!
Петък, 29 Март 2024
30
март
2
 

Д-р Маджаров: Иновациите трябва да бъдат извадени като отделно перо в бюджета на Касата

Четвъртък, 30 Март 2023 | 11:59:16 Надежда Ненова
2

Животът на всяка нова технология като иновация продължава около 5 години, след това се превръща в рутина. За съжаление у нас това се случва само благодарение на нови личности и отделни инвеститори. Време е да бъде въведен отделен ред в бюджета на НЗОК

Животът на всяка нова технология като иновация продължава около 5 години, след това се превръща в рутина. За съжаление у нас това се случва само благодарение на нови личности и отделни инвеститори. Време е да бъде въведен отделен ред в бюджета на НЗОК за болнична помощ за въвеждане на иновации. Това каза председателя на БЛС д-р Иван Маджаров по време на откриването на форума на „Капитал“ „Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия“.

По думите му така ще може да бъде проследявана и тяхната ефективност по-лесно, а пациентите ще имат възможност бързо да получат ново и качествено лечение. (Интервю с д-р Маджаров очаквайте по-късно днес.)

„Иновациите в здравната система са изключително важна част, която позволява пациентите да получават все по-правилно и навременно лечение, което ни позволява да се справяме с все повече проблеми от миналото. Процесът на създаване на иновации трябва да бъде обсъждан, подкрепян, показван“, каза бившият председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.

Представителят на БСК проф. Григор Димитров, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК, заяви, че с болни хора прогрес не се постига. „Прогрес се постига само със здрави и мотивирани хора. Забравяме, че в България работят лекари специалисти с висока квалификация, а сме фокусирани само недъзите на системата. Не бива да забравяме, че най-важното са лекарите“, каза той.

Според другия представител на Надзора на Касата на форума Тодор Воденичаров най-често на нововъденията в здравеопазването се гледа като на разход, а не като на инвестиция, което трябва да се промени.

Съветникът на здравния министър Аркади Шарков подчерта увеличаването на продължителността на живота в резултат на иновациите. „Процесът, който зависи иновациите в лекарствата, както и оптимизацията на лечебните заведения, беше войната срещу COVID. Сегашната война в Украйна за съжаление развива Спешната помощ и реконструктивната хирургия. Иновациите в бъдеще можем да ги гледаме като спестяване на време и по-доброто навлизане в системи като нашата, които са догонващи“, каза Шарков.

Според Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз, е нужна на първо място иновация в начина на мислене.

Адв. Христина Николова от Сдружението за развитие на българското здравеопазване пък подчерта, че пациентите вече не искат просто достъп до медицинска грижа, а искат достъп до качествена медицинска грижа.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
W9uz

су 04.04.2023 08:59:35

тоя пак не знае какво говори - какви иновации кога касата не плаща парче метал за спешните ортопедични случаи с закон....а от месеци не плаща маса девайси и импланти.....искат да се отделят за да лапат едни пак за сметки на други

Гост 30.03.2023 22:50:44

Ташаци на рояци, адвокати, иноватори, и сие глъмари. Само форуми и безмислено чесане на езици без никакви действия. Начело с т.нар Капитал, хаха


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...