Четвъртък, 30 Май 2024
06
апр
3
 

Д-р Маджаров: Не е ясно дали увеличението на пътеките ще подсигури уговореното увеличение на заплатите

Сряда, 06 Април 2022 | 10:15:58
3

Притеснението на колегите е, че все още не е ясно дали увеличението на цените на клиничните пътеки, които договаряме в момента, ще позволят достигане на тези нива. Това ка

Притеснението на колегите е, че все още не е ясно дали увеличението на цените на клиничните пътеки, които договаряме в момента, ще позволят достигане на тези нива.

Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод договореното с правителството заплащане за основна заплата на лекарите от 2000 лв., на медицинските сестри – 1500 лв. и на санитарите – 900 лв.

„Предстоят срещи следващата седмица и с ръководството на Касата, и с директори, за да разберем с какъв бюджет ще разполагат. Става въпрос за 100% увеличение на основните заплати и 25% увеличение на цените на клиничните пътеки. Има неща, които трябва да доизясним и тогава да се радваме“, каза още той.

По думите на д-р Маджаров предложението към болниците е да имат избор. „Идеята е по-голямата част от увеличението на цените на медицинските дейности да отиде за възнаграждения на лекарите, медицинските сестри и санитарите заради кадровата криза. Ако успеят да осигурят увеличението на заплатите, ще получат средствата, ако не успеят – ще работят на по-ниски цени. Въпросът е дали увеличението на цените е достатъчно, за да се постигнат тези нива“, каза той.

„Предлагахме да се запазят на места средствата, които се даваха по време на COVID кризата като кадрова подкрепа, без да се отнеме заплащането за медицински услуги през клиничните пътеки. Това би гарантирало държавата да насочва гъвкаво и ефективно ресурси за кадри, където смята, че е необходимо. Сега тази подкрепа на кадрите става по-трудно. Ако осигурим достатъчно средства, това може да се случи, но в противен случай някои лечебни заведения може да фалират“, допълни д-р Маджаров.

Той беше категоричен, че за да се влияе на заплащането в отделните региони, трябва да се осигурят средствата за заплащането на кадри там. „Защото едни и същи цени в София и Видин, но при различен брой пациенти, няма да гарантират еднакво заплащане, независимо, че ще го запишем като задължително условие. Задължителното условие може да бъде записано, само когато са осигурени достатъчно средства за проблемните райони“, каза председателят на БЛС.

По повод идеята пациентът да посещава повече от един личен лекар, представена от председателя на здравната комисия в НС и депутат от „Продължаваме промяната“ доц. Антон Тонев, д-р Маджаров съобщи, че следващата седмица ще се състои среща на работна група към БЛС, в която влиза и Сдружението на общопрактикуващите лекари в България, на която тя ще бъде обсъдена.

„Много е широка темата за общопрактикуващите лекари, но основното, което ги отличава от другите е, че те се занимават с продължително лечение и наблюдение на своите пациенти. Те не са медици на инцидентните случаи. Инцидентните случаи в общата медицина са, когато не сме на родното си място и трябва да потърсим неотложна помощ, когато не сме в населеното си място е много трудно да намерим към кого да се обърнем“, каза той.

В отговор на въпрос дали това няма да реши проблема с опашките при личните лекари, д-р Маджаров заяви, че опашки има пред всички кабинети. „Проблемът с опашките произлиза от това, че за около 20 години броят на личните лекари намаля наполовина. Трябва да помислим как да подкрепим този капацитет, защото и да имаме избор сега, ще се преместим от едната опашка на другата. Дори и да се реши да имаме повече от един личен лекар, това няма да позволи да имаме неограничен брой направления. Това би торпилирало всяка държава. Ролята на личния лекар е да прецени дали имаме нужда от последваща консултация или лечение“, каза той.

По отношение на електронното досие д-р Маджаров каза, че трябва да стане максимално бързо, защото това ще даде информация за процесите, които протичат в системата. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S4cr

гост 08.04.2022 16:46:52

Стига сте ревали! Само вашите заплати ще вдигат! А останалите!!! Сливи ще ядат! Аман вече от Вас, не се наядохте!

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 06.04.2022 14:01:22

„Възраждане“ на протест с надписи Z - РАЗСЛЕДВАНЕ НЯМА ЛИ ДА ИМА? САМОСЕЗИРАНЕ, НЕЩО? АЛО, АЛО Г-Н ГЕШЕВ?

гост 06.04.2022 10:43:27

Напротив,повече от ясно е,че това което предлагат синдикатите е неработещо.не могат да се постигнат подобни обеми от преди 2020г. и всички го знаят!Нищо за остойностяване !


Всичко за коронавируса
Още новини
„Златна ябълка“ за героите на децата връчват от НМД
30.05.2024 13:19:04

„Златна ябълка“ за героите на децата връчват от НМД

На официална церемония на 31 май в София Национална мрежа за децата (НМД) ще връчи наградите &bdq ...

Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики
30.05.2024 12:30:26

Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики

Необходими са устойчиви политики заради ниската раждаемост, доходите и мигрантските процеси. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...