Вторник, 30 Ноември 2021
27
юли
6
 

Д-р Маджаров: Лечението на инфекциозни болести трябва да се финансира от МЗ, а не от НЗОК

В криза като тази системата се нуждае от сериозна финансова инжекция, категоричен е шефът на БЛС

Понеделник, 27 Юли 2020 | 17:35:13
6

Името на проф. Ангелов е коментирано и друг пък при смяна на здравни министри, така че назначението му сега е по-скоро очаквано. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров. Той посочи, че приоритетите на

Името на проф. Ангелов е коментирано и друг пък при смяна на здравни министри, така че назначението му сега е по-скоро очаквано. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той посочи, че приоритетите на съсловната организация остават същите, независимо от смяната. „Те са свързани с преодоляване на щетите, които нанася COVID-епидемията върху системата на здравеопазване, особено в частта финансиране и оцеляване на лечебните заведения. Така че очаквам и новият министър, идвайки от действаща болница, да инициира промени в посока по-добро финансиране на всички видове медицинска помощ“, обясни д-р Маджаров.

По думите му, при сегашното ниво на брой болни и начина на развитие на епидемията няма заплаха за капацитета на болничната система. Той отбеляза, че в големите градове легловият фонд е достатъчен, но се спря на проблемите в отдалечените райони, където лечебните заведения имат проблеми и без коронавирусна инфекция.

„Там проблемите от кадрово и финансово естество са перманентни“, подчерта шефът на БЛС. В тези болници персоналът не само не достига, но е и застаряващ, припомни д-р Маджаров. „Голяма част от колегите са на възраст над 55 г., което ги вкарва принципно в рисковата група, макар че ние признаваме, че и млади хора страдат от това заболяване. Все пак си остава категорично, че COVID-инфекцията засяга най-тежко възрастните и тези, които имат допълнителни заболявания“, заяви той.

Д-р Маджаров коментира и увеличаването на цената на КП 104, по която най-често минава заплащането за лечение на коронавирус. (Припомняме, то предстои да стане факт след подписването на Анекс към НРД 2020 – 2022). По думите му, финансирането на лечението и на епидемията от COVID-19, и на всички инфекциозни болести трябва да бъде изнесено от Здравната каса и да е държавно. „Защото тези заболявания имат друго значение. Тези отделения са свързани с борба за предотвратяване на епидемии от заразни болести. Така че си мисля, че тази пандемия в момента ще ни даде възможност да осмислим точно в тази част нашата здравна политика и така, както психиатричната помощ се финансира държавно, и инфекциозните отделения с точно определено разпределение на картата на страната трябва да бъдат финансирани от държавния бюджет“, заяви д-р Маджаров.

„Ще бъде трудно. Очаквам особено тези, които бяха в по-лошо финансово състояние на старта на епидемията, все повече да задълбочават своите проблеми. Затова повтарям – очакванията ни са правителството да предложи такива мерки, които да инжектират средства и в НЗОК, и във всички лечебни заведения, там, където е възможно, независимо от това каква ще бъде събираемостта на здравноосигурителните вноски и през тази, и през следващата година. Това го наблюдаваме в много държави от ЕС – взимат се решения за финансови инжекции в системата, за да може да бъде подпомогната. Ясно е, че на предната линия в момента са всички лечебни заведения“, коментира още председателят на УС на БЛС.

По думите му, ако в една нормална година финансовата дисциплина следва да се спазва стриктно, то в година с подобно предизвикателство евентуалният недостиг на средства в НЗОК не би трябвало да е оправдание за недофинансиране на здравната система. „Защото това практически би изправило лечебните заведения пред фалит и закриване, а на някои места това са единствените болници за региона“, посочи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uG7s

Да Да 28.07.2020 08:49:11

Я ти да си ги пиеш!!! И то редовно! Отдавна сме разбрали, че БЛС в частност неговия УС - Маджаров, Брънзалов, Николова, Габровски и други са се навели за да угаждат на властта! Тези не са полезни на съсловието! Необходима е алтернативна структура на БЛС!

Гешев 28.07.2020 01:04:17

Само да попитам - г-н Маджаров, вие каква сексуална ориентация имате?! В Евросъюза според директивата за защита на уязвими деца и възрастни, от 2006 година, всеки лекар е длъжен да декларира сексуалната си ориентация и при наличие на "хомо", може да преглежда пациенти само в присъствие на друго медицинско лице! Нима ви трябваха 3 месеца да разберете, че България е единствената страна в Европа, където пандемии се финансират от Здравна Каса, а не от държавата?! Явно понякога и вазелина не помага, когато членът е стигнал до гърлото и сгънатия Български Лекарски съюз е разбрал, че няма накъде повече да го поема!

до Гешев 28.07.2020 08:02:27

Бягай да си пиеш хапчетата, бе перко!

Гешев 28.07.2020 08:43:50

Благодаря за съвета, но кои по-точно хапчета и защо? Първата част от поста ми е цитат от закон, приет в Евросъюза от 2006 година. България е уникална, единствената страна в Европа, където епидемия се финансира чрез здравни осигуровки и некачествени консумативи и техника от Китай! Явно изкривената реалност в България променя и мисленето на лекарите в нея! По отношение на сексуалната ориентация, питай гъзАнгелов, може и да ти отговори за Маджаров!

Гост 28.07.2020 17:36:53

Ааа,дойдохте ли на основния въпрос.Че 80% са неосигурени и се лекуват безплатно за наша сметка.И че никой не повдига тази забранена тема. И защо на влизане у нас никой не им събира вноските като ги карантинират.Нали се връщат от Европа напечелили.A на излизане кое е по-важно да се плати- глобата от КАТ или здравните осигуровки.А?

до Гешев 28.07.2020 09:52:26

Ами нали точно това е искането - разходите да се поемат от МЗ, не от касата. 80% от заразените не са и осигурени даже. Пък като те вълнува толкова сексуалната ориентация - върви да го питаш! ПП Между другото няма никакви такива еврозакони, напротив - ориентацията е към чувствителните лични данни, заедно със здравен, финансов и религиозен статус! И никой няма право да се интересува от нея. Хетеро лекари нима със свидетели преглеждат другия пол!?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...