Сега лекарят може да му каже или „остани си вкъщи и се изолирай“, или отиди до РЗИ, за да получиш назначение за PCR. Това е направление през информационната система COVID.ID.  Системата към момента не работи добре и трябва да има възможност ОПЛ да отбелязва пациенти в нея. Друг е вариантът, когато пациентът сам е дошъл при лекаря, когато има констилация от симптоми, лекарят да даде направление за тест. Проблемът идва от решението на държавата борбата с COVID да се води със средства от Здравната каса и и е абсолютно задължително да има увеличение на бюджета на НЗОК за 2021 г. Три са основни причини за това. На първо място, разходите за здравеопазване нарастват, защото има нови технологии, иновации, иновативни лекарства, иновативни операции. Освен това тази година голяма част от пациентите, които трябваше да потърсят помощ по повод хронични, онкологични и т.н. заболявания, ще я потърсят в следващата. И на трето място, непредвидените разходи, които ще ни очакват отново във връзка с COVID. Държавата трябва да започне да взима нестандартни решения.

Стана ли ясно защо НЗОК плаща толкова малко тестове при положение, че има възможност за над 2400 теста на ден?

В указанието кой пациент да бъде лекуван по 104 клинична пътека, известна още като Ковид пътека, е записано, че трябва да има положителен PCR тест. Същият този текст е пренесен в заповедта, която реглементира как да се заплащат и на кого PCR тестовете. Така се оказва, че направлението за PCR тест се издава от РЗИ и НЗОК го заплаща, само ако е положителен. Т.е. ако в лабораторията са направени за ден  100 теста, а има само два положителни, то Касата ще заплати само тях. Не говорим за тези, които са за сметка на РЗИ и се заплащат от бюджета на МЗ  по друга методика. Това може да се види в заповедите на Министерството, вероятно сега, при министър Ангелов, този проблем ще бъде оправен.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
p*EF

Реклама ДКК 28.11.2020 12:40:01

Ако вие сте лабораторен лекар и правите ръчно ДКК с микроскоп, но устройството ви е счупено може да пишете в Google диференциален брояч и да броите с програмата на компютъра с клавиатурата.

