!
Вторник, 23 Април 2024
22
юни
6
 

Д-р Маджаров: Не трябва някой в кабинет да определя къде ще се лекувам по финансови причини

Вторник, 22 Юни 2021 | 09:29:08
6

„Имах възможност да кажа, че това е връщане към нормалността“. Така председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров за пореден път коментира планираното премахване на финансовите лимити в болниците. „Не трябва някой, някъде другаде, в ка

„Имах възможност да кажа, че това е връщане към нормалността“. Така председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров за пореден път коментира планираното премахване на финансовите лимити в болниците. „Не трябва някой, някъде другаде, в кабинет, да определя къде ще ходя аз да се лекувам – по финансови причини“, допълни той пред bTV.

Д-р Маджаров отбеляза, че тепърва пред ръководствата на съсловната организация и НЗОК стои тежката задача да определят как това ще се случва. „Да видим какви текстове ще отпаднат, какви други ще се въведат, да гарантираме все пак макрорамката. Да гарантираме, че ще има пари за всички, но няма да я застрашим“, поясни той, като добави, че има много механизми, които могат да се приложат.

В коментар за доплащането в сектора пък той отбеляза като основна причина факта, че у нас за здравеопазване се харчат около 8-9% от БВП, като това е общо с доплащането, а публичните средства са около 4-2-4,5%. Когато публичните средства се доближат до средноевропейските, тогава може да има отражение върху доплащанията, посочи председателят на УС на БЛС.

Помолен за повече подробности по отношение на разрешената имунизация срещу COVID за деца от 12-годишна възраст, д-р Маджаров отбеляза, че тя се прави по общия ред – при общопрактикуващ лекар или във ваксинационен център. „Единствената разлика е, че информираното съгласие не се подписва от детето, а от единия родител. Ако има съпротива от един от родителите, предполагам, че ваксинацията няма как да се случи“, коментира той и продължи: „На родителите, които вярват в науката, няма какво да обяснявам – техните деца са ваксинирани с множество ваксини от задължителния имунизационен календар. С нищо не се различава тази ваксина. Ако детето им няма някакви свръхостри реакции, алергии към медикаменти, храни и т.н., не бива да се притесняват родителите“.

Той посочи още, че реакциите към COVID ваксината при децата са същите, каквито и при възрастните, допълни, че ако детето е с хронично заболяване, това е предпоставка то да бъде ваксинирано, но отбеляза, че ако е с остро заболяване, категорично не трябва да бъде ваксинирано. „Ако всичко останало е нормално, няма никакъв проблем да бъде ваксинирано – така, както личните лекари правят ваксинационния план – ако детето има остро заболяване, се отлага ваксинацията“, припомни той.

Запитан дали предполага, че наесен ще има нова COVID вълна, д-р Иван Маджаров заяви: „Знаем, че дойде ли есента и зимата, опасността се завишава многократно у нас. Ние вече не предполагаме, ние знаем – можем да го твърдим със сигурност – да, есента всеки, който не се е срещнал с този вирус, има голяма вероятност да се разболее, ако не е ваксиниран“.

Осезаемият спад на желаещите да се имунизират води и до проблеми с количествата неизползвани ваксини, макар засега те да не са сериозни, стана ясно още от думите му. Лекарят отбеляза, че благодарение на увеличения разрешен срок на престой на ваксините в хладилник не се случва често те да бъдат изхвърляни. „Цели флакони не, но една или две дози понякога – това имаме като информация. Колегите правят всичко възможно да ги групират“, обясни д-р Маджаров и обясни проблема с думите: „Информацията напоследък за съжаление е, че се поставя предимно втора игла“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*t$9

Гост 22.06.2021 12:31:48

А, бе не ви ли се струва, че някой е обърнал палачинката.?

БЛС екскурзионна фирма 22.06.2021 12:05:56

Няма държава в ЕС в която да не се плаща на болниците за реално ивършена дейност , а за пожелателно мислене. Ослади му се на Маджара 85% без работа , ама вече край.

Гост 22.06.2021 22:46:12

Щом правителството ограничава плановите хспитализации , много ясно ,че е плаща поне някакъв минимум бе ватник. Иначе утре ще търсиш някой в отделението ,ама и санитарка няма да намериш. Докога с тези селски хитрини бе ватници ? Много сте ербап, когато не ви трябват доктори. Иначе сте тихи без кислород...

чукча 22.06.2021 14:39:04

А на пожарникарите за брой гасени пожари /реална дейност/ ли се плаща, умнико? На военните за военни действия ли се плаща? Това са структури, които трябва да подържат готовност и да ги има, дори и да няма в момента нужда от тях.

Гост 22.06.2021 14:05:32

Знаеш ли,драги колко се плаща в европейска болница.

Да да 22.06.2021 10:07:03

Демагог на хранилка! Време е да си ходиш нищоправец!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...