Гост 18.10.2020 17:40:36

Върхът на импровизациите, симулациите на управление, любителството във властта и дилетантството в стратегическия мениджмънт е днешното разпореждане на ББ карантината да се свие до 10 дни. На такова еднолично злоупотребяване с власт без разумни аргументи и достатъчно сериозни основания, при соца му викаха с презрение волунтаризъм“. Така анализира ситуацията в страната експертът по национална сигурност проф. д-р Николай Слатински. Според него, подобен извод за 10-дневна карантина може да се направи само от професионалистите, експертите, специалистите, епидемиолозите. Не може толкова важни решения да се постановяват в зависимост от това с кой крак е станал премиерът и дали се е паднало ези или тура при подхвърляне на монетата преди той да реши какво да предприеме. Така не се прави в нормалните държави, а подобно решение не се приема по настроение или след хрумване, слепешката и по метода проба-грешка-пак проба-пак грешка. „Само да напомня – „по телевизията“ казаха, че футболисти на „Ливърпул“ имали 14 дневна карантина според съответните задължителни медицинско-процедурни протоколи, след това им били задължително направени през определено време два (не един, а два) нови теста, които дали отрицателен резултат. И едва тогава приели, че те вече не са заразни„, коментира още експертът. А у нас първо махнаха тестовете след 14-дневната карантина и почти незабавно след това по заповед на щуката намалиха карантината от 14 на 10 дни. И то без надеждна обосновка. Да, може и да са достатъчни 10 дни, защо да не допуснем, че вирусът у нас се държи различно, отколкото по света (където говорят и за 28 дни понякога), но не може, не бива и не трябва волята на един-единствен човек да се натрапва на обществото като стратегия за контрол над вируса. Даже Тодор Живков не си позволяваше без експертизата на специалистите, да гази с ботуши по оголените нерви на жизненоважните проблеми на обществото. „А този премиер превръща незнанията и комплексите си в най-големия риск за държавата, обществото и гражданите… Той преди месеци грачеше грозно зловещо за черните чували и спря държавата, забранявайки заедно с важните 10 неща още други 90. Сега премахва всички мерки и брутално ходи без маска, верен на своето убеждение, че носещите маски са жалки страхливци„, е категоричен Слатински. В тази връзка в медийното пространство излезе и отворено писмо до премиера Бойко Борисов от български лекар, който с възмущение коментира дейнствията на първия в държавата. Д-р Борис Таблов е анестезиолог-реаниматор в град Нойрупин, Германия. Епидемията от COVID-19 го поставя в първите редици на лекарите, борещи се за живота на тежкоболни пациенти. Реклама Д-р Борис Талбов, снимка: Offnews.bg Ето и част от отворенот писмо: Уважаеми г-н Борисов, Пиша това писмо в качеството си на разтревожен гражданин във връзка с излязлото в медиите съобщение, че цитирам : „Министър-председателят Бойко Борисов изненадващо обяви, че карантината на заразените с коронавирус в България ще бъде намалена от 14 на 10 дни. В изявление пред журналисти в Брюксел, където е на заседание на Европейския съвет, Борисов заяви, че е разпоредил тя да бъде съкратена. Минути по-късно в изявление, публикувано в профила му във „Фейсбук“, вече се заявява, че карантината ще бъде намалена на 10 дни.“. В качеството си на лекар, следящ от близо темата COVID-19 смятам, че подобно решение може да бъде взето единствено от експертите имащи необходимите научни познания да интерпретират все още нееднозначните научни данни за вредите и ползите от подобно решение. При рязко растящ брой на постъпващи пациенти в здравните заведения, липса на адекватно обхващане на контактните лица на далите положителни проби, изразената позиция за присъствено обучение на учениците, въпреки множеството случаи на заболели учители и ученици в последните дни, което прави училищата идеална среда за нарастващо разпространение на вируса, недостатъчно еднозначни доказателства, че този срок на карантината е оптимален, подобно решение създава условия здравната ни система да рухне с всички негативи от подобен сценарий. Същата здравна система, която пролетта се опитвахте да предпазите от претоварване с цената на далеч по-радикални мерки, въпреки значително по-малкия брой случаи. В качеството си на син, брат, чичо, племенник, братовчед смятам, че с подобно решение подлагате на риск здравето, а индиректно и живота на близките ми. В условия на пандемия, отнемаща всекидневно живота на все повече хора, вашата основна задача би трябвало да бъде подчинена на ограничаване на косвените щети от нея, а не да налагате решения, които могат да доведат до увеличаване на директните загуби. Оставете решения за медицинската част на кризата на тези, които имат нужната компетенция и се концентрирайте върху проблемите в останалите сфери на обществения живот, които сигурен съм са не по-малко решаващи за справяне със ситуацията. В качеството си на медик и колега, смятам че решението, което мислите да наложите подлага на пряк риск биологичното оцеляване на всеки български медик, участващ активно в лечението на пациенти независимо на коя линия работи. В деня, в който отбелязваме трагичната кончина на пореден български лекар, а статистиката отчита нови 43 положителни проби сред здравни работници, сте готов да разпоредите еднолично мярка, с потенциал да направи тази статистика още по-черна? И всичко това на фона на все повече здравни заведения, алармиращи, че са достигнали максималния си капацитет, точно заради липса на персонал. Легла държавата може и да има. Но не те ще спасяват нуждаещите се. Уважаеми г-н Премиер, съдбата на държавниците е такава, че остават в историята не толкова с успехите си, колкото със значимите си провали. Последните месеци видяхме немалко примери на политици, компрометирали себе си със спорни решения, довели до загуба на човешки животи. Мъдрият ни народ е казал – седем пъти мери… Премерете добре, преди да отрежете. След това връщане назад няма. Източници: Dunavmost.com/ Offnews.bg

Гост 16.10.2020 23:09:51

Абсолютен лъжец. НЗОК заплаща всички тестове назначени от РЗИ независимо от резултата

999 16.10.2020 19:58:59

Не разбирам защо УС на БЛС дава аванси на няколкото човека, наричащи себе си НСОПЛБ. Даже не ги пита кого точно представляват. ОПЛ не бива да дават направления за PCR. Това отклонява и средства и внимание към по-маловажни проблеми от същинската функция на ОПЛ. Но от хора със спорна квалификация и несъразмерно самолюбие, няма какво друго да се очаква.

Гост 16.10.2020 17:37:24

Предимства ще има и за пациентите, които ползват скъпоструващи лекарства по протокол, защото ще им спести обикалянето по институции. ГЛУПОСТИ. Какво ще им спести, като има комисия в НЗОК по разглеждане на отделните протоколи и одобрение. Подават се амбулаторни листове преди това , изследвания, консултации и тогава. Пак се прави нещо откъслечно без да е реформирано изцяло здравеопазването, формализма и бюрокрацията. И нищо електронно просто само думи за нещо си


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...